O rachetă rusească a trecut la 35 kilometri Nord-Est de granița României, dar nu a survolat teritoriul nostru, cum susțin ucrainenii

Fotografie cu rol demonstrativ. Sursă: mid.ru

Ministerul Apărării Naționale a anunțat că o rachetă rusească a trecut la 35 kilometri Nord-Est de granița României. Inițial, șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi, a declarat că două rachete Kalibr ar fi tranzitat spațiul aerian al țării noastre.

„Astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. La ora 10:33 a.m., aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. După aceea, rachetele au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state”, a scris Zalujnîi pe Twitter.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat, citat de Ukrainska Pravda, că Ucraina putea să doboare rachetele, dar nu a făcut acest lucru pentru că nu a vrut să pună în pericol civilii din țări străine.

MApN: Informația nu se confirmă

MApN a anunțat că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.

„Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.

Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție.

După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.”, au declarat reprezentanții MApN.

Moldova confirmă că o rachetă a traversat spațiul său aerian

În schimb, Ministerul Apărării din Republica Moldova confirmă că a detectat o rachetă care a traversat spațiul său aerian.

„Structurile responsabile din cadrul instituției au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”.

Ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe ca urmare a survolării spațiului aerian al R.Moldova de către o rachetă rusească, scrie deschide.md.

Atac masiv al Rusiei

Rusia a efectuat vineri un atac masiv asupra a mai multe situri energetice din Ucraina.

Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, Rusia a tras „șase rachete de croazieră Kalibr”, „până la 35 de rachete antiaeriene ghidate S-300 asupra regiunilor Harkov (nord-est) și Zaporojie (sud)” și a folosit „șapte drone Shahed” de concepție iraniană.

„Cinci rachete de croazieră Kalibr și cinci drone Shahed au fost distruse” de apărarea antiaeriană, a precizat aceeași sursă.

Potrivit ucrainenilor, „inamicul a lovit orașele și infrastructura critică a Ucrainei”, cu doar câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei rusești lansate la 24 februarie 2022.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

ANR implementează un sistem de management al traficului maritim costier cu fonduri europene

vin feb. 10 , 2023
Autoritatea Navală Română a anunțat că proiectul „Sistem de informare și management al traficului maritim costier RO-VTMIS” a ajuns la etapa de achiziții. În această săptămână s-a semnat contractul de achiziție a echipamentelor necesare, prevăzute în cadrul acestui proiect extrem de important ce vizează siguranța navigației prin monitorizarea și coordonarea […]
Autoritatea-Navala-Romania-ANR

V-ar putea interesa și: