Ovidiu Cupșa candidează din partea AUR pentru funcția de primar al municipiului Constanța. Am verificat calitățile sale de antreprenor.
Este important să aflăm adevărul. Un actual lider AUR, fost președinte la ecologiști, Daniel Moraru, se lăuda recent într-o conferință de presă cu capacitățile sale de manager, de pildă. E drept, același Moraru o susținea pentru Primăria Constanța, acum patru ani, pe Corina Martin, fără să îi verifice în prealabil performanțele antreprenoriale.
Potrivit declarației de avere din 2023, Ovidiu Cupșa are calitatea de acționar în SC Euromaster SRL și de asociat în SC Rem Human Resources SRL.
SC Euromaster SRL are ca obiect de activitate „activități de consultanta pentru afaceri și management” și este deținută 100% de Oiviu Cupșa.
Potrivit Termene.ro, în anul 2022, SRL-ul a avut o cifră de afaceri de 50.554 lei, o pierdere netă de 16.277 lei și niciun angajat. Avea însă datorii totale de 193.880 lei, deci de aproape patru ori mai mari decât cifra de afaceri, dar și active imobilizate de 301.452 lei.
Cifra de afaceri a fost în jurul a 50.000 de lei și în 2021, 2020, 2019. Cel mai bun an a fost în 2009, când a atins un record de 468.090 de lei. Profitul a fost mediocru: 488 de lei. Cel mai profitabil an a fost 2018, când a reușit un profit de 63.279 de lei la o cifră de afaceri de numai 33.353 lei.
În 2022, Cupșa și-a acordat dividende de 20.000 de lei din profitul acestei firme.
SC Rem Human Resources SRL a fost înființată în anul 2021, are ca obiect de activitate „alte forme de învățământ”. Ovidiu Cupșa deține circa o treime din acțiuni, alături de Marian Adrian Cocirta și Romulus Mincă, un prieten de-al său, care îi face o campanie acerbă pe rețelele sociale. Potrivit platformei citate, în nu este activă fiscal și avea datorii la data de 30 septembrie 2023 după cum urmează (cu tot cu accesorii): 28.609 lei la bugetul de stat, 70.041 lei la asigurări sociale, 28.012 lei la sănătate. În total, 126.662 lei.
Asociat cu lideri PSD
Candidatul AUR și-a încercat norocul în afaceri cu mai multe firme. A fost asociat și administrator la Eurostart Consult SR, Euro Trust SRL, Ecorom Energy SRL, dar și asociat la Asco Intermed SRL. Acestea au fost radiate. Primele două în 2014, celelalte în 2018, respectiv 2002. În cea din urmă firmă erau patru asociați cu părți egale. Pe lângă Cupșa mai apar: Cristian Dragomir, fost lider PSD, președinte interimar al Consiliului Județean Constanța, apropiat al lui Nicușor Constantinescu, Adrian Gâmbuțeanu, fost director al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, din subordinea CJC, pe vremea lui Constantinescu, și Iulian Ștefan Pleșca, de loc din Bacău. Gâmbuțeanu a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (11 acte materiale), dar a fost achitat ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
Iulian Ștefan Pleșca a fost administrator la Grup Media Sud Călători SA, o societate care presta servicii de transport persoane pe rute interioare din municipiul Constanța, dar și pe rute intrajudețene (Constanța-Năvodari). Vă aduceți probabil aminte de celebrele microbuze GMS de pe vremea lui Radu Mazăre. În spatele lor ar fi stat ceea ce presa a numit, la momentul respectiv, „Gruparea de la Bacău”, compusă din Cameliu Babinciuc și Corneliu Iacubov, care au ajuns să aibă influență în Constanța. Dețineau și hotelul Scandinavia, investiseră în media. Iacobov a fost condamnat la închisoare pentru devalizarea Rafo Onești, prejudiciul fiind de 700 de miliarde de lei vechi.
Iulian Ștefan Pleșca este nașul lui Ovidiu Cupșa.
Recent, Ovidiu Cupșa a participat la nunta fiului lui Cameliu Babinciuc.
Recomandare: Campanie AUR pentru Primăria Constanța: primul minut, prima minciună/manipulare