Motto: „Dacă poți privi, vezi. Dacă poți vedea, observă“. Cartea sfaturilor
Consilierii locali din Constanța au votat, în unanimitate, bugetul municipiului. Ca în Caragiale, au pupat toți piața Endependeți. PNL a fost de acord, pentru că primarul este, cel puțin cu numele, liberal, PSD este în alianță cu PNL (și se pare că îi și place), iar USR s-a mulțumit să propună câteva amendamente punctuale. De bucurie că au trecut, au votat pentru. Poate și la sfatul unor „prieteni”.
Dincolo de aprobare, este de necrezut bucuria nedisimulată a actorilor politici, care laudă bugetul ca pe un lucru nemaipomenit. „Dragi constănțeni, mă bucură faptul că la orizont se întrevăd lucruri cu adevărat bune pentru noi și orașul nostru.”, a declarat primarul Vergil Chițac, uitând că, de fapt, locuiește în Eforie. „Municipiul Constanța se va dezvolta frumos în acest an!”, promite și Septimiu Bourceanu, președintele Organizației Municipale a PNL, singurul senator liberal.
Bugetul Constanței are probleme. Mari. Din păcate, cei care ne conduc ori nu le văd. Ori nu știu să le vadă, ori se prefac, ori i-a lovit pe toți o cecitate temporară, ca în celebrul „Eseu despre orbire” al lui Saramago. Dacă nu observi problema, dacă nu pui punctul pe i, nici nu o vei putea rezolva. Și asta e foarte grav. Dar: „Dacă poți privi, vezi. Dacă poți vedea, observă“, așa cum spune motto-ul romanului.
Atitudinea politicienilor, în special a liberalilor, este cu atât mai puțin de înțeles cu cât problemele actuale ale Constanței, trebuie să fim sinceri, nu sunt create de actuala administrație, sunt moștenite de la guvernarea Mazăre, în special, care a siluit în fel și chip, economic, urbanistic și nu numai, orașul. Sau poate nu înțeleg eu bine și se aplică, aici, proverbul românesc (păcătos, în opinia mea), „Fiecare cioară îşi laudă puiul”.
Haideți să vedem care sunt principalele probleme ale bugetului.
În primul rând, veniturile sunt extrem de mici. Am făcut o comparație cu Oradea, Cluj-Napoca și Sibiu. E jale!
Iată cifrele:
- Primăria Constanța: 1.457 milioane lei buget total
- Primăria Cluj-Napoca: 2.146 milioane lei buget total
- Primăria Oradea: 2.349 milioane lei buget total
- Primăria Sibiu: 967 milioane lei buget total
Așadar, Cluj și Oradea sunt departe.
Dar nu asta e cea mai mare problemă. Uitați-vă în tabelul de mai jos, la cheltuielile de dezvoltare. Aici e șocul adevărat.
Constanța are cheltuieli de dezvoltare de 558 milioane lei, o creștere de peste 744% față de anul trecut. Vă dați seama de dezastru a fost anul trecut? Cluj-Napoca și Oradea investesc de două ori mai mult. Foarte aproape de noi este Sibiu, un oraș de circa două ori mai mic.
Haideți să facem un calcul mai elocvent: să vedem câți bani sunt alocați pentru dezvoltare pe cap de locuitor. E jale la acest capitol pentru Constanța. Primăria de la malul mării alocă pentru fiecare locuitor 1.777 de lei pentru tot anul, adică 148 de lei pe lună. Locuitorii din Cluj-Napoca și Sibiu au de două ori mai mulți bani, în timp ce Oradea ne surclasează, cu 5.149 de lei, adică de aproape 3 ori mai mult! Cum să lauzi bugetul Constanței, în aceste condiții, fără să pară că ești rupt de realitate?
Bugetul mai are o problemă. Cheltuielile de dezvoltare reprezintă, procentul, mult prea puțin din bugetul total. Sau, dacă vreți, cheltuielile de funcționare sunt foarte mari. O recunoaște, cu jumătate de gură, și primarul Chițac. „Pragul cheltuielilor de funcționare a rămas destul de ridicat.”, spune el.
Cel mai mare semn de întrebare din buget, ca să nu spun cea mai mare manipulare, se referă însă chiar la venituri. Bugetele înseamnă prognoze de venituri și cheltuieli. În cazul primăriilor, de multe ori aceste prognoze de venituri sunt optimiste. Uneori atât de optimiste încât frizează ridicolul. Chițac o spune clar: „Ne bazăm pe banii din fondurile europene, pentru că, momentan, aceștia reprezintă singura sursă de dezvoltare.” Cu alte cuvinte, nu a fost în stare să dezvolte economia orașului, din motive pe care nu le detaliem aici, și speră să atragă fonduri europene, ceea ce nu e rău. Să nu uităm, totuși, că Primăria Constanța a încasat 31 de milioane lei din fonduri europene în 2021. O parte din bani au fost folosiți nu pentru dezvoltare, ci pentru a cumpăra găleți și mopuri, de pildă. Acum speră să atragă fonduri europene de 267.897.000 lei. Aș putea să pun pariu pe aproape orice că această sumă nu va fi atrasă, deși îmi doresc să mă înșel. O să vedem anul viitor, când vom avea execuția bugetară.
Detalii despre buget găsiți AICI.
MIZERÁBIL, -Ă, mizerabili, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Om) ticălos, nemernic, infam. 2. Adj. Lipsit de (orice) valoare, de însemnătate; de calitate foarte proastă. 3. Adj. Care se află într-o stare foarte proastă, vrednică de plâns; nenorocit, jalnic. ♦ Care denotă o situație foarte proastă; cu aspect urât, sărăcăcios. (Sursa: Dexonline.ro)
Păi de cînd se compara Constanta cu Clujul?