O absolventă a Colegiului Mircea cel Bătrân și a Universității Maritime din Constanța a ajuns ministru al Educației

Ligia Deca, o absolventă a Colegiului Mircea cel Bătrân și a Universității Maritime din Constanța, a ajuns ministru al Educației
Ligia Deca, noul ministru al Educației. Foto: Constanta 100%, Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care o numește în funcția de membru al Guvernului pe Ligia Deca, ministrul Educației.    

Ligia Deca, născută în 1982, a absolvit Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța în anul 2001. Între 2001 și 2006 a urmat Facultatea de Navigație si Transport Naval din cadrul Universității Maritime Constanța, apoi a urmat un master în management maritim și portuar, tot la UMC.

Ligia Deca este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.

Primele declarații

Ligia Deca a fost prezentă, luni, la ședința Biroului Permanent al PNL, unde s-a decis nominalizarea ei în funcția de ministru. După ședință, ea a răspuns la câteva întrebări ale jurnaliștilor.

Întrebată ce ar schimba la pachetul legilor educaţiei, Deca a spus că va comunica după ce va ajunge la Ministerul Educaţiei.

„O să ajung la Ministerul Educaţiei după ce se vor fi finalizat procedurile, voi vedea care au fost contribuţiile primite şi voi comunica după aceea„, a spus ea, potrivit Agerpres.

Ligia Deca a mai spus că, referitor la chestiunea plagiatului, va „operaţionaliza România educată în literă şi în spirit în conformitate cu declaraţiile preşedintelui din această dimineaţă şi cu toate evoluţiile legislative din ultima vreme„.

România educată include o diagnoză a problemelor din educaţie după toţi indicatorii de măsurare a performanţei, fie că vorbim despre calitate, fie că vorbim despre echitate, avem nevoie de o reformă profundă, iar viziunea României educată asta este. Tocmai de aceea misiunea mea de a pune în operă viziunea României educată în cadrul legislativ şi nu numai şi în programele şi în tot ce înseamnă activitatea Ministerului vor face exact, vor încerca să răspundă la problemele învăţământului românesc”, a adăugat Ligia Deca. 


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

În luna decembrie vor trece primele mașini pe podul peste Dunăre dintre Tulcea și Brăila

lun oct. 3 , 2022
Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a primit, astăzi, vizita unei delegații guvernamentale compusă din ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, vicepremier al României, secretarul de stat Bogdan Mândrescu și directorul General al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol. Echipa guvernamentală s-a deplasat pe podul care face legătura dintre […]

V-ar putea interesa și: