Patriarhul Daniel îndeamnă la rugăciune, solidaritate și ajutorare frățească

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (foto: Mediafax)

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii Naşterii Domnului, în care a îndemnat la rugăciune și solidaritate.

Iată cuvântul său:

„Sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos este mai întâi de toate sărbătoarea iubirii smerite şi darnice a lui Dumnezeu pentru lume. Este sărbătoarea iubirii milostive a Fiului veşnic al lui Dumnezeu, care s-a smerit pe sine, făcându-se om muritor pentru a-l ridica pe om din păcat şi din moarte dăruindu-i viaţă şi slavă veşnică. Lumina pruncului Iisus născut în Bethleem ne cheamă să arătăm mereu în jurul nostru, prin cuvânt şi faptă, semne de speranţă, de pace şi bucurie.

În contextul pandemiei de astăzi, omenirea confruntată cu noul coronavirus traversează o perioadă grea privind viaţa şi sănătatea oamenilor. Şi poporul român este îndoliat şi întristat deoarece mulţi români au decedat, iar alţii au suferit în izolare până când s-au vindecat de această boală.

Prin urmare este mare nevoie de multă rugăciune, de solidaritate şi ajutorare frăţească.

De asemenea, să pomenim în rugăciunile noastre şi pe toţi românii care se află printre străini, în jurul graniţelor României sau în diaspora română, ca să păstrăm cu multă iubire frăţească unitatea de credinţă şi de neam.

Cu prilejul sfintelor sărbători ale Naşterii Domnului, Anului Nou 2021 şi Botezului Domnului, vă adresăm tuturor părinteşti binecuvântări, doriri de sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, fericire şi mult ajutor de la Dumnezeu în toată fapta cea bună, dimpreună cu salutarea tradiţională La mulţi ani!”.

Patriarhul Daniel a oficiat slujba de Crăciun împreună cu Arhimandritul Clement Haralam, Marele Eclesiarh al Catedralei, cu episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieşteanul şi Ieronim Sinaitul. În cadrul slujbei, a îndemnat la mărturisirea dreptei credinţe şi la oferirea unui cuvânt bun şi a unei fapte bune celor din jurul nostru, ca dar al iubirii noastre smerite şi milostive.

„Ce înseamnă astăzi aurul, tămâia şi smirna? Cum aducem noi daruri asemenea magilor? Aurul reprezintă dreapta şi curata credinţă ortodoxă şi faptele bune izvorâte din iubire sinceră şi milostivă. Acestea sunt darurile de aur pe care le aducem în fiecare zi din viaţa noastră lui Iisus. Deci, să mărturisim dreapta credinţă, să avem dreaptă vieţuire şi să oferim celor din jurul nostru daruri, un cuvânt bun, o faptă bună ca dar al iubirii noastre smerite şi milostive pe care ne-o dăruieşte nouă Iisus Hristos prin împărtăşirea cu el”, a afirmat Patriarhul Daniel în predica rostită la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea Naşterii Domnului.

Acesta a spus că „smirna înseamnă răstignirea patimilor egoiste ale lăcomiei şi dobândirea virtuţilor”.

„Smirna înseamnă dobândirea iubirii smerite, a bunătăţii. După ce răstignim în noi egoismul, devenim darnici, transformăm patima lăcomiei în virtutea dărniciei. Şi aşa, noi, cu smirna acestei transformări, a omorârii păcatului şi a cultivării virtuţilor sau vieţii curate şi sfinte aducem daruri lui Hristos. Deci, în timpul postului, prin spovedanie, prin împărtăşire mai deasă, prin iertarea semenilor noştri care ne-au greşit şi prin mulţimea faptelor de milostenie noi am adus daruri duhovniceşti Mântuitorului Nostru Iisus Hristos unite cu rugăciunea, cu postul, cu nevoinţele. Aur, tămâie şi smirnă duhovniceşti”, a încheiat Patriarhul Daniel.

La finalul predicii, Patriarhul i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele de Cristian sau Cristina.

Citește și:

Pastorala IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la sărbătoarea Nașterii Domnului, anul mântuirii 2020 VIDEO


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Incidența cazurilor de coronavirus în Constanța a scăzut pentru a opta zi consecutiv

vin dec. 25 , 2020
Incidența cazurilor de coronavirus în municipiul Constanța a scăzut pentru a opta zi consecutiv. Prefectura Constanța a anunțat, azi, că se înregistrează 5,64 de cazuri la mia de locuitor (față de 5,87, ieri), ceea ce echivalează cu un număr 1.736 de cazuri active. Ieri, incidența era de 6,55, iar la […]
constanta de sus

V-ar putea interesa și: