Navigatorii nu sunt înregistrați REVISAL și nu sunt angajați la societăți comerciale din România, nefigurând astfel în etapa a doua a programului național de vaccinare împotriva covid-19, a anunțat Sindicatul Liber al Navigatorilor din România (SLN).
La inițiativa sa, a Asociației Naționale a Societatilor de Crewing din România, a ANR , sprijinita de Prefectura Constanta și susținută de grupul de navigatori care doresc si ei vaccinarea voluntară in etapa a doua a Programului Național de Vaccinare, am gasit sprijinul Ministerului Transporturilor si al Sanatatii pentru modificarea HG 1031/noiembrie 2020.
Modificările vizeaza introducerea a trei noi categorii de lucrători români în domenii esentiale: personal navigant maritim si fluvial, lucrători pe platformele marine si cei de pe unitatile mobile din domeniul petrolier.
„Sperăm ca această modificare a HG 1031/2020 sa fie publicată urgent în Monitorul Oficial al României iar lucrătorii STS care au în atribuțiuni funcționarea platformei de înscriere vaccinare Covid-19, să modifice corespunzător și rapid suportul electronic astfel încât programarea în etapa a 2-a să se poată face cât mai facil și cu noile modificări. SLN propune o modalitate rapidă prin posibilitatea programării personale a celor care doresc să se vaccineze, în raza domiciliului lor prin platformă electronică sau prin Call Center.”, spun reprezentanții SLN.
Etapa a II-a cuprinde:
Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Vicepreşedintele Comitetului naţional privind vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu, a afirmat că, în curând, România va ajunge la un ritm de vaccinare anti-COVID-19 de 20.000 de persoane pe zi. El a subliniat că numărul va creşte pe măsură ce alte vaccinuri vor primi autorizaţia şi pe măsură ce producătorii acestora le vor pune pe piaţă. Baciu a anunţat că autorităţile aşteaptă 600.000 de doze de vaccin în luna ianuarie şi doresc încheierea primei etape de vaccinare în această lună.
Buna ziua sunt navigator si am debarcat pe dara de 13.05 2021 in portul Genova …teztul cov.19.l am facut .rezultat negativ , dar nu am luat anexa 3 ..acum eu vreau sa stiu cum ma pute ti ajuta ca sa fiu exceptat de izolarea de 14 zile …intrucit pe tot parcursul contractului nu am luat contact cu cei de la uscat .