Noi grădinițe și creșe inaugurate în orașele administrate de primarii USR, a anunțat USR Constanța.
În Brașov, în cartierul Tractorul, a fost deschisă prima grădiniță nou construită după 1989, cu finanțare din fonduri europene. 65 de copii au fost, deja, înscriși aici.
Grădinița are o capacitate de aproximativ 100 de locuri, cu 5 săli de grupă, o grupă multifuncțională, sală de mese, bucătărie, cabinet medical, vestiare pentru copii, grupuri sanitare etc. Copiii au la dispoziție cele mai noi dotări în materie de educație preșcolară, inclusiv table interactive.
„Este o premieră în cartierul Tractorul. Este un proiect pe care l-am demarat în 2021 și care își deschide acum larg porțile pentru cei mici, o clădire nouă, cu toate dotările. Începem cu două grupe mici și o grupă mijlocie, dar din toamnă va funcționa grădinița la toată capacitatea, cu cele cinci grupe planificate”, a declarat primarul Allen Coliban.
Primarul USR a finalizat în primii 3 ani de mandat o grădiniță și două creșe și a început recent construirea primei grădinițe verzi din oraș, cu 200 de locuri. Proiectele pentru construirea altor 5 grădinițe și 4 creșe sunt în diferite faze de implementare.
Primarii USR construiesc și modernizează grădinițe și creșe și în alte orașe din țară
În Sectorul 2 al Capitalei, primarul Radu Mihaiu construiește o creșă nouă de 110 locuri pe strada Ion Vlad, cu bani din PNRR. Lângă creșă va fi construită, de asemenea, o grădiniță cu 160 de locuri, la cele mai înalte standarde. Alte 4 grădinițe sunt în construcție în Sectorul 2, care vor fi finalizate în vara acestui an. 540 de locuri noi vor exista în grădinițele din sector începând cu următorul an școlar.
Clotilde Armand construiește cea mai mare creșă din Sectorul 1, pe strada Pajurei. O creșă cu 220 de locuri, care va avea toate condițiile și dotările necesare îngrijirii copiilor de până la trei ani. Finalizarea lucrării este programată pentru luna mai 2024.
În cartierul Greenfield din Sectorul 1 va fi construită de asemenea prima grădiniță publică, cu 150 de locuri, alături de prima școală publică din acest cartier. Un întreg complex educațional, cu sală de sport, bibliotecă, cabinete, laboratoare, ateliere de arte/muzică, alei pietonale, spații verzi, spații de joacă, locuri de parcare – un proiect de peste 53 de milioane de lei.
Primăria condusă de Clotilde Armand a modernizat și Grădinița nr. 116 din Sectorul 1. Grădinița are acum mobilier nou, a fost schimbată în totalitate pardoseala și parchetul, fațada a fost renovată și a fost înlocuit vechiul loc de joacă cu unul modern și sigur. Au fost modernizate băile, a fost schimbată centrala, iar în această vară va fi renovată complet bucătăria și sala de mese.
Și Dominic Fritz construiește de la zero 4 creșe în Timișoara. Prima creșă construită în oraș după 1989 este aproape de finalizare, pe Calea Bogdăneștilor. Alte două, în zonele Lipovei și Ciarda, sunt în șantier, iar a patra, în zona Bucovina, este în proiectare. Domeniul educației rămâne prioritar pentru primarul USR, care a alocat 20% din bugetul de dezvoltare al orașului pentru acest domeniu.
În Bacău, un oraș prietenos cu familiile și copiii, primarul Lucian Stanciu-Viziteu a reabilitat și modernizat creșa nr. 9 din cartierul CFR, printr-o investiție de peste 2,2 milioane de lei, din fonduri europene. 79 de copii din Bacău beneficiază, în prezent, de un spațiu modern și sigur. Primarul USR va construi de asemenea o creșă nouă în oraș, cu 110 locuri.
Și primarul Horia Bugarin din Dumbrăvița (jud. Timiș) construiește o grădiniță nouă, modernă, la standarde europene, printr-o investiție de 9 milioane de lei. Grădinița va avea 6 grupe și un spațiu multifuncțional, în jurul căruia va fi organizată întreaga activitate. Horia Bugarin a inaugurat anul trecut prima creșă din Dumbrăvița, cu 80 de locuri, și a finalizat construirea unei școli moderne, una dintre puținele construite în județ în ultimii 30 de ani.