Finlanda, țară neutră din punct de vedere militar după cel de-al doilea război mondial, şi-a anunţat, duminică, candidatura „istorică” la NATO, înainte de reuniunea decisivă în Suedia în vederea unei prealabile cereri de aderare simultană a celor două ţări, consecinţă directă a invaziei ruse în Ucraina, scrie AFP.
Preşedintele finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis de comun acord ca Finlanda să solicite să devină membră a NATO”, a declarat şeful statului Sauli Niinistro.
„Este o zi istorică. O nouă eră se deschide”, a afirmat el într-o conferinţă de presă.
În ciuda unei ostilităţi de ultim moment a Turciei, ţările membre NATO sunt „pe calea cea bună” pentru a găsi un consens în integrarea Finlandei şi a Suediei, a considerat şeful diplomaţiei croate Gordan Grlic Radman, duminică, în marginea unei întâlniri a miniştrilor de alianţă la Berlin
„Sunt pregătit să am o nouă discuţie cu preşedintele turc Erdogan pe problemele ridicate”, a afirmat Niinistro.
Turcia reproşează celor două ţări, şi în special Sotckholmului, că dă dovadă de prea multă clemenţă faţă de Partidul Muncitoresc din Kurdistan, PKK, deşi este pe lista UE a organizaţiilor teroriste.
După anunţul executivului, Parlamentul finlandez trebuie să analizeze luni proiectul de aderare, cu un vot prevăzut potrivit preşedintelui Camerei.
Având susţinerea declarată sâmbătă de Partidul Social-Democrat al premierului Sanna Marin, acest vot ar urma să se traducă printr-un sprijin majoritar, din partea celor 200 de parlamentari finlandezi, potrivit ultimelor predicţii.
„Noi sperăm că Parlamentul va confirma decizia de candidatură la NATO în următoarele zile. Se va baza pe un mandat clar”, a afirmat Sanna Marin.
Sâmbătă, preşedintele finlandez Sauli Niinisto i-a spus prin telefon preşedintelui rus Vladimir Putin despre planurile celor de la Helsinki de a adera la NATO.
„Vladimir Putin a subliniat că sfârşitul politicii tradiţionale de neutralitate militară ar fi o greşeală, întrucât nu există nicio ameninţare la adresa securităţii Finlandei”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.
Apartenența la NATO ar fi o evoluție istorică pentru cele două țări nordice: Suedia a evitat alianțele militare de mai bine de 200 de ani, în timp ce Finlanda a adoptat neutralitatea după al Doilea Război Mondial. În regiunea nordică mai largă, Norvegia, Danemarca și cele trei state baltice sunt deja membre NATO,