Alături de colegii din Comisia pentru Mediu a Camerei Deputaților, Cristina Dumitrache, deputat PSD de Constanța, vicepreședinte al comisiei, a fost în vizită la fabricile Green Group International, cel mai mare parc integrat de reciclare din România specializat în gestionarea deșeurilor reciclabile și producerea de noi materiale din produse 100% reciclate.
Din delegaţie au mai făcut parte deputatul George – Cătălin Stângă, Preşedintele Comisiei, Vicepreşedintele Comisiei, precum şi deputatul Geanina Şerban.
Fiecare dintre cele trei segmente în care grupul de firme are capacităţi de prelucrare a deşeurilor reciclabile (reciclarea plasticului, a deşeurilor de electronice şi a echipamentelor de iluminat uzate) au făcut din Buzău un punct strategic în prelucrarea deşeurilor reciclabile din România.
„Recuperarea materialelor din deșeuri și fabricarea de noi produse din aceste resurse înseamnă promovarea economiei circulare, combaterea poluării prin reducerea emisiilor de CO2 și alinierea la normele europene pe mediu, la care din păcate România are proceduri de infringement din partea Comisiei Europene. Felicit Green Group International pentru tot ce au realizat la Buzău și îi asigur de tot suportul pentru ca această inițiativă să se extindă cu noi investiții și noi sectoare ale reciclării deșeurilor.”, a precizat aceasta.
George Stângă, preşedintele Comisiei pentru Mediu şi Echilibru Ecologic, a declarat:
„După vizita de astăzi nu putem decât să ne bucurăm că există fabrici performante în România care contribuie la creşterea gradului de colectare şi reciclare! Pot să vă spun că, alături de colegii mei din Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic, apreciem mult realizările de la Buzău ale Green Group în domeniul reciclării, protecţiei mediului şi sperăm la o colaborare durabilă pentru a îmbunătăţi legislaţia din ţara noastră cu privire la colectarea, sortarea şi depozitarea deşeurilor reciclabile. Pentru a proteja mediul înconjurător şi pentru a oferi un viitor mai bun generaţiilor tinere trebuie să reducem risipa şi să ne transformăm într-o societate a reciclării. În 2022 sunt sigur că nicio comunitate nu mai doreşte să aibă groapa de gunoi în proximitatea locuinţei, a cartierului sau a localităţii în care trăieşte. Tocmai de aceea rolul Green Group şi al altor firme de profil este esenţial. Am încredere că împreună, cooperând, putem rezolva o parte dintre problemele ce ţin de gestionarea deşeurilor. Avantajul nostru este acela că populaţia este deschisă către utilizarea acestui sistem, aproape în totalitate. Trebuie doar să venim cu măsuri şi proiecte în acest sens”.
Deşeurile reprezintă o resursă locală şi regenerabilă importantă, a subliniat Constantin Damov, Preşedintele Green Group, adăugând:
„România generează peste 6 milioane de tone de deşeuri municipale anual. Gestiunea resurselor, nu a deşeurilor, este atât provocarea prezentului, cât şi marea oportunitatea pe care o avem în acest moment pentru creştere economică sănătoasă, sustenabilă, cu decuplarea de la consumul de materii prime naturale”.
Membrii delegaţiei au vizitat platforma industrială Frasinu, unde sunt amplasate fabricile Green WEEE (deşeuri din echipamente electrice şi electronice deşeuri) şi Green Tech (reciclare deşeuri PET), precum şi fabrica Green Fiber (producţie de fibră sintetică poliesterică din PET reciclat).