Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, îndemn la iubire milostivă şi solidaritate mai ales faţă de cei care suferă din cauza războiului

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (foto: Mediafax)

Pastorala Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmisă de cu ocazia Naşterii Domnului 2022, este intitulată ”Hristos uneşte cerul cu pământul”. Capul Bisericii Ortodoxe Române îndeamnă la iubire milostivă şi solidaritate, faţă de toţi oamenii, dar mai ales faţă de cei care suferă din cauza războiului.

„Iubiţi fii şi fiice duhovniceşti, ()….mântuirea omului înseamnă vindecarea lui de păcat şi de moarte şi participarea lui la viaţa divină veşnică. (…) Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, coboară în lume «să Se nască, să crească şi să ne mântuiască, să ne împace cu Dumnezeu» (cf. 2 Corinteni 5, 18-19), unind astfel cerul cu pământul. În acest sens, darul păcii sufletului sau al împăcării omului cu Dumnezeu, cu sine şi cu semenii, se cere prin rugăciune şi se cultivă prin gânduri, cuvinte şi fapte bune, astfel încât pacea interioară a sufletului devine izvor de pace socială, de pace în familie, în comunitate şi în lume”, a transmis PF Daniel.  

Potrivit acestuia, „Sfinţii Părinţi ai Bisericii ne învaţă că patimile egoiste, ca lăcomia sau iubirea obsesivă de avere, de putere şi plăcere şi altele asemănătoare, produc în suflet tulburare, iar această tulburare se răsfrânge apoi în relaţiile dintre oameni, care devin tensionate, conflictuale şi chiar violente, mai ales din cauza nedreptăţilor şi suferinţelor create de lăcomie sau de dorinţa unor popoare de-a stăpâni peste alte popoare”.  

„Când gândirea umană este întunecată de patimile egoiste, ea produce în suflet şi în societate dezordine şi multe răutăţi, în schimb înţelepciunea care vine de la Dumnezeu este «curată, apoi paşnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă şi de roade bune, neîndoielnică şi nefăţarnică. Şi roada dreptăţii se seamănă întru pace de cei ce lucrează pacea» (Iacob 3, 17-18)”, se mai arată în mesaj.  

Patriarhul Daniel anunţă că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 drept „An omagial al pastoraţiei persoanelor vârstnice” şi „An comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti”. 

„Ca şi în anii precedenţi, la cumpăna dintre ani, adică în noaptea de 31 decembrie 2022 spre 1 ianuarie 2023, şi în ziua de Anul Nou, să înălţăm rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El în anul 2022 care a trecut şi să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună şi folositoare din Anul Nou 2023 în care intrăm. Să pomenim în rugăciunile noastre şi pe toţi românii din afara României, pe cei din jurul graniţelor României şi pe cei din diaspora română, ca să păstrăm, cu multă iubire frăţească, unitatea de credinţă şi de neam”, mai transmis PF Daniel.  

Acesta face un apel la solidaritate.  

„Să arătăm iubire milostivă şi solidaritate faţă de toţi oamenii, dar mai ales faţă de cei care suferă din cauza războiului, să aducem bucuria Sărbătorii Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos în casele de copii orfani, în căminele de bătrâni, la patul bolnavilor, dar şi acolo unde este multă tristeţe, singurătate şi depresie, în familiile sărace, îndoliate şi îndurerate. Oriunde putem săvârşi binele, să-l facem purtând, în suflet şi în fapte, bucuria îngerilor, a păstorilor şi a magilor veniţi la Betleem”, se mai arată în document.

PF Daniel a transmis tuturor „părinteşti binecuvântări, doriri de sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, fericire şi mult ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună”.  


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

A fost un an complicat pentru navigatori. Principale șapte provocări. Raportul SLN

sâm dec. 17 , 2022
Anul acesta, de sărbătoarea Crăciunului si a anului nou sunt plecați departe de familii peste 11.000 de navigatori romani, a transmis Sindicatul Liber al Navigatorilor, în raportul anual de activitate pe anual 2022. „Anul 2022 a fost din nou un an complicat pentru navigatori. După anii de pandemie, industria transportului […]

V-ar putea interesa și: