Primăria Constanța a făcut un pas important pentru realizarea parcului din zona fostului RAR, promis de acum trei ani și jumătate.
Practic, în ședința extraordinară convocată pe 13 august, primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre pentru aprobarea proiectului tehnic necesar demolării imobilului situat în strada Eliberării nr. 46, adică fosta bază RATC și fostul sediu al Registrului Auto Român.
Amplasamentul clădirilor și a platformei betonate ce urmează a fi desființate este proprietatea municipiului Constanța și este format din următoarele construcții: C1-hala reparații, C2-dispecerat, C4-grup tehnic, C5-centrala termică și platformă betonată.
Cele 5 corpuri de clădire aflate pe teren sunt într-o stare precară, fiind avariate. Întrucât clădirile se află într-o stare avansată de degradare, acestea se vor demola.
Demolarea se va realiza pe etape, astfel:
- Demolarea acoperișului/planșeului peste parter;
- Demolarea pereților;
- Demolarea pardoselilor;
- Demolarea fundațiilor;
- Transportul deșeurilor rezultate
- Aducerea pământului de umplutură, (pământ vegetal)
- Nivelarea terenului.
În urma elaborării devizului general actualizat, valoarea totală estimativă a investiției este în cuantum de 4.116.432,74 lei fără TVA, respectiv 4.890.325,63 lei cu TVA.
Raportul de specialitate este semnat de viceprimarul Ionuț Rusu.
Fântână arteziană, plante agățătoare, spațiu de fitness
Parcul a fost anunțat pe 14 ianuarie 2021 de fostul city manager al Constanței, Felicia Ovanesian.
Studiul de fezabilitate prevede două opțiuni tehnico – economice. Oricare din ele se va realiza, cartierul va avea probabil cel mai frumos parc din Constanța. Va avea fântână arteziană, peste 160 de copaci, bănci smart cu wireless, plante agățătoare, locuri de joacă pentru copii, spațiu de fitness, supraveghere video, etc.
Parcul va cuprinde, desigur, alei, locuri de joacă pentru copii, locuri care vor avea suprafața din cauciuc antitraumă, sistem de irigații pentru spațiul verde (apa va proveni de la RAJA, dar și dintr-un puț forat), stâlpi de cinci metri pentru iluminat, cu sursă LED.
Locul de joacă va fi compus, printre altele, din ansamblu multifuncțional de tip vapor, balansoare pentru două și patru persoane, ansamblu multifuncțional cu tobogane și sistem de cățărare.
Vor fi și echipamente de joacă pentru copii mai mari, dar și echipament de fitness, precum ansambluri multifuncționale de tip echilibristică, cu carusel, de escaladă.
Va exista și un grup sanitar cu boiler pentru prepararea apei calde și cu uscător electric pentru mâini.
Parcul va avea 24 de bănci, una cu jardinieră, dar și două bănci smart și trei pe care se va putea șah. Băncile smart vor avea funcție de preluare a energiei solare, alimentare wireless, afișare indicatori de mediu, șezut din sticlă securizată.
De asemenea, se va construi și o fântână arteziană de 13 metri pătrați, dar și cișmele cu apă, coșuri de gunoi îmbrăcate în lemn.
Gardul existent acum, din plăci de beton, va fi desființat, iar în partea cu calea ferată va fi plantat un gard viu, dar și un panou fonoabsorbant.
Spațiul verde va avea o suprafață totală de 9.045 mp. Se vor planta 162 de copaci, 76 de plate perene agățătoare, 300 de plante perene floricole. Copacii vor fi din specii diverse, precum: larice japonez, pin din America de Sud, mesteacăn, salcie plângătoare, arbore de mătase, arțar cu frunze ascuțite, stejar roșu, carpen, corcoduș roșu, salcâm galben, salcâm roșu, arborele lui Iuda,
Pentru siguranță, tot parcul va fi supravegheat cu camere video.
De la demararea lucrărilor, parcul ar trebui să fie gata în cel mult un an.
Costul este estimat la 10.502.548 lei cu TVA inclus.
Cine mai crede? Dacă se va începe vreodată amenajarea, va fi ceva de genul str. Ștefan cel Mare, adică va dura cel puțin 4 ani, și se va termina în preajma următoarelor alegeri. Dl primar are experienta necesară. Totuși:BAFTĂ!