Medicago, o companie biofarmaceutică cu sediul central în Quebec City, a produs cu succes o Particulă de Tip Virus (Virus-Like Particle – VLP) a noului coronavirus, la numai 20 de zile după ce a obţinut gena SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19, potrivit unui comunicat al acesteia.
Medicago este o companie biofarmaceutică cu peste 450 de angajaţi în Canada şi Statele Unitte. Philip Morris, care a investit pentru prima oară în această companie în urmă cu un deceniu, când căuta modalităţi de diversificare a activităţilor în afara pieţei de ţigări. Gigantul din industria tutunului a investit peste 15 milioane de dolari în compania de biotehnologie, crescându-şi în cele din urmă participaţia la 40%. Misiunea Medicago este de a îmbunătăţi starea de sănătate la nivel mondial prin intermediul unor tehnologii bazate pe plante pentru reacţia rapidă la provocările de sănătate care apar la nivel mondial. Medicago se defineşte ca o companie dedicată terapiilor avansate împotriva bolilor care reprezintă un risc pentru viaţă la nivel global.
Producerea VLP este primul pas în dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19, care va fi supus unui test pre-clinic pentru siguranţă şi eficacitate. După finalizatea testului, Medicago se aşteptă să discute cu agenţiile competente din domeniul sănătăţii pentru iniţierea în vara anului 2020 (iulie/august) a testelor clinice pe oameni.
Medicago se foloseşte totodată de platforma sa de tehnologie pentru dezvoltarea de anticorpi împotriva SARS-CoV-2, în colaborare cu Centrul pentru Cercetări în Domeniul Bolilor Infecţioase al Laval University, condus de dr. Gary Kobinger, care a contribuit la dezvoltarea unui vaccin şi a unui tratament pentru Ebola. Aceşti anticorpi pentru SARS-CoV-2 ar putea să fie utilizaţi pentru tratarea persoanelor infectate cu virus. Aceste cercetări sunt finanţate, parţial, de Institutul Canadian pentru Cercetări în Domeniul Sănătăţii (Canadian Institutes for Health Research – CIHR).
Medicago este lider în domeniul tehnologiei bazată pe plante şi şi-a demonstrat în trecut capacitatea de a răspunde prima la o pandemie de gripă. În 2009, compania a produs un vaccin candidat, la nivel de cercetare, împotriva H1N1 în numai 19 zile.
În 2012, Medicago a produs 10 milioane de doze de vaccin monovalent pentru gripă în doar o lună, pentru Agenţia pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Domeniul Apărării (Defense Advanced Research Projects Agency – DARPA), parte a Departamentului pentru Apărare al Statelor Unite.
În 2015, Medicago a mai demonstrat că poate produce rapid un cocktail de anticorpi monoclonali pentru Autoritatea pentru Cercetare şi Dezvoltare Biomedicală Avansată (Biomedical Advanced Research and Development Authority – BARDA), parte a Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane al Statelor Unite.
„Ritmul progresului iniţial pentru COVID-19 poate fi atribuit capabilităţii platformei noastre bazată pe plante, care este capabilă să producă soluţii de vaccinuri şi anticorpi pentru a contracare acest risc global pentru sănătatea publică. Capacitatea de a produce un vaccin candidat în decurs de 20 de zile după obţinerea genei este un factor de diferenţiere major pentru tehnologia noastră dovedită. Această tehnologie ne permite să efectuăm o extrapolare cu o viteză fără precedent pentru a putea să combatem COVID-19”, a afirmat dr. Bruce Clark, CEO al Medicago.
Dr. Gary Kobinger, profesor în cadrul Departamentului de Microbiologie şi Boli Infecţioase şi director al Centrului pentru Cercetări în Domeniul Bolilor Infecţioase la Laval University a spus:
„Eforturile de colaborare ale echipei de cercetare a Laval University şi Medicago au avut un mare succes în dezvoltarea de anticorpi unici împotriva unor infecţii de tipul RSV şi HMPV şi experienţa ne dă încredere îm identificarea cu succes a unor anticorpi terapeutici împotriva SARS-CoV-2”.
Primul produs la Medicago, un vaccin VLP tetravalent recombinat sezonier pentru imunizarea activă împotriva gripei, este evaluat în prezent de Health Canada, în urma finalizării unui program clinic de siguranţă şi de eficacitate care a implicat 25.000 de pacienţi.
Compania Medicago foloseşte o tehnologie brevetată bazată pe plante pentru dezvoltarea unor terapii bazate pe proteine. Spre deosebire de vaccinurile tradiţionale, Medicago nu foloseşte produse animaliere sau virusuri vii pentru a-şi crea produsele. În schimb, utilizează Particule de Tip Virus (VLP-uri) care imită forma şi dimensiunile unui virus, care permit corpului să îi recunoască şi să creeze un răspuns imunitar printr-o modalitate non-infecţioasă.
Datele testelor clienice sugerează că VLP-urile au un mecanism multi-modal de acţiune, care este diferit de vaccinurile neactivate, activând ambele ramuri ale sistemului imunitar – răspunsuri cu anticorpi şi mediate de celule.
Tehnologia brevetată de Medicago este rapidă, versatilă şi scalabilă. De îndată ce secvenţa genetică a unui virus devine disponibilă, Medicago poate dezvolta un vaccin candidat de nivel clinic în numai câteva săptămâni. Tehnologia sa recombinantă permite producerea unui vaccin care corelează în mod precis tulpinile circulante, aşa cum este cazul gripei sezoniere. Tehnologia este scalabilă cu uşurinţă, permiţând companiei să mărească volumul producţiei prin creşterea numărului de plante utilizate.
Primul produs al Medicago, un vaccin Particulă de Tip Virus tetravalent recombinant (QVLP) pentru gripă sezonieră, este evaluat în prezent de Health Canada. Vaccinurile candidate pentru gripa pandemică, rotavirus şi norovirus sunt testate în teste preclinice şi teste clinice de Faza a II-a.
Medicago mai dezvoltă anticorpi împotriva hMPV, RSV şi a Opioidelor.
Medicago are sediul central în Quebec City, Canada, şi intenţionează să producă vaccinuri şi anticorpi pentru COVID-19 la fabrica pilot din Quebec, pentru a răspunde cererii imediate. Compania mai are o unitate de producţie în Durham, Carolina de Nord, care este dedicată în prezent producţiei de vaccinuri şi anticorpi pentru testele sale clinice şi ar urma să susţină lansarea unui vaccin pentru gripă VLP tetravalent, după aprobarea acestuia.
O nouă fabrică de ultimă generaţie este în construcţie în Quebec City, care va deveni operaţională în 2023 şi va avea capacitatea de a livra până la 50 de milioane de doze de vaccin pentru gripă tetravalent recombinant pe an.
Politico.com relata recent că una dintre cele mai criticate industrii din America, cea a tutunului, se alătură cursei pentru stoparea pandemiei de coronavirus, enumerând Medicago, alături de Kentucky BioProcessing , susbsidiară a Reynolds, deţinută de British American Tobacco,