Nemulțumită de extinderea bazei militare din Mihail Kogălniceanu, Rusia amenință România

Vizită oficială a președintelui României la baza militară din Mihail Kogălniceanu

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre sunt menite să pregătească aliații pentru un eventual conflict cu Rusia, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova pentru RIA Novosti, dând exemplul planurilor de modernizare a bazei Mihail Kogălniceanu din România.

„Extinderea bazei aeriene românești este încă o dovadă că blocul nord-atlantic își continuă militarizarea fără limite a Europei de Est și a regiunii Mării Negre”, a afirmat ministerul condus de Serghei Lavrov pentru agenția de presă rusă, potrivit Hotnews.

Ca parte a unei serii de avertismente din partea oficialilor ruși pe 18 și 19 martie, vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Consiliului Federației Ruse, Andrei Klimov, a declarat că proiectul reprezintă o „amenințare pentru București”.

Potrivit lui Klimov, cu cât baza militară „anti-rusească” este mai mare și „cu cât este mai aproape de granițele Rusiei, cu atât este mai probabil să fie printre primele ținte pentru lovituri de represalii”.

„Dacă românii sunt de acord cu asta, este treaba lor, desigur, dar clubul sinucigașilor din NATO trage civili obișnuiți în astfel de aventuri care pot sfârși foarte rău pentru familiile și copiii lor. Nu încerc să sperii pe nimeni, doar raționez logic. Nu va fi niciun beneficiu pentru România din asta și vor fi mai multe amenințări, acesta este un fapt”, a declarat senatorul într-o discuție raportată de media ruse, citat de Intellinews.

România a început să construiască cea mai mare bază militară europeană a NATO, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică vrea să-şi consolideze capacitățile în regiunea Mării Negre şi să monitorizeze activitatea Rusiei în această regiune

Acest proiect – estimat la 2,7 miliarde de dolari – vizează o extindere a celei de-a 57-a baze aeriene a armatei române, Mihail Kogălniceanu, situată în apropiere de oraşul port Constanța.

Noua instalație urmează să aibă un perimetru de aproximativ 32 de kilometri şi o suprafaţă de 28,4 kilometri pătrați şi să găzduiască 10.000 de membri ai personalului NATO şi familiile acestora.

Detalii AICI.

Pe baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu sunt staționate detașamentele străine de avioane de vânătoare care ajută la misiunile de Poliție Aeriană Întărite. Cel mai recent, luni, șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, potrivit MApN.

Detașamentul britanic, format din aproximativ 200 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele patru luni. Aceasta este cea de-a cincea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018, 2021 și 2022.

La Kogălniceanu forțele române operează unități de elicoptere, iar în trecut operau de acolo și avioanele MiG-21 Lancer.

Tot la Mihail Kogălniceanu (MK), separat de baza aeriană, se regăsește cea mai mare bază militară americană din România. La facilitatea de la MK armata americană este și ea prezentă, tot într-un format rotațional, cu tancuri Abrams și blindate Bradley, dar și cu unități de elicoptere Black Hawk, elicoptere de atac Apache și de transport Chinook.

Pe pista de la Kogălniceanu americanii aterizează frecvent mari aeronave de transport precum avioane C-17 sau C-130 Hercules.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Trei mașini implicate într-un accident pe varianta Ovidiu

joi mart. 28 , 2024
Un accident rutier s-a produs azi, 28 martie, pe DN3C (varianta Ovidiu). Au fost implicate trei autoturisme, iar șase persoane au fost rănite. La fața locului au ajuns 2 echipaje SAJ B2 și 2 echipaje SMURD B. Trei victime au fost transportate la Spitalul Județean: un bărbat cu traumatism craniofacial […]

V-ar putea interesa și: