Acum 20 de ani, la întronizarea lui ÎPS Teodosie ca Arhiepiscop al Tomisului, numărul bisericilor era mult mic. Numărul bisericilor s-a dublat sau chiar s-a triplat în unele cazuri, cel al călugărilor și călugărițelor a crescut de aproape 10 ori.
„Erau numai 20 de biserici în oraș. Erau doar trei mănăstiri în județul Constanța și trei în județul Tulcea. Erau sate fără biserici. Și orașele aveau prea puține biserici. Am înmulțit bisericile și mănăstirile, iată, de la 3 în județul Constanța avem cred 43 acum. Trei am găsit și în județul Tulcea, și în 7 ani cât am fost și peste teritoriul din județul Tulcea, până în 2008, am mai adăugat încă vreo 10. Bisericile s-au dublat, în oraș chiar s-au triplet, pentru că era nevoie de biserici și , iată, mai e nevoie de biserici. Trebuie să construim încă biserici și ne luptăm ca cele care nu au încă autorizații să-și dobândească statutul de biserici autorizate și să le facem definitive, că sunt unele capele.”, a precizat Arhiepiscopul Tomisului, în emisiunea „Realitatea locală”, moderată de jurnalistul Cristian Hagi la Dobrogea TV.
A precizat că s-a mărit și numărul călugărilor și preoților.
„Atunci erau foarte puțini. La trei mănăstiri, câți călugări să fie? Acum, la 40 și ceva, sunt sute de călugări și călugărițe. Atunci erau vreo 40. Acum sunt bine peste 300. S-a înmulțit și numărul preoților, am înmulțit și protoieriile. Am găsit 3, acum avem 6. Sigur, numărul preoților s-a dublat s-au poate chiar mai mult decât atât. Misiunea merge înainte. Încă mai sunt multe de făcut. Nu pot să spun că le-am făcut eu, le-am inițiat, împreună cu preoții, călugării și credincioșii, dar Dumnezeu le-a desăvârșit pe toate, și în toată această perioadă, Dumnezeu m-a însoțit cu multă dragoste și purtare de grijă, încât sunt recunoscător bunului Dumnezeu și acum sperăm că, deși am început atunci să inițiem reactivarea mitropoliei, nădăjduim că această mitropolie reactivate să devină anul acesta o realitate”, a mai spus ÎPS Teodosie.
Acesta a subliniat că această mitropolie a dăinuit până în secolul XIV, oficial, dar și după.
Arhiepiscopia Tomisului a înaintat un material în acest sens Patriarhiei României și patriarhului Daniel.
„Am primit un răspuns, chiar dacă nu este întocmai favorabil, noi îl vom publica pe site. Noi vom începe acum dezbaterile, pentru că un adevăr nu trebuie ascuns și nu trebuie nimeni să se supere dacă un adevăr aduce o demnitate ținutului acestuia. Adevărul trebuie, mai ales în biserică, să fie la loc de cinste”, a spus ÎPS Teodosie.
Arhiepiscopul a explicat că răspunsul „nu întocmai favorabil” a venit ca urmare a faptului că a trimis o adresă cu documente, fără să le probeze pe fiecare în parte, dar că va face acest lucru.
Emisiunea poate fi urmărită mai jos.
Vă recomandăm și: Calea pe care o urmăm în viață este scrisă sau ne-o alegem singuri? ÎPS Teodosie: „Dumnezeu nu ne teleghidează”
Carerism și la nivelul fețelor bisericești
La ce evaziune fiscala e sub acoperirea legii la lacustele astea…