Cristian Maricel Cârjaliu, primarul localității Agigea, pare că îi la la mișto pe locuitori: îi întreabă dacă vor canalizare.
Oamenii trebuie să răspundă cu „Da” sau „Nu”.
Treaba e serioasă, nu e glumă. Are și număr de înregistrare emis de Primăria Agigea: 10127 din 11 iunie 2019.
Așadar, potrivit documentului, Consiliul Local Agigea și Primăria Agigea le solicită locuitorilor să-și exprime opinia cu privirea la construirea rețelei de canalizare din comună.
„Vă rugăm să răspundeți cu Da sau Nu”, se arată în documentul oficial semnat de primarul Cristian Maricel Cârjaliu.
Prima observație care ne vine în minte este următoarea: care este întrebarea???
Primăria cere oamenilor „să-și exprime opinia”, dar opinia nu poate fi exprimată prin „Da” da „Nu”. Ne și imaginăm un dialog de genul:
– Care este opinia ta?
– Da!
Dincolo de acest aspect, mai important ni se pare că în anul 2019, într-o țară europeană, într-o comună care ar trebui să fie foarte bogată, oamenii sunt întrebați dacă vor sau nu canalizare.
Dincolo de acest aspect, mai important ni se pare că în anul 2019, într-o țară europeană, într-o comună care ar trebui să fie foarte bogată, oamenii sunt întrebați dacă vor sau nu canalizare.
Mâine-poimâine, după modelul din comuna Agigea, alți români vor putea fi întrebați dacă vor șosele, trotuare, curent sau, de ce nu, apă potabilă. Poate vrea omul să-și cumpere elicopter, deci nu mai are nevoie de drumuri. Sau poate vrea să scoată apă din fântână.
Mai e ceva: dacă nu există canalizare, există însă altceva: firme de vidanjare. În Agigea, serviciul de vidanjare a fost atribuit direct firmei Asus Service SRL. Primăria localității suportă 50% din costuri, firma încasează de la populație restul de 50%. Asus Service SRL împarte numărul oficial de telefon cu SC Golful Pescarilor SRL, o societate deținută în proporție de 50% de un mecanic auto din Agigea, Dumitru Stanciu, finul lui Bogdan Cîrjaliu,
Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare (da, există o lege pentru acest lucru, are nr. 241/2006) spune că este obligatorie racordarea utilizatorilor la rețeaua de canalizare acolo unde există rețea de canalizare. În localitățile în care există un sistem public de canalizare, toți utilizatorii care au contract de furnizare a apei, indiferent dacă au sau nu branșament propriu, au obligația de a deversa apele uzate provenite din activitățile specifice fiecărui tip de utilizator numai în rețeaua de canalizare, cu respectarea prevederilor prezentului regulament. Asta înseamnă că nu mai e nevoie de vidanjare, nu-i așa?
Cristian Maricel Cârjaliu este primar în Agigea din 2008.
Vă recomandăm și: