Ovidiu, o casă bună pentru tinerii artiști. Festivalul DbutanT s-a mutat aici

Scenografa Carmencita Brojboiu, George Scupra, Adrian Damian și Erwin Șimșensohn în timpul conferinței de presă organizată în Ovidiu
Scenografa Carmencita Brojboiu, George Scupra, Adrian Damian și Erwin Șimșensohn în timpul conferinței de presă organizată în Ovidiu. Foto: Cristian Hagi

În săptămâna 19 – 24 septembrie 2022, în Ovidiu are loc Programul internațional de scenografie, etapa întâi a festivalului DbutanT.

Aflat la a șaptea ediție, festivalul DbutanT este conceput să funcționeze ca un motor de căutare și promovare a artiștilor aflați la început de drum. În fiecare an festivalul pune în valoare tineri profesioniști ce activează în alt domeniu teatral, respectiv actorie, regie, dramaturgie, coregrafie și scenografie. Ediția de anul acesta se adresează pentru a doua oară scenografiei. Festivalul este o inițiativă a Teatrului „Andrei Mureșanu” Sf. Gheorghe iar, începând din 2020, are ca partener Teatrul de Stat Constanța.

Tema propusă este METAMORFOZE, amintind de una dintre cele mai influente opere-rădăcină ale culturii occidentale, Metamorphōsēs, a poetului latin relegat la Tomis, Publius Ovidius Naso. De asemenea, tema aleasă pune un accent sporit pe abordări ce evidențiază concepte de circularitate în artă și invită artiștii participanți și publicul la un dialog despre responsabilitate și sustenabilitate.

Programul internațional de scenografie, prima etapă a festivalului, reunește la Ovidiu 21 de tineri scenografi, arhitecți și designeri din România, Grecia, Franța și Ungaria. Timp de o săptămână, aceștia vor crea instalații de artă cu caracter teatral-performativ, sub îndrumarea a cinci mari maeștri internaționali ai teatrului.

Cu această ocazie, în Ovidiu a avut loc ieri o conferință de presă la care au participat primarul George Scupra, directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, scenografii Carmencita Brojboiu și Adrian Damian.

„În primul rând trebuie să mulțumesc organizatorilor pentru faptul că ne-au ales să fim parteneri în acest an. Festivalul DbutanT a pornit acum șapte ani la Sfântu Gheorghe, în Covasna. Festivalul este împărțit în două etape. Prima la Ovidiu, în această săptămână, timp de șase zile, iar o altă etapă, cea a spectacolelor va fi în cursul lunii octombrie, la Sfântu Gheorghe, cât și la la Constanța și am înțeles că se va închide cu un vernisaj la București, la Teatrul Odeon și la Fundația Goethe. În această săptămână vorbim de tabără de creație, ateliere, workshopuri pentru tineri debutanți, artiști care vor să facă o carieră în această lumea a artelor. Locația aleasă este malul lacului Siutghiol, deloc întâmplător, suntem în aer liber timp de o săptămână, cu libertate deplină de a crea pe ceea ce avem noi mai frumos, tema ovidiană, metamorfoze, transformări, transformarea lacului, a animalelor a plantelor, în dreptul insulei lui Ovidiu”, a declarat George Scupra.

Erwin Șimșensohn a subliniat că festivalul  a fost creat în urmă cu șapte ani de Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe și a fost gândit ca o platformă de lansare pentru tineri debutanți în diverse domenii din lumea teatrului.

„Gândul a fost de a crea o ediție dedicată debutanților în actorie, următoarea ediție debutanților în regie de teatru, a treia ediție debutanților în scenografie, care înseamnă creare de decoruri, costume, instalații, tot ceea ce înseamnă spațiul teatral și a patra ediție a fost dedicată debutanților în coregrafie, dans, mișcare de scenă și urmând ca de la a cincea să se reia acest ciclu. Practic, fiecare an este dedicat unei alte profesii din lumea teatrului”, a punctat directorul Teatrului de Stat Constanța.

Carmencita Brojboiu este unul din cei mai buni scenografi din România. A debutat în Constanța, dar a lucrat 20 de ani în Cluj, oraș despre care spune că are alta culturală.

„Eu mă consider că m-am întors acasă cu adevărat, pentru că acest loc merită și are toate șansele să fie un loc extrem de important cultural, pentru că tot ce e aici te inspiră și pentru că sunt foarte mulți oameni dornici și talentați. Vreau să vă spun că din Constanța sunt mulți scenografi foarte cunoscuți în cinematografie, în teatru, sunt foarte mulți scenografi. Creează locul ăsta și scenografi și iată că ne întoarcem la Debutant. Deci, după 30 de ani de debut în Constanța, mă întorc ca să fiu o mică parte din formarea și debutul viitorilor scenografi”, a spus Carmencita Brojboiu.

Aceasta a subliniat însă că în Constanța se simt schimbări în bine în ultimii ani în ceea ce privește domeniul cultural, punctând importanța lucrurilor făcute de cei prezenți la conferință.

Scenograful Adrian Damian a precizat că evenimentul este unic în peisajul festivalurilor din țară și în orice domeniu asociat cu arta și cultura și în cazul ăsta, cu arta performativă.

„Primii ani după terminarea facultății sunt cruciali pentru a ajunge să poți real să faci această meserie. E o perioadă în care toată lumea este fragilă și are nevoie de suport din partea tuturor pentru a ajunge de fapt la valoarea pe care o au, pentru a-și atinge potențialul pe care îl au. Scenografia, spre deosebire de toate celelalte meserii din teatru, nu depinde de cuvânt. Și atunci colaborările internaționale devin mult mai ușor de realizat. Ca paradigmă personală de gândire, cred că e extrem de important ca tot ceea ce facem să fie gândit la nivel internațional, cred că e foarte important să ne racordăm cu ce se întâmplă în lume la nivel de artă performativă și de aceea am insistat foarte mult să mergem pe un format internațional al acestei tabere”, a spus Adrian Damian.

Lucrările artiștilor vor putea fi admirate numai pe 24 septembrie.

Instalațiile create vor fi documentate și expuse integral sau parțial, însoțite de video, fotografii, schițe și machete, într-o expoziție de scenografie itinerantă. Aceasta va fi vernisată la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a doua etape a Festivalului DebutanT – Spectacole în competiție dar și la București, în cadrul Climate Change Summit, desfășurat la Teatrul Odeon și ulterior în galeria Goethe Institut.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

David Beckham a stat la coadă 13 ore pentru a-i aduce un ultimul omagiu reginei

sâm sept. 17 , 2022
Celebrul fotbalist David Beckham a stat la coadă 13 ore pentru a-i aduce un ultimul omagiu reginei. S-a dus la 2 dimineață, crezând că va fi mai liber. „M-am înșelat.”, le-a spus, zâmbind, reporterilor. Nu a căutat nicio metodă să se bage în față. „Ceea ce se întâmplă azi trebuie […]

V-ar putea interesa și: