Noaptea Internațională a Liliecilor este sărbătorită, anul acesta, și în Constanța.
Pe 14 septembrie 2019, începând cu ora 18:00, sunteți așteptați pe Faleza Cazino Constanța unde Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (www.lilieci.ro) v-a pregătit activități tematice cu ocazia Nopții Internaționale a Liliecilor. Acest eveniment este sărbătorit din 1997, iar în 2018 mai mult de 30 de țari au susținut acest demers.
Puteți să va marcați și voi susținerea față de lilieci la standul de “Batitude yourself!”, iar apoi să ascultați și aflați mai multe despre lilieci urmărind Traseul audio-video “Ascultă liliecii”. Pentru artiștii mici și mari, voluntarii noștri vă vor ghida în crearea propriului suvenir-liliac din materiale reciclate și reciclabile.
Noaptea Internațională a Liliecilor, ediția Constanța 2019 este organizată de Asociația Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor în parteneriat cu ONG Mare Nostrum și Primăria Municipiului Constanța, cât și cu Săptămâna Ariilor Protejate și Asociația Propark-Fundația pentru Arii Protejate.
România a aderat prin Legea 90/2000 la Convenţia de la Londra, privind conservarea, adăpostul și protecţia populaţiilor de lilieci din Europa, iar actualmente protecția liliecilor este completată și prin alte acte normative naționale. Noaptea Internațională a Liliecilor, un eveniment foarte cunoscut şi extrem de important, are rolul de a atrage atenţia publicului larg asupra periclitării populaţiilor de lilieci, prin activități interactive care urmăresc sensibilizarea publicului larg față de problemele actuale cu care se confruntă habitatele chiropterelor, legate de protecția mediului și a speciilor, educarea simțului ecologic, stimularea creativității, clarificarea miturilor legate de lilieci, încă prezente în opinia publică, dar și un mod plăcut de petrecere a timpului liber. În România trăiesc 32 de specii de lilieci, toate fiind protejate prin multiple legi, unele dintre cele mai numeroase colonii din Europa fiind tot în România, cu peste 100.000 exemplare în anumite peșteri protejate.