O eroare a Primăriei Cumpăna ne-a costat până acum 30 de milioane de euro, iar problemele continuă

Alunecarea de teren a malului din Cumpăna. În stânga, Mariana Gâju, primar PSD în localitate de peste 20 de ani. În dreapta, prefectul județului Constanța și președintele CJSU, Silviu Coșa, PNL

Sute de case construite pe malul canalului Dunăre – Marea Neagră, în zona comunei Cumpăna, sunt în pericol de mai mulți ani. Malul se surpă. Specialiștii caută soluții, Guvernul României a alocat până acum circa 30 de milioane de euro din bani publici pentru consolidare, dar problemele nu sunt rezolvat. Totul a pornit de la faptul că Primăria Cumpăna, condusă de Mariana Gâju, PSD, a emis autorizații de construire într-o zonă în care nu avea voie să o facă.

A spus-o chiar prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, care este și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Din această poziție, face tot ce este posibil pentru siguranța oamenilor afectați de alunecare.

„Problema alunecării malului de teren de la Cumpăna a apărut din cauza nerespectării prevederilor legale referitoare la eliberarea autorizațiilor de construcție. Prin lege, se stabilea o zonă de protecție a canalului, de 100 de metri. Primăria Cumpăna a eliberat autorizații de construire acolo.”, a declarat prefectul în emisiunea „Punctul pe i”, la Tomis TV.

„Problema este semnalată de prin 2018. În momentul când am preluat mandatul, am ținut foarte mult să se efectueze o expertiză tehnică, bazată pe măsurători. A rezultat că avem o alunecare activă, din cauze antropice, adică din cauza noastră, a oamenilor, care am făcut acolo ce nu trebuia să facem. Este un sol foarte păcătos, un loess care reține apa, nu o dispersează. S-a construit, sunt câteva sute de mii de tone care apasă acest teren foarte instabil, pus deasupra unui pat de argilă roșie care acționează ca un fel de săpun umed pe care sprijini ceva.”, a mai spus Silviu Coșa.

Acesta a precizat că toate guvernele PNL, Orban, Câțu, Ciucă,  au alocat peste 30 de milioane de euro până în momentul de față pentru consolidarea acelui mal căzut. Lucrările sunt într-un stadiu foarte avansat. Cota maximă este cota 61. S-a ajuns deja la cota 56.

„În continuare sunt probleme și aș aștepta mai multă înțelegere din partea Primăriei Cumpăna, problemele legate de faptul că acolo există un sistem de canalizare, care trebuie regândit pentru a se face această regândire în zona de siguranță, o zonă de 50 de metri, practic ar trebui să găsească o modalitate să se intervină. Orice lucrare efectuată în zona respectivă poate conduce la noi probleme, la noi alunecări de teren, chiar dacă o zonă de circa 200 și ceva de metri este în prezent stabilizată.”, a subliniat prefectul județului Constanța.

Imagini puteți vedea AICI.

Acesta a mai spus că Primăria Cumpăna ar trebui să găsească o soluție pentru cele 97 de case care au o problemă, sunt în zona de siguranță.

„Pentru casele care nu sunt în zona de siguranță, și vorbim de până la 900 de case, trebuie relocat și regândit tot sistemul de canalizare. În momentul de față, sistemul de canalizare acționează pe o variantă de urgență găsită de cei de la RAJA, însă lucrurile nu pot continua așa la infinit, întrucât în continuare pot fi infiltrații de apă și chiar dacă acea zonă de 200 și ceva de metri este stabilizată, în amonte, în aval, alunecarea pare activă. Acei senzori monitorizează și acolo, la adâncime, lucrurile nu sunt încă bune. Infiltrațiile de apă lichefiază solul și solul astfel lichefiat poate „bypassa” structura de rezistență creată pe proiectul inițial.”, a punctat Silviu Coșa.

Întrebat ce spune primarul Mariana Gâju, a afirmat că aceasta se află „în zona discursurilor.”

Prefectul a subliniat că a existat întotdeauna deschidere la ACN, la Ministerul Transporturilor, la premier pentru a repara această eroare care nu era a Ministerului Transporturilor.

Emisiunea în care au fost făcute aceste declarații poate fi urmărită mai jos.

Vă recomandăm și:

Președinta Ligii Femeilor Primari din România, apucături de interlop. „Când ești singur la întuneric, dă-i una și lasă-l”. PSD tace!

Canalul Dunăre – Marea Neagră, folosit în majoritate de Ucraina

Silviu Coșa, prefect: „Constanța trebuie scoasă la lumină și asta înseamnă ca în momentul de față să avem șantier”

VIDEO Ce spune Felix Stroe despre strada care îi poartă numele și despre Mariana Gâju


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “O eroare a Primăriei Cumpăna ne-a costat până acum 30 de milioane de euro, iar problemele continuă

  1. noi nu am gresit de ce sa platim pe cei care au luat spaga cu orice pret Banii madamei nu sint buni ? asa incurajam iresponsabilitatea

  2. domnule, nu mai va plac „doamnele de fier” ale Constantei?
    Chiar nu se pricepe duoamna primar la alunecari, la geologie, minerit, asecari sau foraje?
    Nu se poate, nu pot sa cred.
    Poate aluneca naiba toata sandramaua aia mult-laudata, cu votantii ei cu tot.
    Un iginer nu se poate vota in Romania, ca aia nu stiu sa prajasca mici si sa pune bere la halba!
    Demolati naiba doua randuri de case, desfiintati fosele gaurite si mai ales amplasati foraje aciculare sapate pe tot sistemul de trepte.
    In doi ani, se va stabiliza totul.
    Sii, plantati salcami, multi salcami!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

O navă din Cehia s-a scufundat în Portul Constanța

sâm apr. 29 , 2023
Un accident de navigaţie a avut loc în această dimineaţă, la ora 5.35, în dana Terminal Barje 5 a Portului Constanţa. Un împingător sub pavilion Cehia a intrat în coliziune cu un covoi ce se afla în manevră. În urma impactului nava cehă a suferit o gaură de apă în […]

V-ar putea interesa și: