Năvodari și Mamaia Nord au cele mai murdare plaje de pe litoral

Plasticul, cel mai întâlnit deșeu

Ong Mare Nostrum a finalizat centralizarea rezultatelor privind monitorizarea porțiunilor de plajă din aprilie 2021. Năvodari este cea mai murdară porțiune de plajă, iar cea mai curată este Tuzla. Pentru a reduce cantitatea de deșeuri înregistrată pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, ONG Mare Nostrum a realizat două întâlniri cu operatorii de plajă, pentru a le recomanda soluții eficiente și prietenoase cu mediul. 

În urma monitorizării porțiunilor de plajă din luna aprilie, au fost inventariate 5.506 deșeuri pe 10 porțiuni de plajă, printre care se numără și două sectoare aflate în zona protejată Grindul Chituc: Vadu și Edighiol.

Cel mai murdar sector a fost Năvodari, cu 1397 deșeuri, urmat fiind de Mamaia Nord, cu 1125 deșeuri. Surprinzător, în zona protejată Grindul Chituc au fost inventariate 326 deșeuri, cel mai probabil aduse de valuri și curenți la țărm. Lucrurile sunt cu atât mai dramatice cu cât în aceste zone deșeurile nu ar trebui să existe, tocmai pentru că sunt zone protejate.

La polul opus, cea mai curată porțiune de plajă este Tuzla, unde au fost găsite 78 de deșeuri.

Trendul se păstrează. Plasticul rămâne pe primul loc. 

Materialul polimeric artificial reprezintă 76% din totalul deșeurilor înregistrate în urma acestei monitorizări. Mai exact, 4.229 din cele 5.506 deșeuri sunt din plastic.

Pe locul 2 se află deșeurile din metal, în număr de 399. Spre deosebire de alți ani, cele mai puține deșeuri fac parte din categoria cauciucului- 53, precum și hârtie și carton- 69.  

Cel mai întâlnit deșeu, mucul de țigară

Deloc surprinzător, mucul de țigară rămâne cel mai întâlnit deșeu existent pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc. Numărul de deșeuri inventariate este de 588. Urmează piesele de plastic cu dimensiuni intre 2.5 – 50 cm, ambalajele, capacele de la sticlele de băuturi, piesele din polistiren 2.5 – 50 cm, bucăți de spumă/burete și pungi de plastic.

Deșeuri mai puțin obișnuite, și în această sesiune

De-a lungul timpului, în cadrul sesiunilor de monitorizare a porțiunilor de plajă au fost identificate deșeuri mai puțin obișnuite, iar această sesiune nu face excepție. Echipa ONG Mare Nostrum a găsit deșeuri reprezentând lenjerie intimă, seringi, papuci, păpuși și diferite alte tipuri de jucării pentru copii ”uitate” în nisip.

Deșeurile sunt aduse de furtunile din timpul iernii. Marea ne-a adus înapoi pe mal multe dintre deșeurile de care am crezut doar că am scăpat. Este nevoie de un interes mai ridicat din partea operatorilor de plajă în ceea ce privește curățenia. Noi vom monitoriza în continuare porțiunile de plajă, vom trimite raportul către toți actorii locali și naționali, inclusiv Apele Române, Ministerul Mediului sau primăriile din fiecare zonă și vom insista să se ia măsuri acolo unde este cazul”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Ce este de făcut?

Pentru a ajuta la reducerea cantității de deșuri înregistrate pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, ONG Mare Nostrum a organizat 2 întâlniri cu operatorii de plajă, la Constanța și Mangalia, în cadrul proiectului litOUTer. Printre soluțiile propuse de ONG Mare Nostrum se numără:

  1. Montarea coșurilor de gunoi pe întreaga suprafață a porțiunilor de plajă, numărul acestora trebuie să fie direct proporțional cu suprafața concesionată, pentru a putea face față deșeurilor produse. Ideal, coșurile să fie pentru colectare selectivă.
  2.  Golirea coșurilor de gunoi să se facă mai des, pentru a se evita supraîncărcarea lor și răspândirea, în acest fel, pe plajă, a deșeurilor ce rămân în afara coșurilor.
  3. Montarea de scrumiere la fiecare umbrelă.
  4. Instruirea angajaților cu privire la managementul deșeurilor pe plajă.
  5. Angajații, la rândul lor, să atragă atenția turiștilor atunci când ii văd că lasă deșeurile pe plaja

Sunt investiții, dar multe dintre ele sunt minore, care se traduc ulterior în economii pe termen lung, pentru că operatorii de plajă au datoria de a menține porțiunile de plajă curate. ”, menționează Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța se va alimenta din surse 100% regenerabile VIDEO

vin mai 28 , 2021
CEZ a montat un sistem de panouri fotovoltaice la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Constanța, o clădire de patrimoniu național. Acesta este cea de-a zecea instituție de învățământ din țară care se va alimenta din surse 100% regenerabile cu sprijinul CEZ. Energia verde, elementele de arhitectură și tehnologia fac casă […]
acoperis-liceul-eminescu

V-ar putea interesa și: