Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, luni, în şedinţă comună, proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
S-au înregistrat 382 voturi „pentru” şi 3 abţineri, iar 3 parlamentari nu au votat.
Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.
„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare”, prevede proiectul.
Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o nouă numerotare, mai stabileşte actul normativ.
În timpul dezbaterilor, senatoarea Diana Şoşoacă a protestat pe motiv că nu i s-a dat cuvântul, încercând să-i ia microfonul preşedintelui de şedinţă. „Vreau şi eu să vorbesc. E dreptul meu să vorbesc”, a spus senatoarea, care a protestat cu un fluier. „Lăsaţi circul, nu ne intimidaţi. Respectăm regulamentul”, a replicat Alfred Simonis, care conduce şedinţa.
Fostul deputat Eugen Nicolicea, reprezentant al Asociaţiei foştilor parlamentari, a anunţat, joi, că va ataca în instanţă proiectul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Nicolicea spune că proiectul de lege este un „copy paste” după actul normativ declarat anterior neconstituţional de Curtea Constituţională.
„Am spus că nu susţinem. Motivele le-am invocat acolo (în comisie – n.r). Este evident că, fiind copy paste după o lege declarată neconstituţională, motivele de neconstituţionalitate subzistă şi sunt aplicabile. Dar faptul este extrem de grav, ştiind că un proiect, o propunere este neconstituţională să insişti să-l adopţi cu încălcarea Constituţiei şi a statutului este evident o încălcare gravă a Constituţiei şi ar trebui să preocupe opinia publică şi pe dumneavoastră, pentru că, după cum ştiţi, Constituţia este o lege şi anume legea fundamentală. Încălcarea legii se sancţionează, iar încălcarea legii fundamentale bănuiesc că este de o gravitate mai mare decât încălcarea unei legi obişnuite”, a declarat Nicolicea, citat de agenția Agerpres.