Nedetectabil = Netransmisibil, când tragem linie

La sfârșitul lunii mai s-a încheiat proiectul „De la ghiduri la practică”, desfășurat de Fundația Baylor Marea Neagră cu finanțare de la GSK. Acest proiect a avut ca obiectiv promovarea mesajului Nedetectabil = Netransmisibil (N=N) în rândul persoanelor care trăiesc cu HIV în județul Constanța și care sunt în îngrijirea Centrului de Excelență Clinică al Fundației Baylor Marea Neagră.

N=N este, de fapt, prescurtarea dovezii științifice care arată că tratamentul antiretroviral luat corect previne transmiterea prin contact sexual neprotejat a infecției cu HIV, atunci când încărcătura virală din sânge rămâne constant nedetectabilă, adică cel puțin 6 luni și orice perioadă mai mare de șase luni.

Transmiterea mesajului N=N este strâns legată de un acces continuu la monitorizarea nivelului viral (NV), metoda obiectivă de validare a eficienței tratamentului antiretroviral prin obținerea unui NV nedetectabil.

„A vorbi despre N=N atunci când pacientul nu știe ce nivel viral de HIV are în ultimul an pare inutil. Dar, în același timp, așa cum zic și 68% dintre cei cu care echipa Baylor a vorbit, aceasta este o informație care le schimbă viața în bine. Este o informație de care au nevoie. Este o motivație în plus pentru a-și lua corect tratamentul și pentru a vedea că există viață și după diagnosticul de HIV,” a declarat Ștefania Mihale, director de dezvoltare programe medicale.

Astfel, în 12 luni, 67,4%, adică 712 pacienți care sunt în îngrijirea Centrului de Excelență au primit informații corecte și complete despre N=N.

Pentru a nu vorbi fără dovezi despre acest concept, Fundația Baylor Marea Neagră a prioritizat accesul la analize medicale pentru cei care nu aveau analize de nivel viral (NV) făcute în ultimul an sau mai mult. Astfel, 311 pacienți au avut acces gratuit la acest test de laborator datorită finanțării din proiect.

  • 49% dintre cei care au primit aceste informații despre conceptul N=N au declarat că este prima dată când aud despre acest lucru.
  • 79% dintre cei consiliați aveau o valoare nedetectabilă a nivelului viral. Aceasta este o confirmare în plus a faptului că pacienții din îngrijirea Centrului de Excelență fac ce trebuie pentru ca atât ei, cât și partenerii lor, să rămână sănătoși.

„Acest proiect a fost extrem de necesar pentru pacienții care trăiesc cu HIV. Însă nu ne putem opri aici, pentru că în cadrul proiectului am descoperit că unul din cinci pacienți încă are nevoie de susținere din partea echipei medicale și psihosociale pentru a deveni nedetectabili și a se bucura de o stare mai bună de sănătate. De asemenea, 95% dintre pacienți sunt la vârsta în care ne așteptăm să fie activi sexual, de aceea este vital să le oferim toate instrumentele necesare pentru a preveni în continuare transmiterea infecției pe cale sexuală. Sper că rezultatele acestui proiect, precum și mărturiile pacienților, să ne ajute să găsim în continuare donatori pentru astfel de proiecte,” a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv.

„Am auzit de N=N când am vrut să am un copil sănătos. A făcut toată diferența pentru mine. Toți ceilalți pacienți și partenerii lor ar trebui să afle acest lucru.”

Elena, 31 de ani

„De când am aflat că am HIV, m-am gândit că trebuie să am doar o parteneră care are HIV. Această informație schimbă tot, pentru că transmiterea infecției HIV prin relații sexuale nu mai este o problemă.”

Andrei, 29 de ani

„În sfârșit știu ce nivel viral am. Îmi iau tratamentul și era bun acum doi ani, dar aveam tot timpul o teamă în minte. Dacă lucrurile s-au schimbat și eu nu știu? Acum mă pot relaxa.”

David, 38 de ani

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Localitățile Lumina, Năvodari și Corbu au rămas fără apă

mar iul. 2 , 2024
În vederea executării lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de aducțiune cu diametrul de 600 mm, de pe DJ 226 din orașul Năvodari, județul Constanța, echipele RAJA sistează furnizarea apei potabile, astăzi – 02 iulie 2024, în intervalul orar 13.30 – 21.00. Sunt afectați de lipsa apei […]

V-ar putea interesa și: