În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează între 19-21 septembrie, la Constanța, Orizont Sonor – un proiect interdisciplinar inovator, fără precedent în România.
Festivalul este organizat în cooperare cu Longueur d’Ondes (Franța), unul dintre cele mai mari festivaluri de radio și sunet din lume, și SEMI SILENT (România), platformă de podcast dedicată creației sonore, creației radiofonice și înregistrărilor audio.
„Orizont Sonor se bazează pe parteneriatul nostru cu municipalitățile din Constanța și Brest, Franța, iar spiritul festivalului provine în mod inerent din legătura dintre aceste orașe înfrățite. Festivalul Orizont Sonor leagă vestul de est, pe parcursul a trei zile țărmul constănțean al Mării Negre va fi punctul de întâlnire al unei mari varietăți culturale de radio și narațiuni din Europa și nu numai, deoarece vom avea alături de noi și profesioniști din Ucraina și Georgia.” a spus Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul Institutului Francez din România.
După o serie de trei ateliere de podcast jurnalistic, podcast de ficțiune și creație sonoră care au avut loc de-a lungul verii în București, Festivalul Orizont Sonor se va desfășura la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța în perioada 19-21 septembrie 2024. Pe parcursul celor trei zile, vor avea loc mai multe tipuri de activități.
Prima zi a festivalului, joi, 19 septembrie, va fi dedicată industriei, temelor și mizei din zona de radio și creație sonoră.
De-a lungul celorlalte două zile de festival – vineri, 20 septembrie și sâmbătă, 21 septembrie – vor avea loc o serie de evenimente și activități diverse.
Sunt programate sesiuni de ascultare imersivă a unor documentare franceze, în prezența realizatorilor și producătorilor lor. Discuțiile încrucișate împreună cu ascultarea de fragmente din creații sonore și radio vor aborda diverse subiecte: aspirațiile tinerei generații, arte sonore și documentare radio în timp de conflict, provocările de mediu asupra Mării Negre sau sport.
Emisiuni radio speciale vor fi transmise în direct de la fața locului, din locațiile festivalului, cu acces gratuit pentru public.
Pe parcursul Festivalului alte instalații sonore imersive vor fi amenajate în aer liber, cu creații sonore FORÊT OLYMPHONIQUE și TRES FRONTERAS, de la Stéphane Marin.
Vineri, 20 septembrie, va fi organizat un silent disco cu creații sonore de Marc Vernon și Manja Ristić, ce va avea loc la malul mării, pe plajă, în timp ce apusul va lumina orașul Constanța.
În timpul sesiunilor de ascultare, podcast-urile și creațiile sonore vor fi subtitrate în română și engleză.
Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este liberă.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei Constanța și al Bibliotecii Județene I.N. Roman.