Cu siguranță că fiecare dintre noi a forțat puțin legea la volan. De exemplu, am mers cu mai mult de 90 de kilometri pe oră între localități. Și, tot cu siguranță, am fost opriți de poliție.
Vă amintiți ce s-a întâmplat? Ați fost amendați sau vi s-a spus: „Vă atenționăm verbal. Vă amintim că este necesar să adoptați un comportament responsabil”?
Probabil că, în cele mai multe cazuri, n-ați scăpat de amendă. Și pe bună dreptate, pentru că ați încălcat legea.
De câteva zile însă, polițiștii și jandarmii din Constanța aplică, parcă, sloganul „Noi ne facem că muncim.” În anumite cazuri, însă.
De pildă, au loc regulat slujbe religioase care încalcă prevederile legale, în sensul că oamenii participă la ele din interiorul bisericii sau după ora 23.00, când deplasarea este restricționată. Slujbele pot avea loc și pot fi transmise online, cum sugera chiar purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
De fiecare dată când s-a întâmplat așa, polițiștii și jandarmii au fost în zonă. Știți ce-au făcut? Iată răspunsul oficial de la IPJ Constanța:
„Au informat persoanele cu privire la legislația actuală în ceea ce privește deplasarea în afara locuinței în intervalul orar 23.00 – 05.00, precum și obligativitatea purtării măștii de protecție în mod corespunzător. Persoanele prezente au fost atenționate verbal, polițiștii amintindu-le despre necesitatea adoptării unui comportament responsabil.”
Ei au vorbit, ei au auzit, pentru că slujba a continuat nestingherită. În noaptea de revelion a durat patru ore. Din informațiile noastre, au trecut pe acolo, numai în primele două ore, doi jandarmi și doi polițiști.
Alții au stat acasă, n-au ieșit nici să-și vadă părinții sau prietenii. Cum spuneam, carantină pentru proști.
Știți care e problema acestei atitudini? Neacceptarea autorității, pentru că nu este predictibilă și dreaptă. Iată ce spun oamenii mai deștepți decât mulți dintre noi:
„Oamenii acceptă autoritatea atunci când văd că îi tratează pe toți egal, atunci când este posibil să vorbești și să fii ascultat și atunci când există reguli în vigoare care te asigură că mâine nu vei fi tratat în mod radical diferit față de modul în care ești tratat astăzi. Legitimitatea se bazează pe dreptate, pe dreptul la cuvânt și previzibilitate.” (detalii AICI).
Vă recomandăm și:
De ce respectă germanii regulile de circulație (și românii nu)