Orașul Constanța ar fi trebuit să fie, într-o logică economică, al doilea ca importanță din România, după București.
Nu numai că nu este al doilea, dar în multe topuri se află pe locuri incredibil de mici.
Vă dăm un singur exemplu: în ceea ce privește numărul de locuri de muncă nou create, în perioada 2011 – 2017, se află pe un rușinos loc 18. O spun chiar experții Băncii Mondiale, care au prezentat public un raport în Constanța. În Cluj au fost create 49.300 de locuri de muncă, de exemplu. Vă reamintim, Decebal Făgădău, PSD, este viceprimar al orașului din 2009 și primar de câțiva ani.
În loc să se compare cu orașe precum Clujul, primarul Constanței a atacat, gratuit și inoportun, în opinia noastră, administrația locală din… Ovidiu. Atacul vine după ce, într-o conferință de presă, conducerea PNL a punctat nerealizările administrației Făgădău. Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, a declarat într-o conferință de presă, că investitorii pleacă spre alte localități, sătui fiind de birocrația excesivă pe care administrația coordonată de Făgădău o practică.
Iată replica lui D. Făgădău, așa cum o notează colegii de la Ordinea.ro:
„Dacă investitori înseamnă Boroianu (deputatul PNL Robert Boroianu) și Dragomir (Gheorghe Dragomir – fostul președinte al PNL Constanța) și se mută la Ovidiu, ok! Eu spun că anul trecut am finalizat o investiție de 40 de milioane în Port, una de 50 de milioane de euro tot în Port, ambele cu firme private. Să le cereți părerea despre relația cu Municipalitatea și este încă o investiție planificată de alte câteva zeci de milioane de euro. Fug investitorii de Constanța ceva de groază, îi vedem în Ovidiu, care s-a dezvoltat foarte mult, seamănă cu Negru Vodă.”
Am cerut primarului din Ovidiu, George Scupra, PNL, un punct de vedere referitor la declarațiile lui D. Făgădău.
„Critica să fie și amară, numai să fie dreaptă, spunea Titu Maiorescu. Eu nu sunt nici avocatul lui Robert Boroianu, nici al lui Gheorghe Dragomir. Aceștia sunt locuitori ai orașului Ovidiu, nu investitori. Pot să vă spun însă că sunt onorat că primarul Decebal Făgădău simte nevoie să compare investițiile din Constanța cu cele din Ovidiu. Este ca și când ai compara merele cu perele. Când vorbim de orașul Constanța, nu putem să nu ne gândim la ce investiții se fac în Cluj, Timișoara, Iași, Oradea sau în orașe mai mici, precum Sibiu.”, a declarat George Scupra.
Acesta a mai punctat că nu numai deputați PNL locuiesc în Ovidiu, ci chiar și din PSD, și a afirmat că aceștia nu reprezintă orașul în Parlament, ci județul.
„Robert Boroianu reprezintă, ca deputat, județul Constanța, nu orașul Ovidiu. Tot în Ovidiu locuiește și Ștefan Mihu, deputat PSD. Ne bucurăm că aceștia, împreună cu fostul deputat Gheorghe Dragomir, dar și cu mulți alți constănțeni, din toate domeniile profesionale și categoriile sociale, au ales să se mute în Ovidiu. Aici beneficiază de tot confortul pe care îl poate oferi un oraș, începând de la liniște și curățenie, până la o rată scăzută a infracționalității și la spații verzi, un capitol la care orașul Constanța suferă”, a mai spus George Scupra.
Să compari, din punct de vedere al investițiilor, Ovidiu și Constanța, este ca și cum ai compara pe David și Goliat. Cu toate acestea, exact ca în povestea biblică, s-ar putea să avem surpriza ca cel care este privit fără nicio șansă să câștige.
Am urmărit, în ultimii ani, și modul în care s-a dezvoltat orașul Ovidiu și vă putem că lucrurile s-au schimbat mult în bine. Acest lucru este dovedit chiar de faptul că cei menționați mai sus, dar și alții, au ales să se mute acolo.
În ceea ce privește investițiile, lucrurile arată bine în Ovidiu. În ultimii ani, aici au apărut o serie de investiții de la zero, „green field”, cum le spun experții – cele mai benefice pentru o economie, pentru că antrenează, pe orizontală, cele mai multe ramuri. Vorbim, de exemplu, de Spitalul OCH și de Academia de Fotbal Hagi, în care s-au investit milioane de euro. În Ovidiu s-a construit ceva ce în Constanța vom găsi extrem de rar: o fabrică (de ciocolată). Faleza din Ovidiu, realizată cu fonduri europene, este comparabilă cu orice faleză dintr-un oraș european. Are și un alt avantaj: dalele nu se ciobesc, așa cum am văzut prin piața Ovidiu. În plus, se va extinde.
Din acest an, Primăria Ovidiu a implementat și așa-numitul buget participativ, așa cum o fac marile orașe europene și numai Clujul, în Constanța. Practic, oamenii sunt întrebați în ce vor să investească o parte din bugetul orașului.
S-a investit mult și în imobiliare, dar nu haotic, așa cum s-a făcut în Constanța. Vorbim aici de District Ovidiu, o zonă de case, aerisită, fără blocuri de zece etaje lipite de case, cum mai vedem prin Constanța.
În ceea ce privește acțiunile sociale, Constanța ar avea și aici ceva de învățat de la Ovidiu. Copiii de aici fac sport gratuit, pentru că autoritățile locale le pun la dispoziție și spațiu, și profesori. Sunt înscriși circa 800 de copii, până acum. Există astfel de cercuri și de cultură, cheltuielile fiind suportate tot de primăriei (nu de părinți, ca în Constanța). Școlile din Ovidiu sunt păzite de primărie, nu de părinți, primarul acordă audiențe lunare (în Constanța durează circa șase luni ca să poți ajunge în audiență la primar). S-a construit un centru de informare modern pentru cetățeni, se acordă burse pentru elevi, dar și pentru profesori, persoanele bolnave beneficiază de transport gratuit, tinerii căsătoriți primesc gratuit foto și video de la ceremonie, copiii de grădiniță până în 12 ani primesc pachete, informațiile utile sunt transmise prin sms. Primăria a pus umărul la înființarea primei asociații locale care susține producătorii locali, Poiana lui Ovidiu.
În plus, a făcut o treabă excelentă în Anul Ovidius, printr-o serie de manifestări culturale de mare valoare, la care au participa experți din Italia și din România.
În plus, cireașa de pe tort, Primăria Ovidiu construiește o școală nouă.
În loc să se laude cu investițiile din Portul Constanța, care este administrat de o companie națională a statului și în care rolul primăriei este minor, îl sfătuim pe primarul D. Făgădău să-și întoarcă privirea spre orașul vecin, Ovidiu, de la care are ce învăța, în materie de administrație locală.
C.H.