Pericol de mine în Marea Neagră. Forțele Navale Române fac verificări

Puitorul de mine și plase  „Viceamiral Constantin Bălescu”
Puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a făcut, luni, verificări, fără a fi descoperite mine în aria de patrulare.

Direcţia Hidrografică Maritimă a transmis, într-un document intern, informaţia că există un pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Atenţionarea se găseşte într-un document al instituţiei. În urmă cu o zi, şi Guvernul Bulgariei a transmis că ia măsurile necesare, în urma informaţiilor conform cărora o serie de mine marine amplasate pe plaja din Odesa au fost luate de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, reprezentând o ameninţare pentru nave. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, luni, că nu există informaţii certe cu privire la existenţa minelor pe litoralul românesc, fiind de datoria Ministerului Apărării să ia în serios aceste ameninţări. Ministrul precizează că, deocamdată, nu se poate vorbi despre pericol pentru mediu, chiar dacă acestea pot afecta siguranţa navigaţiei. Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României, după ce a fost primită avertizarea cu privire la posibila existenţă a unor mine în zonă. Avertizarea a fost transmisă de către Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III, ce are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană. Puitorul de mine ”Viceamiral Constantin Bălescu” a făcut, luni, verificări, fără a fi descoperite mine în aria de patrulare.

Direcţia Hidrografică Martimă a transmis, într-un document intern, informaţia că există un pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. 

„În situaţia în care descoperiţi obiecte plutitoare, asemănătoare minelor, raportaţi imediat”, se precizează în document. 

Guvernul Bulgariei a transmis, în urmă cu o zi, ”în legătură cu informaţiile conform cărora o serie de mine marine amplasate pe plaja din Odesa au fost luate de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, reprezentând o ameninţare pentru nave, că ia toate măsurile necesare”.

„Granițele noastre maritime vor fi monitorizate constant, precum şi cursurile tuturor navelor din Marea Neagră. Guvernatorii raionali, împreună cu organele Ministerului Apărării, vor fi pregătiţi să organizeze operaţiuni de securitate dacă va fi necesar.

Populaţia din raioanele Dobrich, Varna şi Burgas este rugată să fie vigilentă. Atunci când detectează obiecte sferice suspecte în apă sau pe mal, cetăţenii sunt rugaţi să sune la 112”, se precizează în comunicatul Guvernului din Bulgaria. 

Cu privire la avizul emis de Directia Hidrografica Maritimă (DHM), referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre, Forțele Navale Române au făcut următoarele precizări:

„Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), autoritate națională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.

Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislația internațională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeași zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituția care coordonează activitatea operațională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană).

Din informațiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuție a fost formulată de autoritățile spaniole pe baza unui avertisment de navigație transmis de stația Navtex Novorossiysk (Federația Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeași dată, la ora 06.59.

După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligațiilor legale, tuturor instituțiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine și a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităților române situațiile în care ar observa existența unor asemenea pericole.

Conducerea Forțelor Navale Române a dispus în regim de urgență  intensificarea măsurilor de supraveghere a spațiului maritim al României. În acest sens, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a ieșit luni, 21 martie, din portul militar Constanța, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale românești. Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare și nici nu au fost primite informații de la nave comerciale în acest sens.

În situația în care se vor constata astfel de situații, Forțele Navale Române sunt pregătite să acționeze cu mijloace de contracarare adecvate. În ultimii ani, Statul Major al Forțelor Navale a acționat pentru dezvoltarea de capabilități de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică și aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu”), prin dezvoltarea procedurilor operaționale și a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum și prin participarea unor structuri specializate la misiuni și exerciții internaționale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice.”


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Donații pentru refugiați: „Ieri s-au terminat produsele de igienă, au mai rămas puține alimente și produse pentru copii și bebeluși”

lun mart. 21 , 2022
Hub-ul umanitar de la Pavilionul expozițional este locul spre care se îndreaptă aproape toți cetățenii ucraineni ajunși în Constanța. Ieri s-au terminat produsele de igienă, au mai rămas puține alimente și produse pentru copii și bebeluși, de fructe este nevoie în permanență. „Nevoile sunt mari în continuare, oamenii care fug […]

V-ar putea interesa și: