În cursul zilei de astăzi, în jurul orei 3.35, polițiștii Secției 4 au fost sesizați, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că ar fi sechestrată, apelul fiind localizat pe bulevardul I.C. Brătianu din municipiul Constanța.
În scurt timp de la sesizare, polițiștii au ajuns la fața locului, fiind identificată apelanta, de 28 de ani, care, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, a alertat în mod fals organele de intervenție.
Femeia a fost sancționată contravențional, potrivit O.U.G. 34/2008, cu amendă în valoare de 4.000 de lei.
Când apelăm la 112?
O.U.G. 34/2008 este actul normativ care reglementează organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Acesta stabilește că numărul de urgență se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Apelarea prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 trebuie efectuată numai în cazuri de urgenţă, care necesită intervenţia promptă a structurilor specializate pentru soluţionarea acelui eveniment.
Nu abuzaţi de acest număr de telefon fără a avea într-adevăr un motiv real sau o urgenţă.
Pe această cale, amintim constănțenilor faptul că apelarea falsă a Sistemului național unic pentru apeluri de urgență 112 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei. De asemenea, săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 de lei.