O echipă USR PLUS a fost la Ansamblul Rupestru de la Murfatlar și ne-a anunțat că nu poate fi vizitat

Remus Negoi, senator USR PLUS, a anunțat că a vizitat azi, împreună cu vicepreşedintele CJC, Petre Enciu, cu consilierul județean George Bădilă, cu reprezentanți ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi cu cei ai Poliției Patrimoniu, Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, aflat pe lista indicativă UNESCO.

„Bisericile din cretă de la Murfatlar, aşa cum mai este cunoscut, se află la o distanță de 15 km de litoralul Mării Negre, pe malul drept al Canalului Dunăre-Marea Neagră şi sunt aşezăminte de pe la jumătatea secolului al X-lea. Ansamblul, săpat într-un deal de cretă, este alcătuit din camere şi galerii şi a fost descoperit în 1957, în urma unor lucrări de extindere a zonelor de exploatare a cretei. În opinia cercetătorilor, aici au fost prima biserică şi primele chilii ale unei mănăstiri de pe teritoriul României. Din nefericire, Ansamblul Rupestru de la Murfatlar nu poate fi vizitat şi nu a fost deschis niciodată publicului larg.”, se arată în mesaj.

N-am aflat care a fost concluzia vizitei sau scopul său.

LISTA INDICATIVĂ este un inventar de situri situate pe teritoriul fiecărei ţări Parte a Convenţiei Patrimoniului Mondial, considerate ca fiind susceptibile de a fi înscrise în Lista Patrimoniului Mondial – LPM UNESCO. Propunerile de noi înscrieri în LPM nu sunt examinate decât dacă siturile respective figurează deja în Lista Indicativă. Prin urmare fiecare stat trebuie să transmită Lista Indicativă actualizată cu un an înainte de orice propunere de înscriere în LPM. De asemenea toate Statele semnatare ale Convenţiei sunt încurajate să revizuiască propria Listă Indicativă cel puţin o dată la 10 ani.

Ansamblul din Murfatlar este pe această listă din 1991.

Județul Constanța nu are niciun sit înscris în patrimoniul UNESCO.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “O echipă USR PLUS a fost la Ansamblul Rupestru de la Murfatlar și ne-a anunțat că nu poate fi vizitat

  1. sint ani buni decind sta inchisa O valoare inestimabila a dobrogei nu poate fi inca aratata publicului Comoditate ? dezinteres ? lipsa de profesionalism sau saracie ? sau din toate Dar poate ca este mai bine caci altfel ne trezim cu neo inscriptii de genul ,,nelu + mona = love ,,

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cum a fost sărbătorită Ziua Internațională a Francofoniei la Colegiul Comercial „Carol I”

sâm mart. 20 , 2021
20 martie este Ziua Internațională a Francofoniei. Se estimează că la nivel mondial 300 de milioane  de oameni celebrează această zi  pentru a-și exprima  atașamentul pentru cultura și limba franceză. Francofonia reprezintă un vector al democrației și solidarității pe plan mondial și este ancorată în dinamica de dezvoltare  economică, culturală […]
Cum a fost sărbătorită Ziua Internațională a Francofoniei la Colegiul Comercial „Carol I”

V-ar putea interesa și: