Pericol radioactiv în mai multe unități de învățământ din municipiul Constanța

Radonul este un element chimic cu simbolul Rn și numărul atomic 86. Este al cincilea element chimic radioactiv descoperit. A fost descoperit în anul 1900. Face parte din grupa gazelor rare. Este inodor, incolor, insipid

Primăria Constanța a încheiat un contract cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pentru a monitoriza concentrația de radon, un gaz natural radioactiv, care crește riscul de cancer pulmonar.

În caietul de sarcini, Primăria Constanța notează că s-au efectuat măsurători în urma cărora s-au identificat concentrații de activitate de radon anuale egale sau superioare valorii de 300 Bq/m3, valoarea maximă admisă, în mai multe unități de învățământ.

1. Liceul Tehnologic „Tomis” – clădire Liceu;

2. Liceul Tehnologic „Tomis” – clădire ateliere si clădire cantină;

3. Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”;

4. Școala gimnazială nr. 14;

5. Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”;

6. Liceul Teoretic „George Călinescu”;

7. Școala gimnazială nr. 6 „Nicolae Titulescu”;

8. Școala gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu”;

9. Școala gimnazială nr. 36 „Comandor Dimitrie Știubei”;

11. Școala cu clasele I-VIII nr. 22;

11. Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”;

12. Școala nr. 18 „Jean Bart”;

13. Școala nr. 30 „Gheorghe Țițeica”;

14. Școala nr. 12 „Bogdan Petriceicu Hașdeu”

15. Grădinița nr. 48.

Datele se regăsesc în raportul de evaluare a rezultatelor emis de INCD „Urban – Incerc” și Procesului Verbal de recepție nr. 131721/11.07.2023.

Potrivit contractului cu universitatea din Cluj, se vor efectua măsurători de control şi diagnostic, în vederea identificării surselor și căilor de acces ale radonului în interiorul clădirilor publice, alocate unităţilor de învăţământ preuniversitar (creşe, grădiniţe, şcoli şi licee) din Constanţa, pentru proiectarea adecvată a soluţiilor de remediere, în scopul optimizării calităţii aerului interior şi reducerea poluării, în conformitate cu reglementările aplicabile în domeniu.

„Toate măsurătorile sunt necesare pentru clădirile care dețin încăperi în care concentrația de activitate de radon înregistrată depășește pragul de risc, pentru realizarea unui plan individual de monitorizare detaliată pentru identificarea surselor și căilor de acces ale radonului în clădire și proiectarea personalizată adecvată a soluțiilor de remediere. Se are în vedere că Nivelul de referință (= limita recomandată de legislație) pentru concentrația activității de radon în aerul interior (media anuală) este de 300 Bq/m3.”, se arată în document.

Primăria solicită recomandarea unor măsuri de remediere, în cadrul unui plan de remediere personalizat, care va fi propus pentru fiecare clădire după activitatea de investigații și măsurători de control pentru identificarea surselor și căilor de acces ale radonului în interiorul clădirilor publice cu media anuală pentru concentrația de radon mai mare decât valoarea de referință, pentru proiectarea și implementarea adecvată a soluțiilor de remediere, în scopul optimizării calității aerului interior și reducerii poluării.”, spune primăria.

Recomandare: Aerul din Constanța, mai toxic decât în majoritatea Europei, ne îmbolnăvește de cancer și depresii, printre altele. Experții spun că politicienii trebuie să intervină urgent

Conform Art. 19 din Ordinul președintelui CNCAN nr. 153/27.07.2023 „(1) Planul de remediere […] se elaborează în baza măsurilor de control si de depistare (sceening); (2) Aplicarea măsurilor de remediere se realizează de către organizații și companii de proiectare și execuție lucrări de construcții.”

Legea spune că, după măsurători, în situația în care cel puțin un rezultat al măsurărilor de depistare a radonului este mai mare de 300 Bq/m3, este obligatorie evaluarea locului de muncă în termen de 6-12 luni, prin realizarea măsurilor de control pentru identificarea surselor de creștere a concentrației de activitate de radon și, ulterior, elaborarea Planului de remediere ce conține măsurile de remediere care trebuie implementate în vederea reducerii concentrației de activitate de radon sub nivelul de referință la valori cât mai mici posibil.

Campania de măsurare se bazează pe cerințe fundamentate de reglementările legislative. Cerințele obligatorii prevăzute de legislația națională au fost definite în cadrul Art. 8 din Ordinul președintelui CNCAN nr. 153/27.07.2023. Nivelul de referință reglementat în România pentru expunerea la radonul din interior și de la locurile de muncă este 300 Bq/m3 pentru media anuală a concentrației activității în aer, conform art. 67 alin (3) din Ordinul Nr. 316 din 22.11.2018 pentru aprobarea Normelor privind cerințele de securitate radiologică pentru surse naturale de radiații, preluat în Ordinul președintelui CNCAN nr.153/2023 pentru aprobarea Metodologiei pentru determinarea concentrației de radon în aerul din interiorul clădirilor și de la locurile de muncă.

Contractul a fost semnat pe 27 iulie 2023. Durata totală a contractului de prestare a serviciului pentru monitorizarea concentrației de radon, în scopul optimizării calităţii aerului interior şi reducerea poluării, este de 6 luni calendaristice de la data semnării contractului de ambele părți și emiterii ordinului de începere.

Ce este radonul

Radonul este un gaz natural radioactiv care se găsește în scoarța terestră. Radonul face parte dintr-un lanț lung de descompunere radioactivă care începe cu uraniul, prezent în roci și în sol de când s-a format Pământul. Radonul nu poate fi perceput de oameni, întrucât este incolor și inodor, dar poate fi măsurat datorită radioactivității sale. Gazul radon este absorbit în interiorul locuințelor din sol. În unele locuințe se înregistrează concentrații mari de radon, în special în zonele cu o cantitate mai mare de uraniu natural în sol și în roci. De asemenea, radonul poate fi prezent în materialele de construcții și în apa potabilă, dar, în majoritatea cazurilor, acestea determină o expunere la radiații mai mică decât radonul din sol.

Deși radonul ca atare este un gaz, produsele sale de descompunere radioactivă nu sunt gaze, ele atașându-se de particule de praf din aer. Dacă inhalăm produse de descompunere, radiația pe care acestea o emit ne poate deteriora plămânii.

Expunerea la radon crește riscul de cancer pulmonar. Riscul suplimentar de expunere este proporțional cu concentrația de radon din aerul respirat și cu durata expunerii la radon.

Caietul de sarcini întocmit de Primăria Constanța poate fi consultat mai jos.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Un marinar care avea nevoie de ajutor a fost preluat de o navă ARSVOM

joi sept. 28 , 2023
Astăzi, 28.09.2023 Centrul Maritim de Coordonare Constanța (MRCC) a solicitat intervenția A.R.S.V.O.M pentru a efectua o operațiune Medevac. La bordul navei XIN SHUN, navă tip Bulk Carrier, aflată sub pavilion Panama, unul din membrii echipajului de la bord necesită îngrijiri medicale, acuzând plăgi la membrele superioare. Nava SAR PHOENIX, aparținând […]

V-ar putea interesa și: