În ședința de consiliu municipal care va avea loc pe 29 octombrie se va dezbate un proiect extrem de important pentru viitorul stațiunii Mamaia, dar și pentru economia din Constanța: anularea planului urbanistic zonal din stațiune.
Primarul Vergil Chițac dorește să anuleze o hotărâre de consiliu local din 2013, prin care a fost adoptat PUZ-ul din Mamaia. Este vorba despre o suprafață imensă, de 207,74 hectare, care cuprinde atât stațiunea propriu-zisă, cât și Mamaia Nord, zona cu cea mai explozivă dezvoltare imobiliară din ultimii ani. Așa cum am mai arătat, aici se construiesc cei mai mulți metri pătrați de locuințe noi după București. Constanța este pe locul al treilea.
Dacă va fi adoptată de consilierii locali, hotărârea va crea un adevărat război între dezvoltatorii imobiliari din zonă și aceștia. Din informațiile noastre, investitorii au început deja să discute între ei și au stabilit că vor merge până în pânzele albe pentru a-și apăra drepturile. Ei spun că au cheltuit milioane de euro și că o astfel de hotărâre le va produce prejudicii importante.
„Primarul și city managerul s-au spălat pe mâini, ei au propus o astfel de hotărâre consilierilor locali.”, ne-a declarat unul dintre aceștia, care s-a declarat hotărât să acționeze în instanță consilierii locali.
Dacă se va anula HCL-ul din 2013, se va reveni la un Planul Urbanistic General din 1999, care prevede construirea de imobile de maximul două etaje (cu al doilea retras) în toată Mamaia Nord. Mai mult, în unele zone, cum ar fi cele de lângă lac, nu există nicio reglementare în Planul Urbanistic General. Tabula rasa.
„Pierderile noastre sunt de două tipuri. Pe de o parte vorbim de pierderea de timp raportată la prețul de piață. Spun asta pentru că sunt aproape convins că vom câștiga, chiar dacă va dura mult timp. Pe de altă parte, este vorba că mulți dintre noi sunt cumpărători de bună credință. Dacă ai cumpărat un teren anul acesta cu un milion de euro, cine te despăgubește că nu mai poți construi pe el? Și mai e ceva. În unele cazuri, primăria a acceptat ca în loc de P+1 să se construiască P+10, în schimbul unei diferențe de bani. Există chiar dosare la DNA referitor la aceste cazuri? Ce se va întâmpla în cazul acesta? Cine e vinovat?”, ne-a spus un investitor.
Constanța Altfel a pierdut procesul
Interesant este că săptămâna trecută s-a încheiat un proces prin care Asociația Constanța Altfel cerea anularea Hotărârii Consiliului Local prin care au fost aprobate Planurile Urbanistice de Detaliu pentru cele patru zone în care a fost împărțită Mamaia, în 2001, dar și hotărârile și documentațiile urbanistice subsecvente, și certificatele de urbanism aferente. Asociația fondată de Vergil Chițac și Felicia Ovanesian a pierdut definitiv.
Ce le propune acum primarul consilierilor este de fapt să anuleze aceste PUD-uri. De fapt, nu numai acestea, ci tot planul urbanistic zonal, așa cum spuneam, planurile urbanistice de detaliu fiind cuprinse în el.
Vă recomandăm: Năvodari și Constanța, pe locurile 2 și 3 în România în ceea ce privește suprafața de construcții noi
Ce probleme a identificat arhitectul șef
E drept, în zonă s-a construit de multe ori haotic, bloc lângă bloc, iar o reglementare poate fi binevenită.
Arhitectul șef al Constanței, Dan Petre Leu, consideră că este necesară actualizarea și adaptarea reglementărilor urbanistice pentru o abordare coerentă a zonei din punct de vedere al: funcțiunilor admise în concordanță cu caracterul zonei turistice, regimului de înălțime, conservării și punerii în valoare a monumentelor istorice, asigurării accesului la imobile, actualizării inventarului bunurilor care aparțin domeniului public și privat al municipiului, definitivării și aprobării Registrului spațiilor verzi, redefinirii limitelor zonei tampon în contextul mutării liniei țărmului prin lucrările de lărgire a plajelor.
Concret, aceasta a constatat probleme majore de infrastructură rutieră și de canalizare, din cauza tendinței de edificare a blocurilor cu regim mare de înălțime urmând a se bloca iremediabil circulația pe Bulevardul Mamaia. Acesta mai arată că Mamaia ar fi pierdut peste 60 de hectare de spațiu verde, având la acest moment doar 10 hectare din cele 247 reglementate de PUZ.
Vă recomandăm: Ion Țiriac a cumpărat 2 apartamente cu 2 milioane euro în Mamaia
Art. 1 alin. (6) din legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 stabileste că emitentul unui act administrativ (considerat) nelegal nu mai poate proceda la revocarea acestuia odată ce acesta a produs efecte juridice. În cazul de fața, PUZ Mamaia (sau orice alta hotarâre a Consiliului local) nu mai poate fi revocata printr-o altă hotărăre odată ce in baza acesteia au fost emise autorizatii de construire si au fost edificate constructii intabulate in Cartea funciara. Calea legala este doar sesizarea instantei judecatoresti competente cu o cerere de anulare a actului.
inca ne bintuie stafia lui mazare