Municipiul Constanța are o nouă stemă

Municipiul Constanța are o nouă stemă. Aprobată prin Hotărâre de Guvern în luna iunie și publicată în Monitorul Oficial, noua stemă a Constanței se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărțit în două.

În partea dreaptă, pe fond roșu, se află silueta unui Far de argint, iar în colțul din dreapta sus un soare de aur. Farul face trimitere la Farul Genovez, monument de referință pentru evoluția istorică a Constanței. El a fost construit în secolul al XIX-lea pe locul vechiului far, ridicat de negustorii genovezi, ajunși în Marea Neagră, în secolul al XIII-lea. Amplasat pe faleză, el a funcționat până la inaugurarea portului modern, în anul 1913.

În partea stângă, pe fond verde, este prezentată zeița Fortuna, îmbrăcată cu un chiton cu mâneci și care poartă un văl. Părul este coafat după moda Romei antice și pe cap poartă o diademă. Personajul ține în mâna stângă un corn al abundenței plin cu fructe, simbol al prosperității pe care o oferă orașului, iar mâna dreaptă este poziționată pe echea unei corăbii. Zeița Fortuna are lângă piciorul stâng o imagine simbolică a Pontului Euxin, care reprezintă torsul, mult micșorat, al unui personaj masculin – zeul Ponthos – nud, ieșind din valurile mării. Acesta este încoronat, poartă plete și barbă și se sprijină cu mâna stângă de prova unei corăbii. Imaginea cu cele două personaje este inspirată de grupul statuar, descoperit la Constanța în anul 1962, odată cu alte 23 de sculpturi care formează tezaurul de sculpturi de la Tomis și care se află la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În vârful scutului, trei fascii subțiri undate de argint trec dintr-o partiție în alta. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu șapte turnuri crenelate. Acestea semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.

Inițial, Primăria Constanța a prezentat 3 variante care au fost supuse dezbaterii și  consultării. Varianta aleasă a fost aprobată de Consiliului Local al municipiului Constanța și înaintată Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie. Ca urmare a sugestiilor de modificare venite din partea Comisie a fost realizată această variantă reprezentativă pentru municipiul Constanța.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Municipiul Constanța are o nouă stemă

  1. Sunt surprins și dezamăgit.Trec peste faptul că la prima privire stema îmi amintește (fără intenție) de steagul unei țări vecine. Dar nu pot sa trec peste faptul că unul din cele două câmpuri ale stemei Constanța nu este albastru (marin). Este adevărat că în colțul stânga- sus al blazonului, lângă Farul genovez, trebuia adăugat un element. Dar în nici un caz Soarele. El obliterează, să zic așa, Farul geneovez.
    Rolul unui far este de a ghida noaptea,pe mare,navele. În locul Soarelui trebuia Luna.Una argintie în locul culorii Farului genovez.
    Mă opresc aici. Daca spui prea multe (pertinent,doct sau doar ca să te bagi în seamă) te dai profesor. Și nu sunt.

  2. Farul ar fi trebuit să fie pe un fond albastru, cu o lună plină pe fundal, așa cum apare uneori pe inserat.
    Pe undeva ar fi trebuit să existe și un delfin. Sper să fie refăcută.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un minor din Galați care nu avea voie în stațiunea Mamaia, depistat de polițiști

joi iul. 4 , 2024
La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 11.30, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția de Poliție Mamaia au depistat, în zona unui hotel, doi minori nesupravegheați. Aceștia au fost legitimați și identificați, stabilindu-se că au 16 ani. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că față de […]

V-ar putea interesa și: