Slănic Moldova. I se spunea „Perla Moldovei”.
Era cea mai importantă staţiune balneo-climaterică de interes naţional din regiunea de nord-est a României.
Acum este o ruină. Priviți aceste imagini realizate la începutul anului 2023. Un constănțean a fost acolo în vacanță, într-una din locațiile care mai funcționează.
„De ce ați venit aici?”, l-a întrebat mirat chiar proprietarul.
Din păcate, aceleași imagini se regăsesc și în alte stațiunii. Băile Herculane este un singur exemplu.
Ne-am distrus singuri țara. Păcat!
Cum este descrisă stațiunea
Site-urile de turism spun că Slănic Moldova întruneşte toate aspectele necesare unei staţiuni ale cărei principale scopuri sunt acelea de relaxare şi refacere a sănătăţii: aerul curat şi lipsit de agenţi alergeni, liniştea culmilor montane ce împrejmuiesc staţiunea, şi bineînţeles existenţa izvoarelor minerale ale căror calităţi terapeutice sunt comparabile cu cele din renumitele staţiuni europene: Vichy, Marienbad sau Karlsbad.
Localitatea este situată în judeţul Bacău, la baza muntelui Nemira, la o altitudine de 530 metri. Datorită aşezării ei deosebite – între culmile munţilor – aerul este bogat în aerosoli, răşini şi ioni negativi de oxigen. Staţiunea beneficiază de un climat relaxant şi tonifiant, de cruţare şi sedativ – stimulativ în acelaşi timp. Toate acestea conferă Slănicului caracterul de staţiune climaterică.
Atât relieful înconjurător şi clima, cât şi oferta de cazare si evenimentele desfasurate in zona fac din Slanic Moldova o statiune accesibila si placuta in toate cele patru anotimpuri. Verile in zona nu sunt exagerat de calduroase, media fiind de 20 grade Celsius, iar iernile sunt blande, cu o medie de – 4,2 grade Celsius. Presiunea atmosferica este in general una redusa, avand o medie anuala de 720 mm. Zona este adapostita spre nord – est de culmile Suru si Secatura, fapt ce fereste statiunea de crivat, care nu si-a facut simtita niciodata apartia in acest loc.
Datorita acestei asezari, pe timpul veri ne putem bucura de plimbari lungi si racoroase la umbra padurilor, de-a lungul izvoarelor, prin Parcul statiunii, sau putem vizita alte puncte turistice precum: cascada, 300 de scari, poiana Pufu si platoul Dobru. Iarna putem admira frumusetea obiceiurilor stravechi, indemanarea mestesgarilor ce isi ofera produsele in targul organizat langa cazinou, sau ne putem bucura de mesele cu produse traditionale la unul din restaurantele din zona.
Alte activitati ce pot fi desfasurate in zona: vizitarea si tratamentul cu ajutorul mofetei si a microclimatului de grota, observarea pasarilor, sau a florei, vizitarea salinei de la Targu Ocna, vizitarea manastirilor si a monumentelor comemorative si de arta plastica, precum si participarea la diferitele evenimente culturale si spectacole organizate de primaria orasului.
In zona Slanicului se afla 24 de izvoare, din care 20 sunt în exploatare, 3 în conservare si 1 în rezerva. Din cele 20 numai 13 surse sunt folosite in present atat pentru cure interne, cat si externe. Izvoarele minerale din Slanic Moldova sunt utilizate drept tratament pentru cei cu afectiuni hepatobiliare, boli metabolice, urticarii, alergii alimentare, afectiuni gastrice, colecistita cronica, constipatii, ulcer gastric si duodenal, afectiuni ale tubului digestive, inflamatii cronice oculare, boli de nutritie, hepatice cornice si afectiuni renale si ale cailor renale.