Papa Francisc, liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lume, i-a îndemnat în omilia din noaptea Crăciunului pe credincioşi să-şi lase de o parte „voracitatea” consumeristă şi să reflecteze la sensul spiritual al vieţii lor şi la împărtăşirea cu cei mai umili, relatează AFP.
„Omul a devenit avid şi vorace. Să aibă, să strângă lucruri pare pentru multe persoane sensul vieții”, a constatat Papa, în faţa aproximativ 10.000 de credincioşi adunaţi ca în fiecare an în maiestuoasa Bazilică Sfântul Petru la Roma.
„”O voracitate insaţiabilă traversează istoria umană, până la paradoxurile de azi, iar astfel unii se livrează la banchete în timp ce mulţi alţii nu au cu ce trăi”, a subliniat luni seara Papa argentinian, un apărător neobosit al celor săraci, îndemnând credincioşii ”să nu alunece în râpele lumescului şi consumerismului”.
„Micul corp al Pruncului din Betleem lansează un nou model de viaţă: să nu devorezi şi nici să acaparezi, ci să împarţi şi să dai”, a pledat Papa în slujba din noaptea de Crăciun, care comemorează, în tradiţia creştină, naşterea lui Isus din Nazaret la Betleem.
„Oare reuşesc să trec de-atâtea lucruri neesenţiale pentru a duce o viaţă simplă? Să ne întrebăm: de Crăciun, oare-mi împart pâinea cu cel care n-o are?”, a lansat Francisc, exprimându-se sub baldachinul lui Bernin, sub care numai Suvernaul Pontin este autorizat să oficieze slujba.
Papa, care tocmai a împlinit vârsta de 82 de ani, îşi adresează mesajul de Crăciun „Urbi et orbi” (”Către cetate şi lume”) marţi, în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.
La Betleem, o mulţime compactă a asistat la slujba de la miezul nopţii oficiată în Biserica Sfânta Ecaterina, lângă Biserica Naşterii, construită pe locul unde, potrivit tradiţiei creştine, s-a născut Isus.
Acum o lună, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, spunea să bogăția în sine nu este rea.
„Bogăţia nu este rea în sine, pentru că ea vine de la Dumnezeu, dar modul folosirii ei poate fi rău sau bun”, a spus Patriarhul Daniel în slujba ținută în prima duminică din Postul Naşterii Domnului, potrivit basilica.ro.
În Sfânta Scriptură, „bogăţia şi sărăcia nu sunt un scop în sine, ci ele pot fi prilej de apropiere sau de îndepărtare de Dumnezeu şi de semeni”, a spus Preafericirea Sa în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul din Reşedinţa Patriarhală.
Patriarhul a atras atenţia că atitudinea spirituală a bogatului din textul evanghelic citit, faţă de un dar material neaşteptat primit din mărinimia lui Dumnezeu, devine o atitudine pătimaşă din cauza lăcomiei pentru bunurile materiale. „El nici nu mulţumeşte lui Dumnezeu, nici nu miluieşte pe săraci, ci se gândeşte doar la sine, se asigură material, dar se însingurează spiritual”.
„Sufletul bogatului nemulţumitor sau nerecunoscător şi nemilostiv a devenit întru totul trupesc, el nu mai este suflet duhovnicesc. Singura preocupare a sufletului este aceea de a se supune trupului lacom de a mânca, de a bea şi de a se veseli, în totală uitare de Dumnezeu şi de semeni”, a explicat Părintele Patriarh.
Patriarhul României a prezentat şi o altă formă de îmbogăţire, decât cea cu averi materiale trecătoare, care îi permite omului să se apropie de Dumnezeu şi anume, „îmbogăţirea sufletului cu daruri spirituale ale Duhului Sfânt, cultivate ca virtuţi sau rodiri ale sufletului: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea, curăţia”.
„Aceste bogăţii sau comori spirituale se adună în sufletul nemuritor al omului, iar moartea fizică a trupului nu le poate risipi. Ele sunt lumina sufletelor sfinţilor în viaţa veşnică din Împărăţia Cerurilor”, potrivit Preafericirii Sale.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat că pe de o parte „sunt o mulţime de oameni bogaţi material, dar extrem de săraci din punct de vedere spiritual”.
Pe de altă parte, „sunt oameni săraci material, dar foarte bogaţi din punct de vedere spiritual. Au multă lumină adunată prin multă rugăciune, smerenie, participarea la sfintele slujbe, împărtăşirea cu sfintele taine şi prin cuvântul bun şi fapta bună”, a mai spus capul BOR, potrivit basilica.ro.