Orașul Ovidiu îl comemorează pe poetul și omul Ovidius VIDEO

Statuie care omagiază poetul Ovidius și arta sa, realizată în orașul Ovidiu în timpul mandatului actualului primar, George Scupra
Statuie care îl omagiază pe poetul Ovidius realizată în orașul Ovidiu în timpul mandatului actualului primar, George Scupra

În toată lumea nu există decât un singur oraș care poartă numele poetului latin Publius Ovidius Naso, iar acestea este Ovidiu din județul Constanța.

Poetul s-a născut într-o zi de 20 martie, o zi care are o semnificație aparte pentru orașul care-i poartă numele.

„Astăzi, 20 martie, noi, ovidienii, comemorăm omul, poetul și arta celui al cărui nume îl purtăm, OIVDIU, fiind singurul oraș din lume ce poartă numele poetului latin. Cu această ocazie, am pregătit împreună cu elevii din orașul nostru o serie de manifestări cultural-artistice, ce se desfășoară la ansamblul statuar din parcul „Poet Ovidiu”, la Centrul Cultural „Elena Roizen”, Școala Gimnazială Nr. 2 „Poet Ovidiu” și Liceul Tehnologic ”Ion Podaru”. Transmitem un gând bun din partea tuturor ovidienilor, către cetățenii din orașul Sulmona (Italia), locul unde Ovidius s-a născut, cu care suntem înfrățiți, dar și constănțenilor, frați cu locuitorii Sulmonei din anul 1968. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să trăim în pace și înțelegere!”, a declarat, cu această ocazie, primarul din Ovidiu, George Scupra.

Ovidiu a fost exilat, în toamna anului 8 d.Hr., de împăratul Augustus, pe țărmul Mării Negre. Motivele exilului sunt până astăzi învăluite în mister. Ovidiu însuși scria că motivul ar fi fost „carmen et error”, o poezie și o greșeală. Istoricul Adrian Rădulescu i-a dedicat poetului latin o monografie intitulată „Ovidiu la Pontul Euxin”, în care abordează pe larg viața și opera marelui exilat. Poetul a surprins în versurile exilului său, obiceiurile, tradițiile, viața cotidiană şi culturală a zonei în care a trăit, făcând scrierile din „Tristele“ şi „Ponticele“ să devină izvoare de referinţă pentru istoria Dobrogei noastre antice. 

Bustul lui Ovidiu. Lucrarea din secolul I d.H., expusă în Galeriile Uffizi din Florența. Foto: Wikipedia
Bustul lui Ovidiu. Lucrarea din secolul I d.H., expusă în Galeriile Uffizi din Florența. Foto: Wikipedia

Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Alertă cu bombă la bordul unei curse Wizz Air

Dum mart. 20 , 2022
O aeronavă Wizz Air, care efectua o cursă pe ruta Kutaisi (Georgia) – Varșovia (Polonia), în noaptea dintre 19 și 20 martie, a fost escortată până la ieșirea din spațiul aerian românesc de avioane de vânătoare ale Rorțelor Aeriene Române, după o alertă cu bombă, informează publicaţia specializată Boardingpass. Airbusul […]

V-ar putea interesa și: