Varianta indiană a COVID, redenumită recent Delta, ar putea deveni o amenințare chiar și pentru persoanele vaccinate, avertizează oameni de știință americani citați de Business Insider. Este varianta despre care spunea și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, că ar putea genera, în sezonul rece, al patrulea val de îmbolnăviri.
Trei caracteristici urmăresc cercetătorii la mutațiile SARS-COV-2, pentru a-și da seama cât de periculoase sunt: contagiozitatea acestora, gravitatea bolii pe care o dau persoanelor infectate și capacitatea de a ocoli protecția dată de vaccinuri. Până acum, niciuna nu le-a bifat pe toate trei. Însă tulpină indiană, depistată deja în 74 de țări de pe tot globul și legată de simptome noi față de mai vechile variante, prezintă, spun oamenii de știință citați de Business Insider, un nivel de contagiozitate fără precedent, un număr mai mare de cazuri grave de COVID în urma infectării și, mai grav, rezistență la vaccinurile existente.
„Cel mai mare coșmar al nostru era apariția unei mutații care să prezinte toate cele trei caracteristici. Iar aceasta le are pe toate. Este înfricoșător”, a declarat dr. Bob Wachter, specialistul care conduce Departamentul de Medicină de la University of California, din San Francisco.
Potrivit dr. Wachter, mutațiile anterioare aveau maximum două din aceste caracteristici. „Cea mai rea versiune a virusului pe care am văzut-o” Centrul pentru Prevenirea și Controlul (CDC) din SUA a etichetat marți tulpina indiană drept „îngrijorătoare”.
„Delta este o variantă supercontagioasă, cea mai rea versiune a virusului pe care am văzut-o” , a scris pe Twitter și Eric Topol, directorul Scripps Research Translational Institute, un institut de cercetare în domeniul geneticii. Cea mai mare îngrijorare a comunității oamenilor de știință nu e legată de transmisibilitatea noii variante sau de gravitatea bolii pe care o dă, ci de faptul că poate infecta persoane imunizate, după ce au fost descoperite cazuri de infectare cu tulpina Delta la oameni vaccinați cu schema completă și care prezentau anticorpi. Aceasta este îngrijorarea – că suntem la fel de expuși în fața virusului ca înaintea vaccinării. Și că există un risc major de a face o formă gravă a bolii.
Alți experți se tem că tulpina ar putea evolua în continuare, în ceva încă mai periculos, deoarece transmisibilitatea ridicată îi permite să se răspândească mai ușor printre persoanele nevaccinate, deci să se reproducă și să sufere mutații. „Cel mai rău scenariu este acela în care Delta se transformă în ceva complet diferit, la care vaccinurile noastre actuale sunt mai puțin sau chiar deloc eficiente”, spune Vivek Cherian, medic în Baltimore.
Medicul militar Valeriu Gheorghiță a explicat în conferința de presă de marți, 16 iunie, cât de contagioasă este această variantă: „Această tulpină, Delta, are o contagiozitate mai mare cu 50% față de cea britanică, iar cea britanică era deja cu 30% mai contagioasă decât cea inițială, din Wuhan. Un pacient bolnav (infectat cu varianta Delta) infectează acum alte 5 persoane, față de varianta bazală, unde rata de infectare era între 2 și 3”. În SUA, reprezintă doar 10% din cazuri, dar se răspândește rapid. În UK e dominantă În prezent, Delta reprezintă 10% din infecțiile din SUA, însă oamenii de știință se așteaptă ca aceasta să devină tulpina dominantă în câteva săptămâni.
„Dacă înainte mă simțeam confortabil să stau fără mască într-un loc în care nu eram sigur că toată lumea este vaccinată, acum nu aș mai fi”, spune dr. Wachter, care crede că persoanele în vârstă ar trebui să fie primele care să-și ia măsuri de protecție, având în vedere gravitatea bolii date de noua tulpină, care, în combinație cu afecțiunile preexistente, crește riscul de deces.
În Marea Britanie, tulpina Delta e deja aproape singura care mai infectează oamenii. Ministrul sănătății din Regat, Matt Hancock, a anunțat joi, 10 iunie, că peste 90% din noile cazuri sunt cu această variantă. Noul val de îmbolnăviri generat de Delta (luni, Marea Britanie a anunțat 7.742 de cazuri noi, cu 46% mai multe comparativ cu cele șapte zile anterioare) este și motivul pentru care autoritățile britanice au anunțat, pe 14 iunie, amânarea relaxării restricțiilor cu o lună. Și Rusia a anunțat că Delta a devenit dominantă, cel puțin în Moscova. 17.262 de cazuri noi de COVID au fost înregistrate vineri, 18 iunie, în Rusia, dintre care 9.056 numai la Moscova – record istoric pentru capitală, titrează The Moscow Times. Potrivit autorităților moscovite, aproape 90% din noile cazuri de COVID sunt cu varianta indiană.
Sursa: Libertatea.ro