O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța trei ore. „Gestionarea cazului a fost conformă”, spune SAJ

O femeie în stop cardio-respirator a murit în localitatea Băneasa din județul Constanța, după ce a așteptat trei ore să ajungă o ambulanță cu medic. Conducerea Serviciului de Ambulanță a Județului Constanța spune că s-a acționat corect.

„Din punct de vedere al SAJ Constanta, nu au existat neconformitati in gestionarea cazului de la UPU Baneasa. Pentru pacienta in varsta, cu patologii multiple, adusa de familie cu mijloace proprii la UPU Baneasa, s-a solicitat un transfer la CPU Medgidia cu echipaj cu asistent medical. In gestionarea cazurilor medicale, prioritate au cazurile de cod rosu, la fel si in cazul celor de cod galben, cele aflate la domicilii sau in locuri publice, unde pacientii nu beneficiaza la acel moment de asistenta medicala calificata cum e o unitate sanitara. Dupa cum foarte bine se cunoaste, serviciile de urgenta prespitaliceasca sunt servicii medicale in asteptare. Sunt momente, in care exista „valuri” de solicitari, si momente de acalmie.”, a precizat conducerea SAJ.

Si in situatia data, echipajele se aflau la urgente majore la domiciliu (tentativa suicid, pacient inconstient).

„In momentul ajungerii echipajului cu asistent (conform solicitarii initiale a mediului de gardă) pacienta se afla in curs de resuscitare. Si la a doua solicitare a medicului urgentist din UPU Baneasa, care ca urmare a reevaluarii starii pacientei a reconsiderat cazul solicitand echipaj cu medic, s-a raspuns favorabil, si primului echipaj tip C (cu medic) liber, i s-a alocat solicitarea. Alocarea s-a facut in 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic (moment solicitare 19:42 si moment alocare 20:14). In intervalul 19:42 – 20:14, nefiind disponibile echipaje cu medic. In momentul ajungerii la caz, echipajului de pe ambulanta, medicul urgentist de la UPU Baneasa i-a comunicat faptul ca pacienta a fost declarata decedata in urma cu aproximativ 15 minute, insa a omis sa sune pe 112 pentru anularea misiunii.”, mai spune conducerea SAJ.

De asemenea, aceasta precizează faptul ca, in momentul solicitarii echipajului cu medic, celelalti medici erau implicati in alte misiuni de urgenta majora (stop cardiorespirator in curs de resuscitare, transfer edem pumonar, sindrom corinarian acut, accident rutier cu victime multiple).

„Concluzionand, pacienta s-a aflat intr-o unitate sanitara unde a primit asistenta medicala adecvată, competentele medicului urgentist din UPU Baneasa fiind superioare atat asistentilor, cat si medicilor incadrati la serviciile de ambulanta. Ca atare, gestionarea cazului, din punctul de vedere a SAJ, a fost conforma.”, a precizat sursa citată.

Politicienii atrag atenția asupra problemelor

Președintele USR Constanța, deputatul Stelian Ion a afirmat că „în mijlocul verii, din 60 de ture de gardă ale Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, 7 sunt fără medic.”

„O situație inadmisibilă, pentru că, în această perioadă, la Constanța numărul de solicitări către SAJ este dublu față de restul anului.
Cazurile revoltătoare de la Urziceni, unde o femeie a fost nevoită să nască pe trotuar, iar un bărbat a fost trimis acasă unde a murit, se pot repeta oricând și la Constanța. Am adresat o interpelare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, semnalându-i o serie de nereguli grave din cadrul SAJ Constanța, din cauza proastei organizări și a managementului incompetent. Spre exemplu, deși există ture fără niciun medic pe autospeciale, conducerea SAJ a programat gărzi chiar și cu 3 cadre medicale simultan. De asemenea, sunt medici care pur și simplu nu sunt înscriși pentru gardă. 

O situație critică este și la Băneasa, unde există doar un singur echipaj de Ambulanță pentru intervenții. Asta înseamnă că, la două solicitări simultan, o viață poate fi pierdută din cauză că nu a avut cine să intervină. În luna aprilie, și colegul meu, senatorul Remus Negoi, i-a solicitat ministrului Rafila trimiterea de urgență a unui corp de control la SAJ Constanța, una dintre problemele semnalate fiind aceea că graficele de lucru ale medicilor și operatorilor registratori de urgență pentru luna următoare erau întocmite abia în ultima zi a lunii.

Sistemul medical al lui Rafila este grav bolnav, iar ministrul PSD trebuie să înceteze să se comporte ca și când a fost luat prin surprindere și să mimeze reacții atunci când se întâmplă nenorociri greu de imaginat pentru o țară membră UE în anul 2023.”, a declarat Stelian Ion.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mircea Dobre despre măsurile PSD - PNL: „Este un Armaghedon pentru economia privată”

joi aug. 3 , 2023
Guvernul pregătește o serie de măsuri care vor lovi dur mediul de afaceri. Mircea Dobre, președinte UGIR Constanța și fost ministru al Turismului, a fost invitatul jurnalistului Cristian Hagi în emisiunea „Punctul pe i”, difuzată de Tomis TV. Acesta a declarat că gaura din bugetul României este cuprinsă între 40 […]

V-ar putea interesa și: