Am simțit că sunt ziarist nu la primul articol publicat, nu la primul interviu sau la prima exclusivitate, nu când mi-am văzut textul pe prima pagină a unui ziar național sau am fost invitat să vorbesc la o televiziune centrală. Nici măcar atunci când am câștigat primii bani (puțini) din presă.
S-a întâmplat în ziua când a trebuit să mă întorc pe jos din portul Constanța la redacție. Eram prin zona SOCEP și de acolo e ceva de mers până la poarta 1.
E simplu să te sui în mașină, să te aștepte un director și să pui niște întrebări, dar nu vei ști niciodată ce trebuie să întrebi dacă nu cunoști bine subiectul. Poți scrie despre port și din birou, dar până nu vezi cu ochii tăi ce se întâmplă nu va fi același lucru.
De aceea, sunt convins că cei care conduc o instituție – sau un oraș – trebuie să știe la prima mână ce se întâmplă în ograda lor. Sunt convins că un primar nu poate conduce orașul din birou, ci trebuie, din când în când, să-l ia la pas, să vadă aglomerația de pe străzi, copiii care se joacă în parcările de la LIDL, câinii care se țin după el lătrând amenințător sau dând din coadă, în speranța că vor căpăta ceva de mâncare. Să meargă pe jos, să calce pe trotuare strâmbe, să caute treceri de pietoni care nu există, să calculeze pe unde ocolește șantierul de pe Ștefan cel Mare. Să caute să se odihnească pe un spațiu verde care nu prea există, să caute o toaletă publică, să ridice un gunoi de pe jos și să-l arunce într-unul din coșurile acelea scumpe, să caute trotuarele care nu există. Dacă obosește, să se urce în mașină, să stea, ca noi, zeci de minute în ambuteiaje, să înjure în gând propria administrație atunci când amortizoarele nu fac față gropilor.
Pe stradă, să stea de vorbă cu oamenii, nu l-am văzut.Cum poți să conduci un oraș așa? Locuiești în Eforie, acolo dormi, acolo îți petreci timpul liber. Vii în Constanța cu mașina, te așteaptă un loc de parcare gratis fix la intrarea în primărie, loc pe care l-au mai folosit Radu Mazăre și Decebal Făgădău (măcar pentru atât și ar fi trebuit să renunțe la el). Faci ședințe online, stai în birou, ai întâlniri, te sui în mașină apoi pleci, din nou, în alt oraș.
De ce spun toate astea? Pentru că primarul Constanței a insistat ca și ședința de azi a Consiliului Municipal să fie online. Conferințe n-a ținut, într-un an și jumătate, decât una, tot online. E drept, stă mai bine decât Mariana Gâju sau Maricel Cîrjaliu, care conduc Cumpăna, respectiv Agigea, de aproape 30 de ani, cumulat.
I-ați văzut pe Vergil Chițac și pe Felicia Ovanesian mergând pe jos pentru a lua pulsul? În cartiere, să vadă problemele la fața locului?
Eu, recunosc, niciodată.
Suntem un oraș cu primar închis, metaforic vorbind, în birou. Un primar absent.
Felicitari ! Excelent punctat .Ce ar fi de facut ?Sa fie solicitata si participarea Institutiilor cu rol de a stopa furtul banului public …Situatia unica in care se afla acest oras distrus in totalitate de sutele de contracte dubioase cu firme de casa trebuie clarificata .Proiecte de asa zisa modernizare, facute din start cu dedicatie unor anume firme (instalatii de iluminat stradal( abia inlocuite in anii trecuti se schimba din nou ),excesul inlocuirii de borduri si dale (se pun chiar si la pistele de biciclete sau prin parcuri ce aratau excelent -parc Tomis 2 ),etc.
Dl. Parcare Licitație ai intrat în consevare?