O aeronavă poloneză care zbura deasupra Mării Negre a fost interceptată de un avion de vânătoare rusesc, la 60 de km spațiul aerian al României

Avion de tip L410 TURBOLET. Fotografie cu rol ilustrativ. Sursă: Stradalova – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20676442

Vineri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a fost interceptată, în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35. 

Manevrele agresive și periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federației Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia.

Ca urmare a incidentului, două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora.

„Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50. Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident.”, au declarat reprezentanții Poliției de Frontieră.

Autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident. Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră.

Precizăm că în perioada 19 aprilie – 17 mai 2023, o aeronavă poloneză tip L410 UVP-E20 este dislocată în România în cadrul Operațiunii  ”Multipurpose Maritime Operation  (MMO) Western Black Sea 2023”, coordonată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă – Frontex.

MMO Western Black Sea 2023 este o operațiune comună găzduită de România și coordonată de Frontex. La această operațiune mai participă Polonia, Spania și Suedia, precum și ale două agenții ale Uniunii Europene: Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA). Operațiunea, planificată a se desfășura până la milocul lunii decembrie a acestui an, are ca obiective prevenirea migrației ilegale, pescuitul ilegal, poluarea marină și combaterea altor tipuri de infracțiuni transfrontaliere în regiunea Mării Negre. Operațiunea MMO Western Black Sea se desfășoară  anual, începând cu 2019.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un velier cu trei persoane la bord, salvat de ARSVOM

sâm mai 6 , 2023
Un velier cu trei persoane la bord, care plutea în derivă în Marea Neagră, în zona Vama Veche, a fost remorcat, sâmbătă după-amiază, de o navă Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM). Reprezentanţii ARSVOM au anunţat că au fost solicitaţi să intervină sâmbătă seara, pentru salvarea […]

V-ar putea interesa și: