Subvarianta BA.2 de Omicron – care se răspândeşte mai rapid şi a devenit dominantă în Danemarca – „nu provoacă o formă mai gravă” de COVID-19 decât subvarianta BA.1 care circulă la scară largă la nivel global, a declarat marţi un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.
„Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între (subvariantele) BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare”, a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale.
Această constatare „este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2″, a mai spus ea.
Ea a raportat astfel concluziile la care a ajuns luni un Comitet consultativ de experţi cu privire la evoluţia virusului care provoacă COVID-19, concluzii liniştitoare şi mult aşteptate după îngrijorările cauzate de pre-publicarea unui studiu asupra hamsterilor – nerevizuit de oamenii de ştiinţă – care părea să arate că, dimpotrivă, subvarianta BA.2 ar provoca forme mai grave.
Cercetătorii care au realizat studiul şi-au prezentat concluziile comitetului, a mai spus Van Kerkhove.
Ea a profitat de ocazie pentru a cere ţărilor din întreaga lume să nu-şi demonteze dispozitivele de secvenţiere în acelaşi timp cu ridicarea restricţiilor sanitare în numeroase ţări.