Pe litoralul românesc, ciorba va fi rece anul acesta, iar cearșafurile se vor schimba mai rar

Nu prea mai are cine să muncească pe litoral, iar asta se va vedea în calitatea serviciilor

Litoralul românesc are nevoie, în acest an, de încă aproximativ 20.000 de angajați. În lipsa lor – și este greu de crezut că vor fi găsiți – calitatea serviciilor va avea de suferit, de la restaurante la hoteluri. Ciorba adusă de ospătar va fi mai rece, camerista vă va schimba mai rar cearșaful în camera de hotel. Asta în condițiile în care nici până acum nu erau deloc perfecte.

Conform declarațiilor lui Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului importatorilor de forță de muncă și partener Soter&Partners, cei din Horeca nu au cu cine să lucreze.

„Anul trecut, pe litoral, au atras tot ce au putut. Au fost muncitori care în februarie cărau saci cu ciment și în iunie duceau farfuriile la mese, serveau clienții. Adică nu aveau niciun fel de pregătire profesională, dar dacă nu ai cu cine, nu te mai uiți la calitate, ci doar să poți să faci”, povestea el.

„Am avut discuții cu cei din asociația pentru turism și cu autoritățile pentru că e o situație sensibilă datorită terminării stării de alertă. Pe scurt, avizele de muncă expiră în 60 de zile, ele se prelungesc practic prin viza de muncă, dar aceasta se dă uneori și în 6 luni. Asta creează o situație foarte grea pentru angajatori. Au așteptat 6 luni pentru avizul de muncă și acum să expire nu-i convine nimănui, mai ales că acum se bazează pe oamenii ăștia. În discuțiile cu autoritățile, cei de la asociația pentru turism spuneau că estimarea lor este că în domeniul Horeca este nevoie de 50.000 de oameni, din care litoralul are nevoie de 20.000”, potrivit lui Badea, citat de Hotnews.

Cei din Horeca ar fi trebuit să înceapă procesul de atragere de forță de muncă din afară de anul trecut

„Toți care s-au bazat pe faptul că s-ar putea să atragă forță de muncă străină și nu au început procesul anul trecut, acum au o problemă pentru că văd că din cauza întârzierii în procesul de imigrare, oamenii ăștia vor ajunge în toamnă, după ce trece sezonul”, a explicat Romulus Badea.

„Sfătuiam anul trecut să-și planifice din timp pentru că la sfârșitul anului deja erau întârzieri mari. Toate semnele arătau că aceste întârzieri vor crește, nu se vor reduce. Acum fiecare și-a făcut sau nu planurile”, a mai spus acesta..

Soluțiile „de avarie” la care lucrează autoritățile

Autoritățile lucrează acum la niște soluții de avarie:

1. Măresc valabilitatea avizului de muncă de la 60 de zile la 180 de zile.

2. Soluția pe care au găsit-o este să permită angajatorului să depună dosarele pentru cerere de avize de muncă la orice organizație teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări. Înainte puteau doar unde aveau sediul.

„Personalul din Inspectoratul General de Imigrări este subdimensionat. Ei au în principiu schema de personal din 2017 când contingentul la nivel național era de 5.000 de oameni. Acum numai în București sunt 7.000 de cereri”, afirmă vicepreședintele Patronatului importatorilor de forță de muncă.

Sunt ambasade unde se dau avizele de muncă din contingentul trecut.

Estimările de necesar de forță de muncă au depășit acum 500.000. Văd și cei de la Ministerul Muncii ce se întâmplă, spune Romulus Badea.

Sunt două soluții:

1. Automatizarea – să vii cu capital și să fie un proces care poate să fie automatizat

2. Să imporți forță de muncă.

Piața locală e clar că nu acoperă. Recomandarea patronatelor pentru contingentul de anul viitor este de 200.000.

Unii patroni de hoteluri de pe litoral oferă aproape gratuit restaurantul în administrare

„Cei din turism spuneau că sunt situații în care patronii hotelurilor oferă aproape gratuit restaurantul în administrarea cuiva, iar singura cerință este să ofere micul dejun celor cazați în hotel. Ei nu pot să gestioneze restaurantul. Nu au personal”, a povestit Badea.

Într-o discuție cu autoritățile publice spuneau:

„Ne cerem scuze, dar anul ăsta ciorba s-ar putea să vină mai rece pentru că anu avem suficienți oameni care să servească la masă, s-ar putea ca așternuturile să nu le schimbăm în fiecare zi în hotel pentru că nu avem suficienți oameni care să lucreze pe room-service și calitatea va avea de suferit pentru că noi am ajuns să căutăm oameni cu două mâini și două picioare, nu cu pregătiri profesionale”.

Asta este situația turismului românesc în 2022.

O problemă privind muncitorii străini din Horeca

Sunt companii care au un hotel și la munte. Își mută oamenii dintr-o parte în alta.

„O problemă pe care o au acum este că angajează un muncitor necalificat să curețe piscina. Asta înseamnă că omul ăla are o funcție pe clasificarea ocupațiilor din România. Dacă îl mută la hotelul de la munte și-l bagă să facă curățenie în bucătărie, trebuie să-i schimbe funcția. El rămâne tot muncitor necalificat, dar trebuie să-i schimbe funcția”, a spus Badea

„Ca să-i schimbe funcția, trebuie să obțină un nou aviz de muncă. Trebuie să aștepte 5 luni până îl angajează dintr-o parte în alta sau trebuie să-l mute acolo și dacă în contractul de muncă figurează ca îngrijitor piscină, trebuie să lucreze cu aceeași denumire, deși face altceva, ceea ce nu e în regulă. Practic, toate procese astea întârziate pun angajatorul în situația de a lucra la limita legii, când de fapt este vorba de un muncitor necalificat. De ce trebuie să-i dai un nou aviz de muncă? Lasă-i domnule să schimbe funcția ca muncitor necalificat”, a mai afirmat Romulus Badea.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

2 comentarii la “Pe litoralul românesc, ciorba va fi rece anul acesta, iar cearșafurile se vor schimba mai rar

  1. Sa se plătească pt munca depusă! Toti se vaita dar vor sa ofere salarii minime pe economie in conditiile in care iti cer sa muncești zilnic peste 15-16 h pe zi. ITMul doarme sau sunt mânjiți si ei!

  2. un angajat e angajat sa faca tot ce trebuie Am lucrat in grecia si acolo nimeni nu te intreaba de calificari Faci ceea ce sti sau te scolesti pe repede inainte la fata locului Protectia muncii ? ce-i aia ? Angajatorul te declara la fisc si asta-i tot Face cu tine ce vrea si poti Lucrai 6-7 luni / zi lumina si te ponta 3 cit sa beneficiezi de somaj si asigurari de sanatate un an Nu am semnat in 15 ani nici un stat de plata si nimeni nu a venit in control Multi se trezeau la final ca au fost la negru Puteai sa-i reclami dar trebuiau dovezi si martori beton Nimeni nu-si punea pielea pt tine caci sezonul urmator erai si tu si ei in ochii tuturor patronilor Te stiau toti ca te-ai razboit si … pa munca ! asta-i viata sezonierilor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Peste 300 de constănțeni au apelat la Ambulanță în prima zi de Paște

lun apr. 25 , 2022
Serviciul de Ambulanță al Județului Constanța a primit 318 solicitări din tot județul, în intervalul 24 aprilie, ora 05.00 – 25 aprilie, ora 05.00. Dintre aceștia, 190 au fost transportați la spital. „Din cele 318 persoane, 136 au fost de pe raza localității Constanța.”, a declarat dr. Claudia Tatarici, purtător […]
ambulanta

V-ar putea interesa și: