NYT: Moartea unui actor american ne reamintește cât de multe nu știm despre coronavirus

Un actor celebru de pe Broadway a murit din cauza coronavirusului, în ciuda faptului că avea numai 41 de ani și că era într-o stare bună de sănătate. Cazuri ca acestea, spun experții, sunt în creștere.

Nick Cordero, stânga, în musicalul „O poveste din Bronx”, a murit la 41 de ani, după ce s-a luptat cu coronavirusul mai bine de trei luni. Foto: Sara Krulwich/The New York Times

Moartea unui actor american de teatru celebru pe Broadway, Nick Cordero, a transmis o undă de șoc în lumea teatrului și dincolo de ea, mai ales pentru că avea 41 de ani și nu suferea de nicio boală, scrie The New York Times.

„Ideea că „Sunt tânăr, voi fi în regulă” nu este una în care ne putem încrede în totalitate”, spune dr. Utibe Essien, de la Universitatea din Pittsburgh.

„O persoană tânără care nu are comorbidități, dar care devine foarte bolnav și are nevoie de aparate pentru a fi menținut în viață – acesta este un portret clinic pe care doctorii în văd des”, a spus și dr. Taison Bell, un doctor specializat în boli infecțioase de la Universitatea din Virginia.

Nick Cordero face parte din cei 0,4% bolnavi de Covid-19 care mor la această vârstă, comparativ cu peste 15%, la cei peste 80 de ani.

Doctorii sunt surprinși în continuare de modul cum se dezvoltă boala la diferiți pacienți, dar au trasat și o traiectorie generală: Cei care dezvoltă simptome o fac în cel mult două săptămâni de la infectare; pacienților cu forme mai agresive li se deteriorează starea de sănătate după circa 7 zile; cazurile ușoare se rezolvă în circa două săptămâni; cazurile mai serioase de întind pe o perioadă de la trei la șase săptămâni, iar moartea – dacă apare – apare la scurt timp după.

El a fost internat din luna martie, la Los Angeles. Timp de 95 de zile, Cordero a avut mai multe momente când starea lui s-a înrăutățit, iar în luna aprilie i-a fost amputat piciorul din cauza septicemiei.

În perioada în care a stat în spital, el a suferit și alte complicații: mini-accidente vasculare cerebrale, cheaguri de sânge, traheostomie și un implant de stimulator cardiac temporar.

Timp de mai multe săptămâni a stat în comă, iar în luna mai s-a trezit, aflându-se însă într-o stare precară. „Chiar și când închide ochii obosește. Medicii așteaptă să-și recapete puterile”, spunea soția lui atunci.

„Plămânii lui Nick au fost puternic afectați. Arătau de parcă ar fi fumat timp de 50 de ani, atât de afectați erau”, a mai spus Amanda Kloots.

De altfel, medicii luau în calcul ideea unui dublu transplant pulmonar.

În urma lui au rămas soția și un copil de un an.

„Cele mai severe simptome de Covid-19 se crede că sunt rezultatul unui răspuns imunitar hiperactiv, care este declanșat pentru a lupta cu virusului, dar care, în cele din urmă, copleșește corpul”, spune dr. Phyllis Tien, expert în boli infecțioase al Universității California.

Concluzia sa:

„Tinerii nu sunt, cu siguranță, imuni la această boală”.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

La Școala de Maiștri Militari a Forțelor Navale se intră pe baza mediei la Bacalaureat

mar iul. 7 , 2020
 acesta, candidații înscriși pentru concursul de admitere la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“ nu vor mai susține proba scrisă și nici proba psihotehnică (testarea răului de mare accentuat), ci vor fi repartizați pe cele 101 locuri alocate Ministerului Apărării Naționale în funcție de media […]

V-ar putea interesa și: