Rar am asistat, în cei peste 20 de ani de presă, la o schimbare de atitudine la 180 de grade a unui personaj aflat într-o poziție publică. Felicia Ovanesian a reușit să mă surprindă. Pentru prima dată, în bine.
La începutul mandatului, primarul Vergil Chițac a promis că va publica în fiecare săptămână un raport de activitate. Un lucru normal, decent, o dovadă de transparență, mai ales că este plătit din banii noștri. Minunea a durat cam trei zile. Nu cred că au fost mai mult de trei astfel de rapoarte până când negura uitării sau un val de aroganță l-a acaparat pe primar, obligându-l, practic, să renunțe la bunul obicei.
A urmat o perioadă de tăcere și de v-ați ascunselea. Nici acum ședințele de consiliu municipal nu sunt convocate fizic, ci online. Când niște primari din Europa au auzit asta, au râs, crezând că era o glumă.
Toată echipa Chițac a avut – cel puțin față de presa care îi critică – o atitudine de „silenzio stampa”. A trecut, de pildă, mai bine de un an de când Primăria Constanța încalcă Legea 544, refuzând să-mi pună la dispoziție anexele contractului de city manager al Feliciei Ovanesian. Cererea a fost trimisă pe 3 noiembrie 2021. M-am gândit serios că ar trebui să dau instituția în judecată. N-o să o fac, încă mă bazez pe buna lor credință. Singurul proces pe care l-am intentat, în mai mult de 20 de ani de presă, este împotriva primarului PSD din Agigea. Și singurul care mi s-a intentat vreodată tot din partea sa vine, apropo. Ne judecăm, revin pe larg asupra subiectului când se termină procesul. Procesele.
Există o excepție: viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu mi-au răspuns la toate întrebările adresate. Unele nu-i puneau într-o situație bună, dar au răspuns, pentru că dumneavoastră meritați să fiți informați.
Timp de doi ani, Primăria Constanța a comunicat prin niște postări pe Facebook ale primarului și city managerului. Și comunicate de presă. Chiar când aveau de transmis informații importante, se ascundeau în spatele tastaturii.
Invitația la conferință de presă
Acum câteva săptămâni însă, surpriză. Felicia Ovanesian a organizat o conferință de presă cu temă anunțată, dar în care a răspuns la toate întrebările adresate. Și a spus că va face astfel de conferințe o dată la două săptămâni. Era atât de sigură încât s-a gândit chiar să nu le mai anunțe. Urma să ne aștepte în sala mare a prefecturii.
Am crezut că minunea va dura, ca și în cazul lui Chițac, trei zile. Iată însă că au trecut mai multe săptămâni și bunul obicei nu a dispărut. Conferințele se țin în continuare și city managerul răspunde la toate întrebările adresate. Ba chiar uneori își face apariția și primarul.
Câteva posibile explicații
În opinia mea, sunt câteva explicații. Una ar fi sondajele făcute recent, în care PNL stă dezastruos. Echipa din primărie, dar și cea din partid, și-a dat seama că, pentru a avea o șansă la alegerile din 2024, trebuie să ducă la capăt unele din proiectele începute. Dacă nu poate, trebuie să spună de ce nu poate. Proiectele sunt în dificultate, iar ei își pregătesc de pe acum o scuză convenabilă. Sau poate că vor fi duse la bun sfârșit, și atunci eforturile îi vor fi recunoscute. Poate chiar de cei care vor face listele pentru parlamentare. Greu, dar în politică nimic nu este imposibil, mai ales dacă îți dorești mult ceva.
Un alt motiv ar putea fi acela că Felicia Ovanesian își dorește mai mult. Un avocat bun și ambițios, cu o avere impresionantă, nu se poate mulțumi cu un salariu infim pe lângă veniturile pe care le realiza și cu rolul de antrenor de rezervă. Sau, dacă este nevoită să facă asta, lumea trebuie să știe ale cui sunt meritele. Este, pe undeva, și o chestiune psihologică normală: dacă lucrezi pentru oameni, ești mai mulțumit dacă munca ta este apreciată.
Sau poate că pur și simplu vrea să ia pulsul orașului de la ziariști, să îndrepte ce poate îndrepta (sună a glumă, știu).
Cu aceste ieșiri, city mangerul realizează cu siguranță ceva, voit sau nu: îi pune în umbră pe viceprimari. Ați mai auzit ceva despre Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu, vreo realizare? Sunt actori într-o piesă regizată de altcineva. Dacă Ionuț Rusu a vrut vreodată să fie primar, ar trebui să-și abandoneze visul.
Limitele comunicării
Pentru administrația locală, conferințele de presă sunt un pas înainte. Sunt sigur însă că city managerul nu va accepta niciodată să vină în emisiunea pe care o realizez, în care să răspundă unor întrebări pe care nu le adresezi într-o conferință de presă cu teme punctuale. Să ne spună, de pildă, de ce l-a apărat pe Giurgiucanu, pionul din echipa Mazăre (cu ce este diferită de Stelian Ion, care era la începutul carierei când l-a apărat pe Radu Mazăre). Și ar mai fi atâtea întrebări…
Indiferent de motive, schimbarea de atitudine este binevenită. Sper să dureze. Actuala echipă din primărie are multe explicații de dat.
Singura surpriza placuta pe care ar putea sa ne-o faca „:managerul” orasului ar fi prezentarea unor rezultate se mnificative in ceea ce priveste aspectul orasului si timpul efectuarii lucrarilor.
Municipiul este intr-un perpetuu santier in timpul acestui mandat al „primarului”, santier inceput in multe locuri, lucrari incepute si lasate balta, lucrari facute de dragul fondurilor europene si nu dupa necesitatile locuitorilor.
Primarul si managerul ar trebui sa fie zilnic pe jos prin oras, pentru a verifica ce s-a facut, ce s-a inceput si nu s-a facut, ce ar mai trebui reabilitat. Oamenii astia insa au pierdut contactul cu realitatea.