Paris, în așteptarea Jocurilor Olimpice

Simbolurile olimpice pe turnul Eiffel. Foto: iulie 2024, Constanța 100%

 O călătorie la Paris înainte de Jocurile Olimpice se dorea a fi o încercare de păcălire a aglomerației ce urma să existe în capitala Franței odată cu 26 iulie. Mergem înainte de începerea nebuniei! Doar că ce nu am luat în calcul deoarece nu aveam experiența organizării evenimentelor la scară mare, foarte mare în bula noastră de la malul Mării Negre, este că acestea încep cu mult înainte de evenimentul propriu-zis… În plus, combinarea pregătirilor pentru evenimentul sportiv al anului cu cele pentru celebrarea Zilei Naționale a Franței a fost o adevărată încercare pentru edilii de pe malul Senei.

Circulația pietonală. Nu am simțit un disconfort major, aglomerația era moderată. Au fost alte dăți când, deși nu erau nici JO, nici 14 iulie, pe străzi trebuia să faci slalom cu mult mai mult aplomb și abilitate printre oameni, în zona obiectivelor celor mai căutate de către turiști. Evident că intrarea în Champ de Mars se făcea în urma statului la coadă, aproximativ 20 de minute, și al controlului bagajelor, devenit deja rutină la intrarea în punctele de maximă atracție turistică. Și da, imposibil să ai acces în Turnul Eiffel fără să stai la o altă coadă de aproximativ o oră, dacă nu aveai biletul cumpărat online. Dar chiar și cei care procedaseră astfel își așteptau cuminți rândul, tot la coadă… Doar că Parisul nu înseamnă doar astfel de atracții. O plimbare într-un arondisment mai liniștit și foarte cochet, 7, de exemplu, îți poate aduce o satisfacție la fel de mare. Turnul Eiffel se vede de oriunde și îți apare în raza vizuală ca un uriaș pus pe șotii. Arcul de Triumf  nu se lasă mai prejos și te întâmpină prietenos, străjuind cele 12 mari bulevarde în formă de stea care pornesc din (sau care se termină în) piața Charles de Gaulle (fosta Place de l’Étoile), împărțită între arondismentele 8, 16 și 17. Colinele arondismentului 14, dominat de Turnul Montparnasse, sunt o oază de calm, de verde, de surprize la fiecare pas: un restaurant cu specific breton care te poate răsfăța cu clătite, un magazin, cochet, clădiri haussmaniene laolaltă cu cele moderne.  

Circulația automobilelor. Cu mașinile este (puțin) altă poveste. Cele două evenimente ale lunii iulie au dus la închiderea a numeroase străzi și bulevarde, ceea ce a îngreunat enorm transportul în comun de suprafață ori circulația taxiurilor. Ambuteiaje neprevăzute, schimbări de traseu, cordoanele de poliție, toate acestea sunt ingredientele acestor zile de vară în capitala Franței. Chiar în ziua de 14 iulie, pentru a ajunge la parada militară de pe Bulevardul Foch (da, schimbare de bulevard din cauza pregătirilor pentru JO de pe Champs-Élysée) erai avertizat că până și la metrou sunt întârzieri substanțiale. Am renunțat la ideea defilării armate și am ales să bem o cafea liniștită, la invitația unor prieteni, într-o cafenea din arondismentul 4, în cartierul du Marais, la doi pași de Place de Vosges  și de Bastilia. Abia după-amiază am ajuns pe Champs-Élysée și am simțit din plin trepidația turiștilor care umpluseră magazinele și restaurantele. Coadă la magazinul Rolex și la magazinul Louis Vuitton, coadă pentru un desert la cofetăria „La Durée”. Ne-am mulțumit cu prăjiturelele și cafeaua „Pierre Hermé”.  Delicioase!

Paris, dincolo de obiectivele turistice cele mai căutate. E minunat că, dacă vrei să scapi de aglomerație și să descoperi locuri extraordinare, dar mai puțin frecventate de turiști, Parisul îți oferă și această posibilitate. Un exemplu doar. Casa lui Honore de Balzac, de pe strada Raynouard, numărul 47, în arondismentul 4, te așteaptă (gratuit, chiar!) să o descoperi. Intri în lumea lui Balzac timp de o jumătate de oră și a celor care l-au apreciat. Poți apoi să te bucuri de priveliștea Parisului din grădina cochetă, savurând o cafea, în mijlocul grupurilor de studenți care vin să învețe sau să citească aici.

Siguranță. Deși  se apropiau Jocurile Olimpice și ne-am pus, firesc, din păcate, în contextul geopolitic contemporan, întrebarea dacă este „safe” să mergem la Paris în vara aceasta, de teama atentatelor, nu am simțit nicio clipă teama că ceva negativ se va întâmpla. Poliția era peste tot în zonele de maximă aglomerație, ambulanțele îi însoțeau, totul părea sub control. Intrarea la toate obiectivele turistice cu aflux de vizitatori (Centrul „Georges Pompidou”, la Conciergerie, La Sainte-Chapelle și chiar la Muzeul „Dior” de exemplu, s-a făcut în urma controlului bagajelor. 

Ritmul trepidant alternat plimbările la pas, liniștite, splendidul foc de artificii de la Turnul Eiffel din 14 iulie (pornit cu întârziere, dar impresionant), mâncarea delicioasă (e greu să mănânci prost la Paris), magazinele elegante, muzeele interesante, senzația de bine și de frumos pe care o ai ca turist (pentru că nu te confrunți cu problemele localnicilor), faptul că la fiecare vizită descoperi altceva și că, imediat după ce vezi tot ce ți-ai propus cu prilejul unei călătorii pariziene, poți întocmi o altă listă cu lucruri de văzut sau făcut în viitor, acesta este Orașul Luminilor. Așa că ne-am bucurat de Paris și de această dată. Pentru că, așa cum spunea Enrique Vila-Matas prin titlul unuia dintre romanele sale, „Paris ne finit jamais!”.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice va avea lor pe 26 iulie. Spectacolul nu va avea loc pe un stadion, ci pe râul Sena care străbate Parisul. Ceremonia, pe un traseu de șase kilometri, începe de la podul Austerlitz și se va termina printre grădini, fântâni și palate, în umbra Turnului Eiffel din Piața Trocadero. Vor fi aproape o sută de nave fluviale care vor transporta peste zece mii de sportivi, plus mai mulți demnitari, care vor trece pe lângă reperele istorice ale Parisului, inclusiv catedrala Notre Dame și Pont Neuf.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Mai multe locuri de veci pentru ortodocșii din Medgidia

vin iul. 26 , 2024
Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, a semnat pe 26 iulie 2024 procesul verbal de predare-primire prin care preluăm 5,8 hectare de teren de la Unitatea Militară 01248, suprafață care va fi folosită pentru extinderea Cimitirului Ortodox. „În următoarea perioadă vor fi demarate lucrările necesare pentru extinderea și modernizarea acestui loc […]

V-ar putea interesa și: