Pensie specială pentru un polițist în vârstă de 25 de ani

Un caz inedit a avut loc la Satu Mare. Un tânăr polițist, în vârstă de 25 de ani, a cerut să se pensioneze după doar cinci ani de activitate. Acest lucru s-a întâmplat în urma unui eveniment din iulie 2023, când polițistul a fost prins conducând sub influența drogurilor.

Agentul a fost oprit de polițiștii rutieri în timp ce se afla la volanul unui autoturism, îndreptându-se spre serviciu, în uniformă, conform PresaSM. Testarea cu aparatul drugtest a indicat prezența substanței tetrahidrocanabinol (THC), demonstrând că acesta consumase substanțe interzise înainte de a se urca la volan.

„La data de 4 iulie 2023, în jurul orei 08.00, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de supraveghere și control a traficului rutier în municipiul Satu Mare, au efectuat semnale de oprire unui tânăr de 25 de ani, care se afla la volanul unui autoturism.

Polițiștii au procedat la testarea tânărului cu aparatul drugtest, fiind indicat un rezultat pozitiv pentru substanța denumită tetrahidrocanabinol (THC). În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au precizat polițiștii.

Polițistul nu ar fi fost la prima abatere

Tânărul polițist, originar din municipiul Satu Mare, a fost membru al Serviciului de Acțiuni Speciale, dar a părăsit această unitate tot în urma unor suspiciuni, mai scrie sursa citată.

La un an după ce a fost prins drogat la volan, polițistul a dat vina pe presiunile din sistem, invocând motive psihologice pentru a se pensiona.

Poliția Satu Mare a precizat că „în cursul lunii februarie a.c., un cadru al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare și-a încetat raporturile de serviciu cu unitatea, ca urmare a clasării medicale inapt pentru îndeplinirea serviciului în poliție, conform deciziei medicale emisă de către unitatea medicală.

Dosarul de pensionare al cadrului se află în analiză, în vederea stabilirii dreptului la pensie”.

Presa centrală spune că dosarul a fost aprobat și că polițistul primește o pensie specială de 3.000 de lei.

Nu plătește CAS și CASS, ci doar un impozit de 100 de lei pe lună.

Condiții generale pentru pensionarea anticipată și pensionarea de invaliditate Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:

Art. 16 – Condițiile de pensionare: „Cadrele militare, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, pensionați în condițiile prezentei legi, beneficiază de pensii militare de stat.”

Art. 17 – Vechimea necesară: „Polițiștii pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă dacă au realizat o vechime în serviciu de cel puțin 25 de ani, dintre care cel puțin 15 ani în specialitate.”

Pensionarea de invaliditate

Art. 31 – Pensia de invaliditate: „Polițiștii și funcționarii publici cu statut special care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă din cauza unor accidente, boli profesionale, tuberculoză, neoplasme, SIDA, accident de muncă sau alte boli de care suferă pe timpul și din cauza îndeplinirii obligațiilor de serviciu au dreptul la pensie de invaliditate.”

Art. 32 – Clasificarea invalidității: „Invaliditatea se încadrează în trei grade, în funcție de pierderea capacității de muncă, după cum urmează:

gradul I – caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;

gradul II – caracterizat prin pierderea totală a capacității de muncă, dar cu păstrarea capacității de autoîngrijire;

gradul III – caracterizat prin pierderea parțială a capacității de muncă, cu posibilitatea de a presta o activitate profesională.”

Calculul pensiei

Art. 60 – Modul de calcul al pensiei de invaliditate: „Pensia de invaliditate se stabilește în procente din baza de calcul astfel:

– pentru invaliditatea de gradul I – 80%;

– pentru invaliditatea de gradul II – 70%;

– pentru invaliditatea de gradul III – 50%.”

Baza de calcul

Art. 28 – Baza de calcul:

„Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei de invaliditate este media veniturilor brute realizate lunar în ultimele 6 luni de activitate.”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “Pensie specială pentru un polițist în vârstă de 25 de ani

  1. Să răspundă medicii care l-au clasat medical!
    Clasarea medicală are drept scop asigurarea unui venit pentru militarii/polițiștii care și-au pierdut capacitatea de muncă ca urmare a misiunilor îndeplinite (ex. invaliditate ca urmare a rănirii într-un teatru de operații). Legea este deci speculată prin intermediul medicilor care acceptă ușor încadrarea pe grade de invaliditate!
    Mă îndoiesc că pensia este de 3.000 de lei în condițiile în care primește doar 50%. Probabil că pensia este 1.500 de lei (chiar și în cazul ăsta este mare având în vedere cele menționate mai sus).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Salariile din județul Constanța au crescut cu un procent la care probabil nu vă așteptați

vin mai 31 , 2024
Câștigul salarial mediu brut pe un salariat a fost de 7426 de lei în luna martie 2024, iar câștigul salarial mediu net a fost de 4529 de lei, valori cu 21,3% și, respectiv, 18,3% mai mari decât în martie 2023, potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică a județului […]

V-ar putea interesa și: