Neptun Deep, un pariu câștigător

Proiectul de exploatare a gazelor din Marea Neagră din cel mai bogat zăcământ cunoscut, și anume Neptun Deep, intră în linie dreaptă. Romgaz, OMV Petrom și Transgaz s-au pus de acord pentru construcția unui gazoduct de 500 de milioane de euro care va transporta gazele din Marea Neagră la Giurgiu, pentru apoi să ajungă prin sistemul național de transport, către consumatori. Autoritățile mai așteaptă acum o decizie finală pentru realizarea proiectului Neptun Deep, evaluat la 4 miliarde de euro, dar specialiștii spun că nu ar trebui să avem emoții. Producția ar urma să înceapă abia în 2027.

O conductă de 500 milioane de euro, care urmează să fie construită, va aduce gazele extrase din Marea Neagră, pe uscat și mai apoi în casele noastre. Primul pas pentru realizarea acestui proiect a fost făcut joi. Companiile OMV Petrom și Romgaz, partenere în proiectul de extracție din Marea Neagră, au semnat contractul pentru conductă cu operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz. Actul asigură finanțarea lucrărilor.

Vorbim despre o conductă de 300 de kilometri, care va transporta gazele de aici, din perimetrul Neptun Deep, din punctul Tuzla, către Podișor, județul Giurgiu.

Capacitatea conductei este de 8 miliarde de metri cubi. În total, acest zăcământ ar avea 100 de miliarde de metri cubi de gaze. Primele gaze ar putea fi extrase din adâncuri în 2027, iar producția estimată de 8 miliarde de metri cubi pe an ar fi suficientă pentru a ne acoperi consumul anual, fără să mai fie nevoie să importăm.

Neptun Deep este cu atât mai important pentru securitatea energetică a României cu cât rata de exploatare a zăcămintelor de pe uscat e în scădere.

„Prin contractul semnat azi, Petrom și Romgaz își iau angajamentul că vor transporta un anumit volum de gaze printr-o conductă. Este un pas extrem de important pentru că și lucrările de construcție a unei astfel de conducte durează. Investiția de la Marea Neagră în zăcămintele de mare adâncime nu se mai pot întoarce, deci suntem pe drumul în care ele se vor realiza”, spune Sorin Elisei, specialist în Energie, citat de ProTV.

„În care toate estimările despre care s-a vorbit până acum pomeneau despre o producție de doar șase miliarde de metru cubi de gaze pe an. Așadar, timp de zece ani, până în toamna lui 2036, cele două companii au estimat că ar putea extrage în fiecare an circa opt miliarde de metri cubi de gaze anual și au rezervat în consecință capacitate pe conductă. Volumele vor scădea în anii următori, dar zăcământul va rămâne productiv și în anul 2042, potrivit datelor referitoare la capacitatea rezervată”, arată e-nergia.ro.

Investiții de 2,9 miliarde lei doar în 2023

„Compania a anunțat, pentru anul 2023, investiții în explorare și producție «de circa 2,9 miliarde lei, incluzând Neptun Deep».

«Cheltuielile de capital în 2023 pentru Neptun Deep vor fi de aproximativ 600 de milioane de lei», a declarat recent CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

Cum OMV Petrom deține doar jumătate din proiect, iar Romgaz cealaltă jumătate, rezultă că investițiile totale în Neptun Deep din 2023 vor fi de aproximativ 1,2 miliarde lei.

În plus, oficiali ai Transgaz au confirmat pentru Profit.ro că cele 2 companii au depus cereri angajante de capacitate incrementală pentru punctul de intrare în sistemul național de transport (SNT) pentru viitoarele gaze care urmează a fi produse începând cu 2027, pentru punctul de intrare/ieșire în/din sistemul național de transport (SNT), preconizat a fi creat în zona localității Tuzla, județul Constanța”, arată Profit.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Poliția de Frontieră veghează granițele Europei. Misiune de două luni în Marea Mediterană

vin mart. 17 , 2023
Poliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime MAI 1106 din dotarea Gărzii de Coastă, au plecat într-o nouă misiune Frontex care se va desfăşura în Marea Mediterană timp de două luni. În perioada 17.03.2023 – 22.05.2023, nava maritimă de supraveghere MAI 1106, nou intrată în dotarea Poliţiei de Frontieră […]
nave-politia-de-frontiera-2

V-ar putea interesa și: