Franța este cea mai vizitată țară din lume, iar Parisul este perla coroanei. Aici au ajuns, anul trecut, 23 de milioane de turiști. Un oraș minunat, potrivit pentru orice tip de vacanță: și pentru îndrăgostiți, și pentru familii, și culturală, și gastronomică, și pentru un city-break, și pentru o perioadă mai îndelungată. Dacă nu ați fost, tăiați ce aveți pe listă și treceți Paris pe primul loc. Dacă ați fost, probabil știți despre ce vorbesc.
În Paris se ajunge ușor, repede și relativ ieftin. De pe Aeroportul Otopeni sunt mai multe curse pe zi, de dimineață până seara, atât la companii low-cost, cât și la cele de linie. Cele mai multe sunt Tarom și Air France, care fac parte dintr-o alianță, deci uneori veți vedea că vă luați bilet la o companie, dar zborul este operat de cealaltă. În general, prețul unui bilet la o companie de linie este în jurul a 200 de euro. Puțin peste sau puțin sub, în funcție de data și ora de zbor. Cursele low-cost pot fi mai ieftine, dar au dezavantajul de a ateriza, de obicei, pe un aeroport secundar, Beauvais, aflat la circa 90 de kilometri de oraș, deci cu un timp de transfer mai îndelungat. Cursele de linie aterizează pe Aeroportul Charles de Gaulle, aflat la mult mai aproape.
În mai puțin de trei ore de zbor aterizați în Paris.
De pe Charles de Gaulle, transferul în oraș e simplu. Puteți lua trenul, cea mai ieftină metodă, (gara este în aeroport), un autobuz dedicat sau taxiul. Taxiul se ia din aeroport și are preț fix: 50 de euro dacă mergeți în partea stângă a Senei, 55 de euro dacă mergeți pe malul drept. Drumul durează circa 30 de minute, într-o zi normală. Autobuzul costa circa 18 euro de persoană.
Parisul este împărțit în arondismente, cartiere, așa cum le numim noi. Parisul este un oraș relativ mic, puțin peste două milioane de locuitori. Dacă luăm în considerare zona metropolitană însă, una dintre cele mai dezvoltate din Europa, ajungem la o populație care înseamnă cam jumătate din cea a României.
Una dintre întrebările cele mai des adresate de cei care vizitează prima dată Parisul este „în ce arondisment mă cazez?” Nu există un răspuns universal, pentru că fiecare are specificul lui. De altfel, Parisul a fost creat prin alipirea unor zone care se dezvoltat separat, destul de diferite una de alta. Puteți opta pentru arondismentele centrale, veți fi în inima orașului, aproape de unele dintre cele mai cunoscute atracții turistice din lume: muzeul Louvre, catedrala Notre Dame, cheiurile Senei, care, apropo, fac parte din patrimoniul UNESCO. Puteți opta pentru cartierul latin, o zonă cu mulți studenți și cu o viață de noapte activă, sau pentru Montmartre, cea mai boemă zonă a Parisului, preferată de artiști. Noi am optat pentru arondismentul 7, aflat în apropiere de turnul Eiffel și de domul Invalizilor (locul unde se află sarcofagul lui Napoleon). Este arondismentul unde își au sediul mai multe ambasade și instituții internaționale, cum ar fi UNESCO. E mai puțin aglomerat și găsești restaurante excelente la o aruncătură de băț (deși sunt sigur că acest lucru e valabil în tot orașul).
Transportul în comun e foarte bine pus la punct. Metroul străbate orașul în lung și în lat, autobuzele (inclusiv electrice) au o rețea foarte vastă, există taxi-uri clasice și UBER. Călătoria cu mijloacele de transport în comun costă 1,90 de euro în zona centrală, iar tichetul este valabil timp de o oră și jumătate și pentru autobuze, și pentru metrou, adică timp îndeajuns ca să ajungi oriunde dorești. Găsiți automate la gurile de metrou, se poate achita și cu cardul, și cash. Dacă luați autobuzul, puteți plăti și la șofer, dar costă 2 euro. Există și pachete de 10 bilete, la care veți avea o mică reducere.
Paris este, pur și simplu, Paris. Un cuvânt care ar trebui să intre în dicționare ca substantiv comun care să exprime o vacanță ideală, o stare de spirit, bucuria de trăi, cultura, frumusețea urbană, gastronomia de elită.
Iordania, o aventură pe care o veți purta în suflet toată viața FOTO VIDEO
Câte zile să stai în Paris? Din nou, răspunsul diferă, dar recomand cel puțin o săptămână, ca să puteți trece în revistă cele mai importante obiective. Și asta este relativ. Dacă vrei să vezi muzeul Louvre pe îndelete ai nevoie de câteva zile bune. Cel mai bine este să-ți stabilește niște priorități în muzeele pe care le vizitezi. Am fost, de exemplu, la Muzeul
d’Orsay, unde poți petrece fără probleme o zi întreagă. Am selectat însă câteva galerii pe care voiam musai să le vedem și astfel am redus vizita la circa trei ore, pentru a avea timp și pentru alte obiective, cu promisiunea că vom reveni.
Pe internet veți găsi sute de idei de petrecere a timpului în Paris. Problema este să alegi ce îți place din multitudinea de oferte. Ce trebuie să faci neapărat în Paris? Depinde de gusturi. Aș recomanda însă câteva lucruri, într-o ordine aleatorie. De exemplu, nu poți să mergi în Paris fără să vezi turnul Eiffel noaptea, o imagine emblematică și spectaculoasă. Se poate urca, dacă stai la coadă și nu ai rău de înălțime 🙂 O plimbare la pas pe malul Senei, sit UNESCO, așa cum spuneam, este iarăși obligatorie. Puteți face mai mult: vă puteți urca într-unul din vaporașele care organizează croaziere, de zi sau de seară, cu cină sau fără, și veți avea o amintire de neuitat.
Noi am ținut să vedem și cimitirul Père-Lachaise, cel mai mare din Paris, unde am căutat câteva morminte celebre: Jim Morrison, Balzac, Proust. Pe Morrison îl găsești ușor, pe Google Maps, după Balzac am rătăcit puțin, după Proust mai mult, noi și o familie de asiatici. N-am văzut foarte mulți turiști. Aici sunt înmormântați și mai mulți români, printre care George Enescu. Nu l-am găsit, nu este trecut pe harta oficială. Pe zidul cimitirului veți vedea mii, poate zeci de mii de nume ale militarilor morți în Primul Război Mondial. Cutremurător.
Impresionantă este catedrala Notre-Dame de Paris, construită timp de sute de ani și făcută celebră de Alexandru Dumas. O să vedeți o coadă mare, dar care merge repede. Intrarea este gratuită, dar vă sunt controlate bagajele, lucru care durează câteva secunde în plus. Pentru 5 euro puteți vizita și camera tezaurului. Opulență.
Paris mai are o biserică celebră, Sacré-Coeur , construită în secolul XIX, în Montmartre, cartierul boem al orașului. Unul din avantajele sale este că oferă o priveliște panoramică a orașului.
Sacré-Coeur
Bali, „Insula Zeilor” – lucruri nespuse, fotografii spectaculoase
Opera din Paris împlinește, în 2019, 350 de ani de existență. Ar fi păcat să nu aruncați o privire înăuntru. Cam 14 euro costă intrarea, dacă nu mă înșel, ca să vezi sala goală. Pentru un spectacol, lucrurile se schimbă Biletele se trebuie cumpărate din vreme și costă – cele cu locuri mai bune – peste 100 de euro. Impresionant este din nou cuvântul care-mi vine în minte, deși nu același lucru îl veți spune, probabil, despre controversatele anvelope aurii de tractor, care tronează în interior – o operă de artă, se spune, care marchează aniversarea. Când intri însă în acest templu al culturii, nu poți să nu te întrebi unde eram noi, românii, acum 350 de ani, când s-a inaugurat Opera Garnier.
Merită vizitate, în trecere, și Galeriile Lafayette, aflate lângă operă. Loc de unde probabil că nu veți putea face cumpărături, dacă aveți salariul unui român obișnuit, dar cu siguranță un centru comercial spectaculos. Și vă puteți distra puțin când vă uitați la prețuri. Există și o platformă panoramică, accesul este gratuit, dar trebuie să stați la coadă.
Vă recomand și Domul Invalizilor, unde se află sarcofagul lui Napoleon și unde se odihnesc mai mulți generali francezi, ca să vedeți cum își respectă o țară eroii. Tot acolo, copiilor le va plăcea sala armurilor și armelor. Dacă sunteți pasionați de istoria recentă, puteți vizita și încăperile dedicate generalului Charles de Gaulle. O vizită completă, cu ghid audio, durează aproape cinci ore.
Palatul Versailles este, de asemenea, în capul listei obiectivelor care trebuie văzute.
Dacă sunteți cu copii, puteți dedica o zi sau două parcului de distracții Disneyland, aflat în apropiere.
Șapte zile în Lausanne, Elveția FOTO/VIDEO
Dacă nimic din acestea nu ar fi existat, Parisul tot ar merita să vie vizitat, pentru restaurantele fantastice. Gastronomia franceză a fost inclusă, în 2010, în patrimoniul cultural nematerial al umanității, de către UNESCO, fiind prima gastronomie din lume căreia i s-a acordat această onoare. Restaurante excelente se găsesc la tot pasul, noi le-am ales după recenziile pe Trip Advisor. Meniul nu este foarte variat, trei – cinci alegeri la fiecare fel, de obicei, dar avantajul este că mâncare vine repede. N-am așteptat niciodată mai mult de 30 de minute. Apropo, trebuie să faceți rezervare, majoritatea sunt ocupate și nu găsiți locuri dacă intrați pur și simplu pe ușă. Am văzut un cuplu de englezi bătrâni care spune că a mâncat aici, în Paris, cel mai bun sparanghel din lume. Am mâncat aici feluri de mâncare care la noi se gătesc într-un mod cu totul diferit. Sufleul de ciocolată, de exemplu, nu este sufleu de ciocolată în restaurantele pe carele-am încercat în România,ci un aluat penibil. Chiar dacă nu vă place vita, un mușchi Wellington vă va face cu siguranță să vă schimbați opinia. Mi-au rămas în minte și acum vânăta umplută sau crêpes Suzette, clătitele cu alcool, flambate în fața ta (video AICI). Nu încercați prea multe, riscați să plecați amețiți bine. O cină la un restaurant din arondismentele centrale, pentru două persoane, cu un pahar de vin, nu trece de 100 de euro decât dacă vreți neapărat. În restaurante nu se lasă șpagă, este inclusă în notă. Puteți rotunji însă suma, nu se supără nimeni.
Parisul este un oraș scump. Cel mai scump din lume, alături de Hong-Kong și Singapore, în clasamentul realizat de Economist Intelligence Unit. Lucrul acesta se vede cam peste tot, dar parcă nu este însă mai scump ca în Elveția. Chiriile sunt mari în Paris, de aici și costul mare al vieții, dar pentru turiști, chiar și pentru români, un sejur de câteva zile este accesibil, cu ceva economii. Pentru un hotel excelent, de trei stele, cu o cameră mare pentru standardele pariziene, veți plăti până la 200 de euro pe noapte, cu mic dejun și taxă hotelieră incluse. Parizienii câștigă în medie circa 5.000 de euro pe lună, apropo.
Pays du Mont Blanc – atât de aproape de Paradis
Dincolo de aceste descrieri, Paris înseamnă însă și altceva. Înseamnă oamenii care știu să trăiască, politicoși, relaxați, bonomi, înseamnă aerul unui oraș care parcă știe despre sine că este cel mai frumos din lume, clădiri care respectă o geometrie impecabilă, ca în orașele germane, dar care formează cartiere mult mai calde decât la vecinii lor, mai atractive, mai plăcute. Înseamnă o senzație care cu greu se poate descrie în cuvinte, pe care artiștii se străduiesc să o exprime prin cântece, poezie, pictură. Spunea cineva că avea impresia că francezii sunt puțini aroganți. După ce a vizitat Parisul, și-a dat seama că au motive întemeiate.
Repet: dacă nu ați fost niciodată în Paris, tăiați orice altă destinație și treceți-l pe primul loc. Nu veți regreta.
Foto deschidere: travelandleisure.com
2 comentarii la “Paris”