Parcarea la periferia Constanței, mai scumpă decât în centrul Sibiului

Parcarea lângă Muzeul Bruckenthal din Sibiu este mai ieftină decât un bazar de la periferia Constanței

Pe strada Eliberării din Constanța este un fel de bazar. „La ruși”, așa îi spun localnicii. De fapt, sunt niște maghernițe de tablă acoperite cu prelate unde se vând tot felul de nimicuri. Un comerț cum probabil nu mai găsești nici prin cele mai sărace țări africane.

Ca să parchezi în fața acestui bazar trebuie să plătești 3 lei pe oră. Conducerea Primăriei Constanța a împărțit orașul în trei zone, iar aceasta a „picat” în zona 1. De ce? Nimeni nu știe. Regulamentul a fost întocmit de Horia Constantinescu, când lucra în Primăria Constanța, și de Felicia Ovanesian, city manager. Niciunul nu a explicat cum a fost făcută această zonare.

Primarul apără cu toată puterea regulamentul, care prevede o taxă de 4 lei pe oră în zona zero. E chiar puțin, ne-a spus primarul Vergil Chițac, aducând ca argument faptul că în Sinaia o oră costă 10 – 12 lei. Am verificat. Nici vorbă de așa ceva. Deși pare incredibili, primarul Constanței a avansat această cifră public având ca dovadă o poză pe care i-a trimis-o cineva pe mobil. Vă dați seama în ce hal se face administrație în Constanța? Rigurozitate în stabilirea tarifelor, studii de impact? Nimic din toate acestea. Îi reamintim primarului că un privat pusese, anii trecuți, în Năvodari, un tarif de 500 de lei pe oră. Era modalitatea de a-i descuraja de turiști să parcheze pe locul său privat. Sper să nu se gândească să facă și aici 500 de lei pe oră.

Halucianta explicație a primarului Chițac

Primarul a mai venit apoi cu o explicație halucinantă. Prețul parcării pe oră, în centru, dar și în cartiere, ar trebui să fie echivalentul unei cafele. Cică așa ar fi în Europa. O prostie. Am studiat circa 20 de regulamente din toată Europa, nicăieri nu am găsit o astfel de corelare. În centru e scump dacă ne uităm numai la preț, desigur, dar e mai ieftin raportat la salariile europenilor.

Primarul nu a văzut însă că orașul Constanța este singurul din Europa în care, în cartiere, locurile de parcare se pot rezerva individual, după metoda „primul venit, primul servit”. Nicăieri nu mai e așa. Locurile se pun la comun, se plătește o sumă modică (50 de lei pe an, de pildă, în orașe mari din Germania) și poate parca oricine plătește. La noi, politicienii nu vor să renunțe la sistemul implementat de Radu Mazăre, pentru că mulți dintre ei au locuri de parcare și nu vor să le piardă, mai ales că suma plătită e ridicolă: puțin peste 200 de lei pe an. (Iată cum se parchează în Brest, Milano, Londra, Bruxelles, Copenhaga, Praga).

Cluj-Napoca, o altă lume

Să revenim însă la exemplul prost al primarului Chițac. Există orașe unde parcarea este mai scumpă în centru, de exemplu în Cluj, dar să te uiți numai la preț este pur și simplu dovadă de opacitate, ca să nu spun mai rău. Constănțenii folosesc mașinile pentru că sunt cel mai rapid mod de a ajunge din punctul A în punctul B. Dacă iei autobuzul, rămâi blocat în trafic așa cum rămâi cu mașina. Cluj-Napoca are tramvaie, așa cum au orașele civilizate și relativ prospere. Tramvaiele nu stau blocate în trafic. Cluj are și parcări în cartiere, spații verzi. O altă lume.

Mai ieftin în Sibiu

Am ales însă pentru acest articol un oraș mai mic, dar plin de turiști în fiecare sezon. Un oraș în care salariul mediu este mai mare decât în Constanța, și anume Sibiu.

Ei bine, o oră de parcare în Sibiu costă cel mult doi lei. Dacă vrei să parchezi lângă celebrul Muzeul Bruckenthal (primul deschis în Europa centrală și de est), vei plăti mai puțin decât lângă infamul bazar din Constanța. Sunt zone în Sibiu unde parcarea costă 1 leu pe oră.

Să fiți convinși că o cafea în centrul Sibiului este mai mult de doi lei.

Riveranii nu sunt jecmăniți. În Constanța, pe strada Mircea cel Bătrân, de exemplu, unde nu sunt obiective turistice, ci blocuri construite pe timpul comuniștilor, parcarea se plătește 24 de ore din 24. Costă 94 de lei pe zi. E zona 1.

Sibiul e împărțit în patru zone. Abonamentele pentru riverani costă 15 lei pe lună pentru fiecare mașină. „Se eliberează numai proprietarilor de autoturisme, persoane fizice, care au domiciliul pe străzile respective.”, spune Primăria Sibiu. Îți poți lua abonament și pentru zona A. Costă 150 de lei pe lună și este valabil și pentru zonele C și D.

Mai mult, parcarea se plătește numai între orele 08.00 și 22.00. Noaptea e gratuit.

Gratuit pentru medici de familie

A mai făcut Primăria Sibiu un lucru bun: a introdus abonamente de parcare pentru medicii de familie. Se eliberează gratuit medicilor de familie care au sediul cabinetului medical în municipiul Sibiu. Este o formă de respect pentru medici, dar și de ajutor pentru sibieni.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Parcarea la periferia Constanței, mai scumpă decât în centrul Sibiului

  1. Sinaia ,parcari regia de transport locala 4 lei ora sau 20 lei / zi ,Parcari private zona centru 5 lei ora ,minim 2 ore.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Văduva unui tânăr mort în explozia de la Petromidia: „Mi-am blestemat zilele, am implorat spre cer să revină. La momentul potrivit ne vom regăsi… iubire…”

sâm iul. 2 , 2022
Iulian Atanasiu a murit în urmă cu un an, în explozia care a avut loc pe platforma Petromidia. Soția sa a postat, pe Facebook, un mesaj în care explică cum a afectat-o tragedia. „Acum 1 an…ultima zi fericită, ultima zi în care nici nu bănuiam că voi uita cum se […]

V-ar putea interesa și: