După încheierea războiului din Crimeea (1853-1856), Dobrogea a devenit câmp de bătălie între trupele Imperiului Otoman, Rusiei, Marii Britanii şi Franţei. În 1854, într-o Constanţă aproape distrusă, mii de soldaţi francezi au murit de holeră, deoarece sursele de apă au fost intenţionat infectate, prin aruncarea cadavrelor în fântâni. Perioada de pace care a urmat a făcut posibilă găsirea unor surse curate de apă. Nu departe de insula Ovidiu, de pe lacul Siutghiol, există un puternic izvor de apă dulce, care a fost identificat şi captat. În timpul domniei sultanului Adbul Aziz, autorităţile otomane din Dobrogea au decis construirea, aici, în 1864, a unei cişmele de mari dimensiuni. De aici, sacagii împărțeau apă pentru toți cei care își găsiseră sălaj aici, la malul mării pe care ei, turcii, o numeau Kara Deniz.
Nu multe sunt monumentele istorice pe care Constanța le are din acea perioadă. De aceea, SC RAJA SA a luat decizia să îl restaureze. Cișmeaua, care se află la intersecția bulevardelor Aurel Vlaicu și Tomis, într-un spațiu care aparține societății și de unde acum se extrage apă pentru Constanța, a fost reabilitată.
”În shimburile de experienţă pe care le-am avut cu colegi din Europa am învăţat multe lucruri. Cel mai important a fost acela că o companie care furnizează un serviciu fundamental pentru cetăţeni trebuie să întoarcă, spre comunitate, cât poate de mult din ceea ce realizează. Ne-am străduit şi ne vom strădui întotdeauna să facem un serviciu de calitate, dar pe lângă această activitate de bază, am învăţat să ne implicăm în activităţile cetăţii, pentru că facem parte din cetate şi cetatea se mândreşte cu noi. Astăzi, vă aducem la cunoştinţă că am pus în valoare un monument important, care arată că Dobrogea a fost populată tot timpul, că aici a existat o civilizaţie puternică, sănătoasă, modernă, de sute de ani. Cişmeaua Otomană datează de la 1864 şi în acele vremuri asigura o apă de calitate întregii localităţi. Prin restaurarea uneia dintre cele mai vechi construcții ale Constanței moderne, Compania de apă RAJA își arată respectul și aduce un omagiu istoriei și patrimoniului cultural al celui mai vechi oraș al României. Pentru noi, Cișmeaua Otomană reprezintă emblema apei în orașul nostru, iar restaurarea acestui monument istoric reprezintă un nou început simbolic în încercarea noastră continuă de a asigura, prin apă, o calitate a vieții cât mai ridicată”, a declarat, la festivitatea de inaugurare a monumentului restaurat, directorul general al SC RAJA SA, Felix Stroe.
Felix Stroe a precizat că obţinerea tuturor avizelor de la instituţiile de profil pentru reabilitare a durat nouă luni. Puțin, pentru că în mod normal, dacă nu ar fi bătut personal la toate ușile posibile, s-ar fi ajuns la peste doi ani.
Așa cum scriam ieri, Felix Stroe a anunțat că aici va fi deschis un parc pentru constănțeni, pe două hectare, cel târziu pe 15 iulie, iar cișmeaua va fi una dintre atracții.
”Este unul dintre multele proiecte pe care le avem cu Compania de apă. Primul pas este acela de a transfera către RAJA toate fântânile arteziene ale municipiului pentru punerea lor în valoare, pentru întreținere și pentru creșterea duratei de funcționare a acestora și vom face proiecte pentru a construi noi fântâni arteziene pe raza municipiului Constanța. Ați văzut că intersecțiile au început să se deschidă, dispar diferite obstacole cu așa zis mobilier urban și le înlocuim cu locuri firești, care țin de viață: verdeață și apă”, a declarat primarul Decebal Făgădău, prezent de asemenea la eveniment. Acesta a mai spus că va transfera toate fântânile din oraș către SC RAJA SA. „În următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal voi iniţia un proiect de hotărâre prin care toate fântânile din municipiul Constanţa vor fi transferate în administrarea companiei RAJA. Aceasta pentru a duce lucrurile într-o normalitate şi am încredere că apa va fi din ce în ce mai preţuită la Constanţa“, a declarat edilul.
Prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu a precizat că va face tot ce poate pentru a promova și a introduce în circuitul turistic monumentul Cișmelei Otomane.
„În numele instituţiei, a Guvernului, felicit conducerea RAJA pentru că a pus în valoare un monument deosebit, care face parte din patrimoniul cultural al Constanţei, dar şi pentru că scoate în evidenţă preocuparea pentru aprovizionarea cu apă a constănţenilor, şi nu numai. Există şi în alte localităţi ale judeţului asemenea cişmele, pe care vă rog să le aveţi în vedere pentru a le pune în valoare la fel ca aceasta. Sunt puncte de atracţie turistică, iar pe noi ne interesează ca oraşul nostru să iasă în evidenţă cu ceea ce avem mai frumos“, a spus Adrian Nicolaescu.
La eveniment a fost prezent și viceconsulul Consulatului Turc la Constanţa, Bakîrgi Yunus Emre a mulţumit, de asemenea, conducerii RAJA pentru că s-a implicat în restaurarea monumentului, despre care a spus că este ”o parte a istoriei comune a Turciei şi României”.
La inaugurare a fost invitat și profesorul Gheorghe Dumitraşcu.
„Dată fiind situaţia Dobrogei, românii, locuitori ai acestui pământ, au zidit fântâni, turcii şi tătarii au construit cişmele. A da apă însetatului, a da apă câmpului, vieţuitoarelor, e un lucru creştinesc sau e un lucru dumnezeiesc, al lui Alah, sau al lui Dumnezeu? E tot aia. Important e să ne apropiem, să ne cunoaştem, apoi să ne iubim“, a spus acesta.