Președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu a fost amendat joi cu suma de 4.000 de lei, după ce a provocat un adevărat scandal la Curtea de Apel București, în timpul desfășurării unui proces în care este acuzat de abuz în serviciu.
Nicușor Constantinescu a fost adus de la penitenciar cu o ambulanță la Curtea de Apel București, unde trebuia să fie audiat într-un dosar în care este judecat pentru că ar fi adus un prejudiciu de 30 milioane de lei CJ Constanța. Pentru a ajunge în sala de judecată, el s-a folosit de cârje, fiind asistat de doi paramedici de la Ambulanța Constanța, scrie Agerpres.
Odată ajuns în sala de judecată, Nicușor Constantinescu a refuzat să dea o declarație în dosar, susținând că se simte rău și a avut un schimb dur de replici cu magistratul care se ocupă de acest caz, judecătoarea Anamaria Trancă. Deranjată de atitudinea fostului președinte al CJ Constanța care a țipat la ea de mai multe ori, judecătoarea l-a amendat pe acesta cu suma totală de 4.000 lei.
Iată dialogul dintre cei doi.
Nicușor Constantinescu: Am fost adus acum cu forța. Vreau să dau o declarație, dar trebuie să vorbesc 4 ore.
Anamaria Trancă: Nu trebuie să vorbiți 4 ore.
Nicușor Constantinescu: Ba da, că sunt 50 de volume. M-au adus cu dricul și cu ambulanța.
Anamaria Trancă: Nu țipați la mine și nu vorbiți peste mine. De cinci minute țipați la mine.
Nicușor Constantinescu: Mai dați-mi un mandat de arestare. V-am spus că sunt în stare gravă.
Anamaria Trancă: Dacă mă mai întrerupeți vă amendez.
Nicușor Constantinescu: Amendați-mă!
Anamaria Trancă: Vă amendez cu 1.000 de lei. Vă atenționez că pentru fiecare întrerupere vă aplic o amendă de 1.000 de lei. Vreți să dați declarație? Este foarte dificil să vă audiez prin videoconferință din penitenciar.
Nicușor Constantinescu: Păi atunci condamnați-mă!
Judecătoarea îi spune grefierei să consemneze declarația lui Nicușor Constantinescu: „Nu recunosc acuzațiile care mi se aduc…”
Nicușor Constantinescu: Nu sunt cuvintele mele! Nu mă simt bine. Am tensiune 18 cu 13. Vreau să dau declarație, dar nu acum!
Anamaria Trancă: Nu mai vorbiți peste mine. Au fost aduși medici să vă asiste. Încă o amendă de 1.000 de lei. Ați avut această atitudine încă de la primul termen al procesului.
În continuare judecătoarea se adresează asistenței: Comportamentul lui este la limita abuzului de drept. Nu mai dau alt termen pentru audiere.
Nicușor Constantinescu: Am fost adus cu forța.
Anamaria Trancă: Vă mai dau o amendă de 1.000 de lei.
Nicușor Constantinescu: Vreau să vă recuz!
Anamaria Trancă: Se respinge cererea de recuzare, pentru că este făcută exclusiv pentru tergiversarea procesului.
Nicușor Constantinescu: Dar nu dumneavoastră trebuie să judecați cererea de recuzare. Alt complet!
Anamaria Trancă: Vă amendez pentru a patra oară cu 1.000 de lei.
Nicușor Constantinescu: V-am recuzat! Domnule avocat, explicați că nu are voie să judece cererea de recuzare!
Avocat: Cererea este întemeiată pe lipsa dreptului de apărare…
Nicușor Constantinescu: Am nevoie de asistență medicală (un paramedic vine și îi ia tensiunea).
Nicușor Constantinescu către asistența din sala de judecată: Nu mai pot să stau. Am 20 cu 13.
Nicușor Constantinescu către judecătoare: Nu semnez ce ați declarat! (se ridică în picioare).
Anamaria Trancă: Stați jos! Puteți să depuneți o cerere că nu mai vreți să participați la proces pe viitor.
Judecătoarea se adresează apoi medicilor: Puteți să îl luați și să plecați.
Nicușor Contantinescu părăsește sala de judecată folosind două cârje.
Nicușor Constantinescu este judecat în acest dosar, alături de alte persoane, în legătură cu un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna CJ Constanța și a peste un milion de lei în dauna statului român. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (șase infracțiuni), spălare a banilor și constituirea unui grup infracțional organizat.
Alături de el, pentru infracțiuni similare, au fost deferiți justiției: Felicia Tăicuțu, director general al Direcției Generale Economico — Financiare, Titi Cenușă, arhitect-șef la Direcția Generală de Urbanism și Lucrări Publice, Lucian Simion, șef al Serviciului Utilități Publice, Constantin Vlăducă, inginer în cadrul Serviciului Utilități Publice, Ionuț Țițimeaua, director general al Direcției Generale de Administrație Publică și Juridică, Tudorel Pârvu și Bogdan Dima Gavrilă, directori generali ai Direcției Buget Finanțe, toți din CJ Constanța, precum și Adrian George Gâmbuțeanu, director general al Regiei Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța.