Parlamentarii vor să INTERZICĂ debranșările de la sistemul centralizat de încălzire

radet debransare constanta

Parlamentarii vor să interzică debranșările de la sistemul centralizat de încălzire, în ciuda faptului că, în orașe precum Constanța, acesta este ineficient și circa 150.000 de oameni riscă să rămână în frig.

În România anului 2018, oamenii riscă să moară de de frig în case ca pe vremea lui Ceaușescu. Dacă, atunci, pe vremea comuniștilor, o făceau în numele raționalizării, astăzi îndură frigul din cauza incompetenței, spune deputatul USR Cristina Prună.

„Ce se întâmplă cu Electrocentrale Constanța sfidează orice limită a bunului simț! 150.000 de oameni care sunt abonați la sistemul centralizat se uită cum primarul Constanței și cei de la Electrocentrale își aruncă responsabilitate unii în curtea celorlalți după ce Transgaz și Romgaz au anunțat că sistează livrarea de gaze din cauza unor datorii restante. Primarul se spală pe mâini și spune că municipalitate a plătit subvenția pentru căldură în valoare de 55 de milioane de lei, iar cei de la Electrocentrale spun, relaxați, că totul este în regulă.”, precizează aceasta.

În opinia sa, sistemul centralizat de furnizare a energiei termice și a apei calde este un eșec. Dacă el nu este retehnologizat, în condițiile în care aceste subvenții nu vor mai putea fi acordate de primarii, ne vom trezi că vom plăti cu toții un cost exorbitant pentru un serviciu ineficient.

Mâine se va discuta în Comisia de Industrii „Legea Termiei”, care prevede existența unor zone unitare de încălzire, o soluție prin locatarii unui imobil sa fie ținuți captivi în sistemul centralizat de energie termică și apă caldă.

„Este strigător la cer că cineva s-a gândit că le poate băga cu forță în case oamenilor un sistem care, după ce că este ineficient și costisitor, iată că poate genera și situații că cea de la Constanța, unde locatarii se pot trezi că nu mai au apa caldă și căldură exact când începe iarnă. Am depus deja amendamente pentru a elimina obligația de a rămâne cu forța în sistemul centralizat. Există fonduri europene care pot fi accesate de autorități pentru a retehnologiza rețelele, însă cea mai mare parte a autorităților nu le-a accesat”, a subliniat Cristian Prună.

Evenimentul Zilei scria, recent, că locuitorii orașului Constanța branșați la sistemul centralizat se încălzesc de câteva zile cu gaz rămas pe rețea după ce Romgaz a sistat livrarea către Electrocentrale Constanța SA din cauza datoriilor neachitate către furnizor. Atât Romgaz cât și Transgaz au avertizat Electrocentrale Constanța SA că, dacă în trei zile, nu achită valoarea garanției pe luna octombrie, se va proceda la sistarea accesului către sursa de gaz natural.

„Furnizorul Romgaz a sistat, în data de 20 noiembrie, livrările către Electrocentrale Constanța SA, înregistrând până în prezent un dezechilibru cumulat de 1,3 milioane de metri cubi, având un consum zilnic de 0,4 milioane mc. Informația, obținută de EVZ, a fost confirmată de senatorul de Constanța, Nicolae Moga, care a declarat că, de câteva zile, deja, constănțenii primesc apă caldă și căldură obținute cu gazul rămas pe conducte. Parlamentarul susține că Electrocentrale SA Constanța a fost atenționată asupra sistării livrărilor de gaze, Distrigaz Sud Rețele urmând să pună în practică măsura. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, susține că în acest conflict dintre Electrocentrale Constanța SA și furnizorii de gaze, autoritățile locale și și cei 150.000 de abonați RADET, constănțeni sunt prinși la mijloc, neavând vreo vină. “Prin hotărâre a Consiliului Local Municipal, care a rectificat bugetul, primăria a ieftinit gigacaloria și a achitat în avans toată subvenția aferentă lunilor octombrie, noiembrie și decembrie 2018. Eu nu am ce discuta cu CET-ul ”, a declarat, pentru EVZ, primarul Decebal Făgădău. “În acest fel, din banii noștri, am plătit în avans subvenția pentru căldură pentru sezonul rece 2018-2019. Acest lucru ne costă peste 55 milioane de lei. O parte din bani se regăsesc în bugetul anului 2018, o parte în 2019” a spus primarul.”, mai scrie EVZ.ro.

Electrocentrale Constanța SA este condusă de directorul general Dan Deaconescu, vicepreședinte ALDE Constanța. Acesta a avut, anul trecut, venituri de aproape 200.000 de lei din această funcție.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Spitalul Județean Constanța oferă alternativă la chimioterapia clasică

lun nov. 26 , 2018
Patru ședințe de chemoembolizare au fost efectuate, cu succes, la sfârșitul săptămânii trecute, la Spitalul Județean Constanța. Doi dintre pacienții supuși tratamentului au fost la prima ședință de chemoembolizare. În cazul acestora s-a efectuat chemoembolizare cu microparticule pentru tratamentul hepatocarcinomului. În cazul celorlalți doi pacienți, s-a efectuat chemoembolizare cu microparticule […]

V-ar putea interesa și: