Navele purtătoare de artilerie aniversează 115 ani de tradiție

Navele purtătoare de artilerie aniversează 115 ani de tradiție

Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil Alexandru Dragalina” a marcat luni, 19 septembrie, 115 de ani de la înființarea primei structuri fluviale a Forțelor Navale Române cu responsabilități în monitorizarea traficului fluvial și descurajarea acțiunilor ilegale pe Dunăre. Acesta este subordonat Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” și are în compunere două secții de nave de luptă, cu trei nave de tip monitor și cu cinci nave de tip vedetă blindată, care asigură desfășurarea acțiunilor militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona de responsabilitate fluvială și lagunară a României.

Marinarii militari fluviali au organizat, în portul militar Brăila, o ceremonie militară și religioasă, la care, alături de personalul unității comandate de comandorul Constantin Grosu, au participat comandantul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, comandor Marcel Neculae, comandanți de unități și mari unități din Forțele Navale Române, foști comandanți ai Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil Alexandru Dragalina”, precum și reprezentanți ai autorităților locale. În semn de apreciere a activităţii desfășurate în cei 115 ani de existență, precum și a profesionalismului personalului acestei structuri, șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, a conferit Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.

Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie „Comandor Virgil Alexandru Dragalina” se prezintă astăzi ca o puternică forță fluvială, capabilă să apere interesele naționale pe Dunăre și la gurile de vărsare ale acesteia. Această structură a Flotilei Fluviale este în măsură să îndeplinească misiuni specifice NATO, prin prezența activă în raioane și rute cu risc ridicat, precum și prin intervenția în sprijinul autorităților naționale, pentru combaterea terorismului naval și pentru interzicerea traficului ilicit de mărfuri periculoase pe fluviu.

Istoria navelor fluviale purtătoare de artilerie a început în anul 1907, când Escadra de Dunăre a început dotarea cu patru monitoare construite la Trieste în Imperiul Austro-Ungar, asamblate și montate la Arsenalul Marinei de la Galați. Cele patru monitoare au fost botezate „Lahovari”, „Brătianu”, „Catargiu” și „Kogălniceanu”. La data de 17 septembrie 1907, au fost lansate la apă, în prezența familiei regale, a membrilor guvernului și a reprezentanților orașului Galați. Două zile mai târziu, la data de 19 septembrie 1907, a fost semnată intrarea acestora în serviciul Escadrei de Dunăre.

Monitoarele și vedetele și-au demonstrat capabilitățile artileristice navale, începând cu anul 1913, când au participat la acțiunile militare din cel de-Al Doilea Război Balcanic. Cu bune calități nautice și evolutive, cu echipaje bine instruite și o mare putere de foc, navele purtătoare de artilerie au participat la operațiuni militare, executând misiuni pe Dunăre și în Delta Dunării, până în anul 1962, atunci când au fost scoase din serviciu. Începând cu anul 1993, la șantierul naval din Drobeta-Turnu Severin, au fost construite trei monitoare moderne, ale căror nume cinstesc memoria unor oameni politici importanți din secolul al XIX-lea.

De-a lungul celor peste 11 decenii de existență, la bordul navelor Divizionului 67 Nave Purtătoare de Artilerie, și-au făcut stagiul și, totodată, s-au format numeroși ofițeri și maiștri militari, care au constituit exemple pentru generațiile următoare de marinari militari fluviali.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Bărbatul dispărut ieri în Marea Neagră este cetățean rus

lun sept. 19 , 2022
Un bărbat a dispărut ieri în Marea Neagră, în dreptul epavei Evanghelia din Costinești. A ieșit pe mare să facă windsurfing și nu s-a mai întors. Bărbatul este de naționalitate rusă. Militarii de la ISU Constanța l-au căutat și ieri, și azi. Reamintim că ieri, 18 septembrie, în jurul orei […]

V-ar putea interesa și: